Leder: Kernevælgeren som en uddøende race

Leder: Kernevælgeren som en uddøende race
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 19. NOV 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
19. NOV 2021 • 05:30

Syv mandater rettet til otte i trejde afsnit

 

Socialdemokratiet, Venstre og SF har brug for nye kræfter og nye projekter, hvis de skal gøre sig gældende ved næste kommunalvalg.

’Kernevælgeren er en uddød race’, skriver en af Tidendes læsere i en bemærkning på Facebook. Det har han ret i.

Otte mandater tabte de tre gamle partier SF, Socialdemokratiet og Venstre tilsammen ved tirsdagens kommunalvalg. Det er næsten en tredjedel af hele kommunalbestyrelsens 23 pladser, der røg i svinget.

Venstre, Socialdemokratiet og SF er dermed sendt godt og grundigt til tælling af vælgerne. SF er helt ude, Venstre er på størrelse med Bornholmerlisten, og Socialdemokratiet er trods fortidens storhed stadig på en delt andenplads med Dansk Folkeparti med deres fire mandater.

De bornholmske vælgere vil have fornyelse, og den fik de ikke hos Søren Schow, Thomas Thors og Leif Olsen. De fleste valgte derfor at skifte parti. Men hvad skal de tre partier stille op nu?

De har stadig hver deres politiske projekt og ideologi at kæmpe for. Men den skal nok genfortælles på en ny måde og af nye folk, hvis vælgerflugten skal vendes ved kommunalvalget 2025.

Ingen af de tre spidskandidater har en udløbsdato, der holder til 2025, og jo hurtigere, der skiftes ud, jo mere tid får de nye personligheder til at engagere sig og bygge stærke profiler op.

Kommunalvalget tirsdag viste os alle, at kernevælgerne også bevæger sig, når de er utilfredse og ikke får det håb, de ønsker i valgboksen.

Processen med at blive enige om en ny spidskandidat og en ny fortælling kan være tung og opslidende. Socialdemokratiet har allerede taget hul på den med Claus Larsen- Jensens kritik of Thomas Thors på Facebook. Få det overstået, find en dygtig kandidat og stå sammen om hende eller ham, hvis der skal være gode chancer i 2025. Mangler de inspiration til en ny profil kan den kommende borgmester Jacob Trøst måske bruges: En ny eller ukendt kandidat med nærvær, interesse, populære og visionære holdinger kombineret med en pletfri politisk straffeattest. Ingen politiske synder eller magtfuldkommenhed i bagagen. Et friskt pust, der kan samle kræfterne både indenfor partiet og især udenfor.

God arbejdslyst.