Debat: Skal der tænkes helt nyt ud af de politiske bokse?

Debat: Skal der tænkes helt nyt ud af de politiske bokse?
Hvad kom der egentlig ud af kommunesammenlægningen på Bornholm? Hvad mistede Bornholm egentlig af selvstændighed og lokale arbejdspladser ved at blive sammenlagt under Region Hovedstaden? fremfører Ivar Nielsen i dette synspunkt. Foto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 21. SEP 2021 • 06:00
Af:
Ivar Nielsen
 Pileløkken 7
 Allinge
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
21. SEP 2021 • 06:00

Åbent brev til Bornholms politikere og borgere.

Så er kommunalvalget snart på vej og det ville være fint at høre jeres meninger om ”Bornholms aktuelle status” og om, hvordan Bornholm kommer videre. Er der gamle visioner, der ikke er opfyldt og heller ikke ser ud til at blive det? Eller skal der tænkes helt nyt ud af de politiske bokse?

De tidligere kommunale tiltag:

Hvad kom der egentlig ud af kommunesammenlægningen på Bornholm? Hvad mistede Bornholm egentlig af selvstændighed og lokale arbejdspladser ved at blive sammenlagt under Region Hovedstaden? Hvorfor skal Bornholm sundhedsmæssigt bedømmes ud fra et tilknytningsforhold til Hovedstaden?

De hidtidige strategier for udvikling:

Ser man på udviklingen igennem flere valgperioder, har de traditionelle strategier for udvikling af Bornholm så været tilstrækkelige? Er de tilpasset til Bornholms naturlige fordele? Hvor megen turisme kan Bornholm bære og er det forsvarligt at satse ensidigt på at Bornholm er afhængig af besøg udefra?

Tænk selvstændigt, stort og ud af boksen.

Skal vi have vores regionsstatus og de medfølgende arbejdspladser på Beredskabs- og Tilsynsområdet tilbage, så vi selv står for disse i stedet for at blive henvist til 112 og andre faciliteter under Region Hovedstaden? (Vi beholder naturligvis vores tilknytning til Rigshospitalet som altid).

Hvad med at kræve Bornholm som varig Frikommune, så vi kan lave en social og erhvervsmæssig udvikling, der passer naturligt til Bornholms fordele? Hvorfor har Bornholm ikke sit eget universitet, så vi kan beholde tilknytningen til de unge mest muligt?

En indlysende løsning for Bornholm?

Hvorfor ikke tænke helt nyt fra bunden og lave et socialt pilotforsøg Bornholm, hvor alting bygges op fra bunden hvor nye borgere giver flere naturlige job i samfundet? Med et pilotprojekt hvor der indføres en ”Ubetinget Basisindkomst”, vil der hurtigt komme nye borgere og familier til, som vil leve lidt anderledes afstresset og mere i pagt med ”Bornholms natur”.

Et sådant pilotprojekt ER allerede lavet tilbage i august 2013 som et udkast og det kan studeres her - https://basisindkomst.dk/pilotprojekt-pa-bornholm/

Med disse spørgsmål og tanker vil jeg invitere politikere og borgere til at give deres besyv med op til kommunalvalget og således inspirere til nye tanker for Bornholms bedste i fremtiden.