Gravgaard: Visionær fremtid for røgerierne

Gravgaard: Visionær fremtid for røgerierne
LEDER | 15. NOV 2023 • 05:30
LEDER
15. NOV 2023 • 05:30

Røgeriet i Aarsdale er et eksempel til efterfølgelse for hele Bornholm

På Bornholm står vi over for en spændende og vital forvandling af vores kulinariske kulturarv, illustreret flot af fornyelsen på Aarsdale Røgeri.

Denne udvikling, der favner både tradition og nytænkning, er et glimrende eksempel på, hvordan vi kan bevare og udvikle vores kulturelle identitet samtidig med, at vi tilpasser os en skiftende verden.

Det tidligere silderøgeri i Aarsdale, nu omdannet til Aarsdale Røgeri og Bistro, er et levende eksempel på denne udvikling. Under Claus Jørgensens kyndige ledelse er der taget skridt mod at forny og revitalisere røgeriet, en indsats, der afspejler en dybere forståelse af nødvendigheden i at omfavne forandring for at bevare essensen.

Fra de 135 røgerier, der engang var på øen, er vi nu nede på blot 10. Denne nedgang er ikke blot et tab af erhverv, men også et tab af en vigtig del af vores kulturelle identitet. Røgerierne har altid været mere end blot arbejdspladser; de er symboler på vores historie og fællesskab. Det er derfor afgørende, at vi støtter disse bestræbelser på at holde traditionerne i live, mens vi samtidig omfavner moderne innovationer.

Claus Jørgensen har bragt et frisk pust til røgeriet, integreret med en restaurant og planer om en vinbar. Hans tilgang er et godt bud på, hvordan tradition og innovation kan forenes. Han respekterer fortidens håndværk, som ses i hans bevarelse af de oprindelige røgeovne og traditioner, samtidig med at han tilfører nye elementer, der tiltrækker både lokale og turister.

Hans vision om at skabe et "forsamlingshus-agtigt" sted, hvor folk kan mødes og nyde traditionelle og nytænkte retter, er præcis den slags initiativ, der kan revitalisere både vores kultur og lokalsamfund. Det understreger vigtigheden af at bevare røgerierne som en levende del af vores kulturarv og samtidig sikre deres relevans og levedygtighed i fremtiden.

I Claus Jørgensens hænder bliver røgeriet et symbol på, hvordan vi kan ære vores fortid, mens vi bygger en fremtid. Hans tilgang til fornyelse og tilpasning – at kombinere det traditionelle med det utraditionelle, som røget knoldselleri eller andehjerter – viser en vej frem, hvor vi både kan værne om og udvikle vores unikke bornholmske arv.

Dette projekt ved Aarsdale Røgeri er et skoleeksempel for øens øvrige røgerier og for Bornholm som helhed. Tradition og fornyelse er vejen frem.