Debat: Trætophytterne handler om at genskabe vores forbindelse til naturen

Debat: Trætophytterne handler om at genskabe vores forbindelse til naturen
I det lange løb er det er langt bedre for naturen, at vi besøger den, end at vi bliver væk. Og for rigtig mange mennesker er vores hytter den ekstra motivation, der trækker dem væk fra skærmen og ud i skoven, mener folkene bag firmaet Løvtag, der ønsker at bygge trætophytter i Rutsker Højlyng. Privatfoto
LÆSERBREV | DEBAT | BORNHOLM | Torsdag 2. december 2021 • 20:10
Af:
Folkene bag Løvtag: Nanna Balsby
Krashavevej 33
Gudhjem
Rasmus Lybæk
Holmevej 152
Højbjerg.
LÆSERBREV | DEBAT | BORNHOLM | Torsdag 2. december 2021 • 20:10

Trætophytte-skeptikere overser den allervigtigste vej til mere naturbevarelse, når de argumenterer for, at naturen skal holdes lukket for mennesker - selv de små frimærker af privatejede skovområder, der ikke er udpeget som særligt sårbare. For naturen bliver ikke nævneværdigt påvirket af hytterne. Men gæsterne bliver påvirket af naturen, og det er det, der er hele idéen, mener folkene bag firmaet Løvtag, der ønsker at bygge trætophytter i Rutsker Højlyng. 


Naturen er under pres. Alle ved det, men alt for få gør noget ved det. Den primære årsag til det er, at vi i løbet af de seneste århundreder har mistet forbindelsen til den. De fleste af os lever gennemdigitaliserede liv og oplever aldrig, hvor afhængige vi er af naturen. Derfor er det nemt at vælge de billige varer i supermarkedet eller webshoppen, selv om producenterne giver pokker i klima, miljø og dyrevelfærd. Nemt at skrue op for radiatoren, selv om varmen kommer fra træflis fra fældede bornholmske skove. Det er nemt, fordi vi ikke ser og mærker konsekvenserne af vores adfærd direkte.

Heldigvis er der en modtrend i gang, hvor flere og flere søger at genskabe forbindelsen med naturen. Efterspørgslen på naturoplevelser er stigende, og det er ikke kun blandt spejdere og andre friluftsentusiaster, men også hos en langt større målgruppe, som ikke kunne drømme om at tage en nat i et telt eller shelter. De gæster, der besøger vores tre trætophytter i Himmerland, gør det, fordi de kan komme helt tæt på naturen, samtidig med at de får en spektakulær og komfortabel oplevelse.

Naturoplevelser gør indtryk

Når vores gæster vågner om morgenen, er det første, de ser, ofte et egern, der hopper rundt fra gren til gren lige uden for vinduet. De hører spættens insisterende hakken og den symfoniske kvidren fra skovens mange andre fugle. De heldige oplever sågar dådyr gå rundt i skovbunden lige under dem. Og selv den søvnigste teenager kan ikke undgå at lægge mærke til det levende træ, der vokser igennem hytten en meter fra sengen. Naturen bliver ikke nævneværdigt påvirket af hytterne. Men gæsterne bliver påvirket af naturen, og det er det, der er hele idéen.

Selvfølgelig er idéen også at skabe en virksomhed. Vi er fire iværksættere, som de sidste fem år har brugt knap 9.000 timer på at skabe Løvtag, og som har belånt vores private boliger for at finansiere hytterne. Selvfølgelig drømmer vi om at se Løvtag vokse til gavn for både os og de lokale virksomheder og ansatte, vi samarbejder med. Men vi er først og fremmest drevet af drømmen om at give flere en unik naturoplevelse, som gør indtryk.

Langt størstedelen af de danske skove er fredskov eller underlagt andre former for naturbeskyttelse – det er rigtig godt og vigtigt. Men det er også godt, at man kan bruge de små frimærker, som ikke er, til formål som vores frem for eksempelvis at fælde dem og lave dem til træflis. For i det lange løb er det er langt bedre for naturen, at vi besøger den, end at vi bliver væk. Og for rigtig mange mennesker er vores hytter den ekstra motivation, der trækker dem væk fra skærmen og ud i skoven.

FÅ ABONNEMENT