Dialog fremmer forståelsen

SYNSPUNKT | DEBAT | Mandag 15. april 2024 • 20:00
Af:
Danny Christensen
Kredsformand Danske Seniorer
Allinge
SYNSPUNKT | DEBAT | Mandag 15. april 2024 • 20:00

...også når det handler om demens, skriver Danske Seniorers lokale kredsformand.

Hvad er demens? Demens bruges om en række sygdomme, som svækker hjernens mentale funktion. Der findes flere forskellige typer af sygdommen, som fører til demens, hvor den mest udbredte demenssygdom er alzheimers.

Hvordan kan man støtte medlemmer med demenslignende symptomer?

Demens kan være et svært emne at tage op. Og det betyder desværre også, at mange undgår at tage snakken. På tværs af Danske Seniorers 200 foreninger landet over, er der dog mange gode eksempler på, at der ønskes en større åbenhed omkring samtaler, vedrørende demens og de udfordringer, som den kan medføre.

Hvorfor er netop dette omsiggribende område så svært at tale om? Det kan være svært at anerkende og acceptere sygdommen, både for den sygdomsramte og de pårørende.

For andre kan demens være forbundet med skam. Det er ikke sikkert, at demensen endnu er diagnosticeret/kendt. Det kan også være svært at vurdere, om der er tale om demens, eller blot er godartet glemsomhed. Demens kan ramme alle. Dialog fremmer forståelsen.

Åbenhed mindsker ensomhed. Tal med personen, ikke om personen. Tal til den demensramte, som du ville tale til et nært familiemedlem. Dyrk det nære.

Gode praktiske forhold til jeres foreningsaktiviteter er særlig vigtige, når jeres medlemmer bliver udfordret, af for eksempel glemsomhed, gangbesvær, synsbesvær eller andre ting, som kan forhindre dem i at møde op til jeres aktiviteter. Derfor er det en god ide, at I som forening altid har en opmærksomhed på, hvilke praktiske forhold der støtter jeres medlemmer i at blive fastholdt i aktiviteterne og fællesskabet. Vær nysgerrige på, hvad der kan forhindre jeres medlemmer i at dukke op til aktiviteterne. Lav faste aftaler med medlemmer, som har brug for et ekstra skub. Hent og bring dem, hvis det er muligt. Lav samkørsel. Ofte når man er i kontakt med mennesker, der er i et tidligt stadium af sygdomsforløbet, kan det afstedkomme rigtig mange humoristiske episoder og morsomme kommentarer. Tag det med. Et godt grin og en god gang humor er med til at afmystificere det, der senere bliver hamrende alvorligt. Opsøger man ikke de medlemmer der er i farezonen, vælger de måske helt at trække sig. Derfor er det vigtigt at medlemmerne fortsat vil føle sig inkluderet og nyttige i fællesskabet. På den måde, kan vi alle støtte demensramte i at opretholde en meningsfuld hverdag, på trods af sygdommen.

FÅ ABONNEMENT