Der er brug for helhedsplan

LÆSERBREV | ABONNENT | 13. MAR 2023 • 05:33
Af:
Claus Larsen-Jensen
gruppeformand (S)
LÆSERBREV | ABONNENT
13. MAR 2023 • 05:33

Claus Larsen-Jensen svarer her på et læserbrev af Birgitte Tolstrup og Alex Winther om Power to X.

Det er godt, at der er en debat om de muligheder, udfordringer og dilemmaer, som Energiøen og Ørsted/CIP havvindmølleparkerne giver Bornholm.

Birgitte Tolstrup og Alex Winther taler i et læserbrev fra den 9. marts imod Socialdemokratiets forslag til en Helhedsplan for Energiøen m.v., herunder specifikt imod etablering af et Power to X anlæg, som skal producere grønne brændstoffer til fly og skibe samt imod etablering af en Grøn Erhvervspark.

Jeg forstår godt, at mange tænker, hvad sker der med Bornholm, når der investeres milliarder på Bornholm.

Men målet med en helhedsplan er jo netop, at vi ikke på Bornholm ikke fra investering til investering, skal væltes omkuld, men at vi i kommunalbestyrelsen og sammen med alle relevante aktører på Bornholm og bornholmerne på forhånd siger, hvad, hvor og hvordan vi ønsker udviklingen som følge af de nye muligheder. Der er en unik historisk chance for Bornholm. Men vi skal selv tage det politiske lederskab af udviklingen.

Folketinget har besluttet at etablere en stor vindmøllepark udenfor Bornholm, og en stor transformatorstation på Sydbornholm, som vi gerne vil koble vores elnet til. Det er staten, der gennemfører dette. På Bornholm skal vi sikre, at det bliver bedst muligt for Bornholm og indpasses i landskabet. Men vi beslutter ikke på Bornholm, om vi vil have anlægget.

Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners planlægger to andre store havvindmølleparker for milliarder af kroner ved Bornholm, fordi de ønsker at bruge elproduktionen til produktion af grøn brændstof – Power to X. Derfor skal vi på Bornholm tage aktivt stilling til dette. Siger man nej, som Birgitte Tolstrup og Alex Winther, så siger man også nej til de to havvindmølleparker og de store investeringer og muligheder, der følger deraf for Bornholm.

PtX skal bruge vand til produktionen. Men renset spildevand kan godt bruges, så det ikke handler om at bruge postevand.

En Grøn Erhvervspark drejer sig ikke blot om PtX, men om at vi på Bornholm som følge af den megen elektricitet og varme skal tiltrække endnu flere grønne virksomheder, som kan skabe økonomisk vækst, job og udvikling til Bornholm. Fra besøg rundt i landet har vi set, hvordan nye typer af virksomheder kan etableres. De muligheder skal Bornholm også benytte sig af. Bornholm skal ikke blot have en opkobling til elnettet og være en grøn stikkontakt og med service på havvindmøllerne, men give Bornholm et markant udviklingsløft.

Vi ønsker netop en styret udvikling, så der er kontrol over, hvor vi geografisk vil placere det, så det ikke spredes på hele øen.

Bornholm står overfor dette århundreds største investeringer og muligheder på Bornholm, som vi ikke må tabe på gulvet.

Bornholm er økonomisk set voldsomt udfordret. Vi skal have øget indtægterne. Vi skal have øget befolkningen. Vi skal være mere selvbærende. Derfor er det så afgørende, at vi ikke lader de muligheder, der foreligger, smutte fra os. De skaber forandringer. Netop derfor er det vigtigt, at vi har en klar og sammenhængende politik for, hvad vi vil, hvor og hvordan.