Power-to-x-anlæg vil ændre Bornholm på en negativ måde

SYNSPUNKT | ABONNENT | 9. MAR 2023 • 06:17
Af:
Birgitte Tolstrup
Alex Winther
medlemmer Borgerforeningen Energiø Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
9. MAR 2023 • 06:17

Power-to-x kræver rent vand, og vi har de seneste par år haft tørkeproblemer på Bornholm. Hvor meget vand forventer man, at der skal bruges? Og hvor skal det komme fra?

I Bornholms Tidende kunne vi tirsdag den 14. februar læse om Socialdemokratiets forslag til en helhedsplan for Energiøen Bornholm. Det er glædeligt, at nogle af vores politikere i kommunalbestyrelsen endelig officielt melder ud, hvilke visioner de har og forestillinger, de gør sig.

Det fremgår, at Socialdemokratiet ønsker "hele pakken". De ønsker en erhvervspark, og de vil have power-to-x. De ser en risiko for at tabe de historiske muligheder for Bornholm, hvis ikke de agerer nu. De skitserer to mulige tilgange til energiøen – en defensiv tilgang og en offensiv, proaktiv. Socialdemokratiet vil den sidstnævnte.

En erhvervsudvikling er nødvendig for Bornholm som udgangspunkt. Det kan man kun være enig i. Men hvor langt skal man gå, hvad er omkostningerne, hvad er muligt, og hvad ønsker bornholmerne?

Når vi hører politikere og erhvervsfok udtale sig angående energiøens muligheder, er det udelukkende i positive vendinger. Vi får befolkningstilvækst, bedre økonomi, vores velfærd bliver sikret, alt det arbejde vi ønsker, spændende uddannelsesmuligheder, billig fjernvarme, nye erhverv, der kan eksportere nye produkter osv. Men ingen omtaler sig om omkostninger og negative følger.

Alle tiltag vil have positive og negative følgevirkninger! Men især et power-to-x-anlæg vil ændre vores lille ø totalt – og på en rigtig kedelig måde.

Politikerne knytter deres forestillinger om erhvervspark og erhvervsmuligheder op på et power-to-x-anlæg.

Vi skal på Bornholm producere brint ved hjælp af elektrolyse og videreforarbejde det til brændstof til fly og skibe. Eventuelt også eksportere brint.

En power-to-x-fabrik af en sådan kategori formodes at være helt ude af proportioner ens størrelse taget i betragtning!

Idet: Power-to-x kræver rent vand, og vi har de seneste par år haft tørkeproblemer på Bornholm.

Hvor meget vand forventer man, at der skal bruges? Og hvor skal det komme fra? Grundvand? Afsaltet havvand? Rensning af spildevand?

Hvor skal fabrikken og lageret ligge?

En power-to-x-fabrik afgiver en kolossal mængde varme, som blandt andet skyldes at kompressorer under højt tryk presser gasser ind i rør og tanke. Igen: er der viden om tal på mængden af varme der skal fjernes/bruges?

I det hele taget: Er der overhovedet nogen, der har overblik over hvor store mængder af brint og deraf power-to-x-kemikalier, der skal produceres?

Er der taget hensyn til sikkerheden? Ved power-to-x er der tale om særdeles reaktive og giftige kemikalier. Hvordan vil man sikre en sådan kemisk fabrik – både mod uheld og mod terror. Tænk på at vi ligger meget tæt på Rusland og meget langt væk fra ekstern hjælp, hvis katastrofen en dag rammer.

Hvad er det egentlige mål, hvilke mængder skal produceres?

Umiddelbart virker det som om, det er drømme fra en kommunalbestyrelse, der – uden grundig omtanke – blot ønsker at fremme det økonomiske fundament for Bornholm. Det skal også fremmes, men ikke ved hjælp af power-to-x. Det er for monstrøst og farligt.