Leder: Hvad skal børnene gøre på Bornholm?

Leder: Hvad skal børnene gøre på Bornholm?
Foto: Jens-Erik Larsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 11:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
23. SEP 2021 • 11:30

Facebookgrupper, underskrifter og høj bølgegang om DASK og madskoler har bragt få børn meget på dagsordenen. Hvad med alle de andre?

I dag afleverer facebookgruppen Børnene Bornholms Fremtid tre underskriftindsamlinger til borgmester Thomas Thors (S) med formentlig lidt over 1.000 underskrifter.

Facebookgruppen med 1.547 medlemmer i skrivende stund er opstået i protest mod kommunens manglende prioritering af børnenes vilkår på Bornholm. Men DASK hjælper kun op til ni børn, og madskolen på Paradisbakkeskolen hjælper maksimalt skolens 539 elever, hvis de alle både laver mad og køber mad fra madskolen. Det er gode ting, som har sat gang i debatten. Men det er meget få børn ud af øens i alt 4.138 børn fra 0. til 10. klassetrin, der har været med i debatten.

Tirsdag skrev Pieter Theron, der er medstifter af facebookgruppen, her i Tidende om mange andre forhold, hvor vi halter bagefter. Han havde trukket tal fra Bornholm, der viser, at vi er markant bagefter landsgennemsnittet, når det gælder om at starte på en ungdomsuddannelse. Mere end hver fjerde unge bornholmer når ikke til en ungdomsuddannelse. Skolefraværet er 30 procent højere end landsgennemsnittet, og vores karaktergennemsnit er 7 procent lavere.

For en netop tilflyttet 'bornholmer', der indtil nu kun har mødt en fantastisk folkeskole oppe i Hasles Svartingedal Skole er en af de ting, der virker mest himmelråbende, at Bornholm ikke har noget sted at gøre af sine børn fra 4. klasse og op til og med 7. klasse. Der er ingen fritidsklubtilbud til børnene i folkeskolen. Bornholm er blandt de syv procent af landets kommuner, der slet ikke har fritidstilbud til mellemtrinnet, 4.-6. klasse.

Når man er 10 år gammel, er man åbenbart stor nok til at klare sig selv alene efter skole og frem til, at mor eller far kommer hjem fra arbejde.

Rigtig mange børn klarer den ved at gå hjem og starte computeren og game et dræberspil, hvor børnene sammen med internettet slår ihjel og har mulighed for at møde fremmede, der er interesserede i dem.

På en ø med klipper, dykkerhav, hestestier, mountainbike-spor, fodboldbaner og masser af andre fantastiske herligheder er det godt nok trist, at spilde sin ungdom bag skærmen med at slå ihejl, hvis far og mor er på arbejde om eftermiddagen.

Bornholm har 1.911 børn på folke- og privatskolerne i klassetrinnene 4. til 7. klasse. Det er den aldersgruppe, som fritidsklubber normalt omfavner og hjælper til sunde interesser fri for misbrug og kriminalitet.

Hvis vi både vil løse problemerne med misbrug blandt unge og tiltrække frisk arbejdskraft i form af børnefamilier ovre fra, så vil fritidsklubberne være et af de bedste og billigste steder at sætte ind.