– For otte år siden byggede vi flere stalde for at imødekomme slagteriet, vi kan ikke udfase nu. Vi skal udvikle os. Men grise på marker er ikke realistisk, lød det fra landbrugets formand.
Anette Hansen fra Skovvang i Østermarie, pegede på de benspænd, som sendes mod landbruget i en jævn strøm.
– Der kommer hele tiden nye lovkrav, dels nationalt, dels fra EU, det skal man tænke på hver gang, man overvejer en driftsomlægning. Vi skal investere i dyrevelfærd og teknologi, men vi får ikke mere for et kilo kød eller en liter mælk. Jeg tror, vi skal være meget bevidste om, at der ikke er nogen, der gør det for at være væmmelig ved dyr, landbrug er en selvstændig virksomhed, hvor man bliver nødt til at få sammenhæng i investeringerne. Hvis alle tog fuld pris, ville det måske gå, men forbrugerne handler ikke altid efter den intention.
Peter Brandt-Koefoed var den første til at bringe afsætning på banen: Hvem skal købe vores produkter, og hvad skal de betale?
– Vi lever ikke i en osteklokke i Danmark. 30-40 procent af svinekød vi spiser i Danmark er importeret. 90 procent af det svinekød vi laver bliver eksporteret. Hvor skal vi sælge vores produkter, hvem er vores kernekunder?
Poul Jørgen Vedslet har får på hobbyplan. Han forsøgte sig på et tidspunkt med at slagte og sælge fårekød, men der var ingen kunder. Nu slagter han til eget forbrug, men kan ikke få slagtet på Bornholm.