Debat: Svømmehal, kulturhus og havbad i Nexø

Debat: Svømmehal, kulturhus og havbad i Nexø
Begynd at afholde lokale afstemninger om den lokale byudvikling – og start gerne med at høre nexøboerne om, hvad der skal ske med Nexø Havn, mener dagens synspunktskribenter. Foto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | NEXØ | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 10:10
Af:
Dan Ursin
Sdr. Landevej 54
 Sv. E. Jensen
Lærkevænget 2 og  Mogens Jensen
Stormgade 42
SYNSPUNKT | NEXØ | ABONNENT
24. SEP 2021 • 10:10

Hvis regionskommunen oprigtigt mener, at den går ind for borgerinddragelse, så begynd at afholde lokale afstemninger om den lokale byudvikling – og start gerne med at høre nexøboerne om, hvad der skal ske med Nexø Havn.


Torsdag den 8. juli svarede leder af Udvikling & Plan, Søren Møller Christensen (SMC), på et læserbrev af Sv. E. Jensen, som stillede spørgsmålet: Hvem bestemmer i Nexø?

Han redegør for, at det er Østtinget, som er en interesseorganisation for erhverv og foreninger og borgerforeningen, som på baggrund af 'hundredevis af ideer', i samarbejde med repræsentanter fra kommunen har udvalgt, hvad der skal ske.

SMC tager derimod ikke stilling til det problematiske forhold, at den planlagte strandpark kommer til at være nabo til både gamle lodsepladser og diverse industrier. Det er muligt, at en dæmning og to undersøiske rev vil kunne holde noget af sandet tilbage, men hvad så med stillestående vand? Det kan blive en spændende suppe, der opstår om sommeren. Kommer der til at lugte som ved kysten syd for Netto og Sø-bækken? Det er et stort ansvar Østtinget og andre tager på deres skuldre.

Nå, nok om det! Hvad skete der egentlig på ”idé-kontoret” på Skippertorvet?

Sv. E. Jensen har personlig indleveret skitser og beskrivelser til to projekter. Det ene er et forslag til at indrette en svømmehal i lagerbygning 3 i DLG’s anlæg på molen – den er i fin stand og er cirka 600 kvadratmeter stor. (Hvis DLG nedriver bygningen, som det ser ud til nu, må der nødvendigvis bygges helt nyt). Nexø mangler i den grad en svømmehal. Både i Rønne og Gudhjem arbejdes der på at få endnu en af slagsen. På loftet over svømmehallen kan der indrettes det ”kulturhus”, som efterlyses fra flere sider.

Det andet projekt, som måske kan ses som et alternativ til Strandparken, drejer sig om etablering af et havbad, der kan placeres ude i havet ca. 40 meter fra kysten på det grønne område nord for Roklubben. På denne måde slipper man for ”nærkontakt” med forurenede områder. I skrivende stund er ”Stenbrudsgården” sat til salg. Derfor vil det være oplagt, at et havbad flyttes ud til Stenbrudssøen, hvor man for relativt få midler vil kunne gennembryde dæmningen i den sydlige og nordlige ende for at skabe gennemstrømning.

Tænk engang! Her vil der kunne blive det mest fantastiske ”svømmeparadis”. De 'rå' kan bade ude i havet – de mere forsigtige til landsiden. (Prøv endelig at besøge området). Stenbrudsgården og Stenbrudssøen er så vidt vides ejet af 'Sparekassen Bornholms Fond'. Det må være muligt for kommunen at finde midler til den investering. Selve gården kan jo også indrettes til 'kulturhus', med alt hvad det måtte indeholde.

Da Sv. E. Jensen indleverede projekterne, var beskeden, at hvis det ikke drejede sig om de allerede vedtagne forslag til byfornyelse – herunder Strandparken – havde det ingen interesse. SMC fortæller, at man kunne komme ind og få ”en snak”! – Og det er præcis dét man kunne – få en snak og mere snak!

En repræsentant for borgerforeningen har udtalt, at det i virkeligheden var Østtinget, som sammen med kommunens ansatte var toneangivende. Borgerforeningen var mest med for syns skyld og har følt sig dårligt informerede.

Hvis det er sandt, at der er fremkommet hundredevis af idéer til udvikling i Nexø, kan man jo gennem en digital afstemning få afgjort, hvilke forslag der harmonerer mest med Nexø-boernes ønsker. Det ville være noget mere demokratisk end den arrogante facon, som er anvendt i denne sag.

Nexø Havn blev bygget til fiskeri. Fiskeriet og industrien forbundet dertil er stort set væk. Var det måske snart på tide, at Nexø Havn som selvstændig virksomhed under kommunen blev sammenlagt med Rønne Havn? Det vil selvfølgelig gøre ondt for mange at se dét ske, men hellere være en del af noget aktivt end at holde fast i en struktur baseret på historie – fiskeriet kommer næppe igen. Man vil kunne spare en hel del ved at nedlægge bestyrelsen og sammenlægge administrationen. Et godt ”ben” for politikere vil selvfølgelig også forsvinde i den sammenhæng!

Summa Summarum: En Strandpark i Nexø – 3,5 kilometer fra Balka – synes som et desperat projekt for at gøre noget og for at begrunde sin egen tilstedeværelse. Spørgsmålet er, om der er nogle af ”de hundredevis” af andre idéer og indleverede projekter befolkningen hellere ser materialiserede. Find ud af det! Frem med alle idéer og projekter! Lad os bygge noget nyt, som kommer flest mulig nexøboer til gavn – hele året! Først en svømmehal – med kulturhus og så et friluftsbad langt væk fra diverse forureningskilder.

Lav en afstemning!