Leder: Kurve til Venstre

Leder: Kurve til Venstre
Arkivfoto: Berit Hvassum
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 31. AUG 2021 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
31. AUG 2021 • 05:30

Kun godt et par måneder før valget er en snak blusset op, som Venstre nok gerne havde været foruden. Desto mere må man undre sig over, at Venstre ikke har gjort mere for at undgå den snak.

Valgforbund. Hvem bekymrer sig normalt om valgforbund, de tekniske samarbejder mellem beslægtede partier, der har til formål at sikre, at stemmer ikke går til spilde? Vælgerne gør normalt ikke, og indtil her for ganske nyligt har det også set ud, som om Venstre heller ikke gjorde.

To borgerlige valgsamarbejder er for længst annonceret: Mellem Konservative, Radikale og Kristendemokraterne – og mellem Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten. Tilbage stod Venstre, det største borgerlige parti, i sin egen selvforståelse det selvfølgelige borgerlige borgmesterparti… uden nogen legekammerater.

 

Valgforbund. Hvem bekymrer sig normalt om valgforbund?

 

Der har været lidt snik med Liberal Alliance og lidt snak med Nye Borgerlige. Snik snak, som der intet kom ud af. Så kom Jysk Analyses nye meningsmåling for TV2/Bornholm, der viste så tæt på dødt løb mellem blokkene, at både Venstre og Nye Borgerlige pludselig fik travlt med at finde hinanden. Naturligt nok, for i en så tæt meningsmåling som den her er Nye Borgerliges 2,7 procent af stemmerne lige pludselig rigtig, rigtig meget. Og det lykkedes da også: Venstre og Nye Borgerlige annoncerede deres valgforbund i fredags.

Så var det som om, at Venstre havde fået blod på tanden. Som om det pludselig som lyn fra klar himmel var gået op for partiet, at det her med valgforbund faktisk er vigtigt. Så i weekenden blev alle de borgerlige partier inviteret ind i et stort samarbejde. Man gætter næppe forkert, hvis man tror, at tidligere amtsborgmester Knud Andersen har siddet oppe på Jydegaard og rystet på hovedet. Eller hvis man tror, at enhver kompetent rådgiver på det stærkeste havde frarådet Venstre Bornholm at gå så sent ud…. med et så helt igennem håbløst forehavende.

Resultatet var helt forudsigeligt: Nej tak fra Bornholmerlisten. Nej tak fra Konservative og ligefrem køligt nej tak fra Kristendemokraterne. Undren fra DF. Lejlighed for både Bornholmerlisten og DF til at minde om, at samarbejdet med Venstre har været tæt på miserabelt de seneste fire år. Til de borgerlige vælgere på Bornholm: Et klart signal om, at Venstre går til valg praktisk talt uden venner.

Selv så dumt et forløb kom efter et, der heller ikke så særlig smart ud. Fredag aften trak Søren Danig sit Venstre-kandidatur i protest mod valgforbundet med Nye Borgerlige. Skibsrederen fra Gudhjem oplyste, at han på forhånd havde fortalt, at han ikke var til rådighed for Venstre, hvis der kom et samarbejde med lige netop NB. Om Danig fik et løfte herom står uvist tilbage, men da valgforbundet blev annonceret, tog han konsekvensen og skred.

Søren Danig har skrevet et debatindlæg (se link i bunden af artiklen), der bør give stof til eftertanke i Venstre. Ikke om sit eget forløb, ikke om Nye Borgerlige, som han tydeligt nok ikke kan udstå. Men om de lange linjer i bornholmsk politik. Om hvad Venstre egentlig vil, om Venstre egentlig vil noget andet end Socialdemokratiet og andet og mere end magten – og ikke mindst hvilke svar Venstre har på Bornholms helt store udfordring: Den snart for hver dag mere og mere graverende mangel på arbejdskraft.

Denne sidste del af Søren Danigs indlæg bør alle partier tænke meget grundigt over. Og Venstre? Venstre bør tænke længe, fordomsfrit og grundigt over hele smøren.