Danmark er europamester i ikke at bruge lossepladser

Danmark er europamester i ikke at bruge lossepladser
Bofa modtager og behandler cirka 62.000 ton affald om året. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | DEBAT | Fredag 30. december 2022 • 07:30
Af:
Mikael Boldt
Sejersvej 30
Rønne
SYNSPUNKT | DEBAT | Fredag 30. december 2022 • 07:30

Vi har ingen industri på Bornholm, som kan anvende genbrugsmaterialer, så derfor bliver det sejlet væk. Jo mere vi genanvender – jo mere skal sendes væk.

 

Bornholms Tidende bragte fredag den 23 december 2022 en artikel med overskriften "Finland har losseplads version 2.0". Senere blev overskriften på den digitale version ændret til ”Finland har Bofa version 2.0”.

Det giver ingen mening at omtale affaldsbehandling som losseplads version 2. Og at sammenligne Bofa med et affaldsbehandlingsanlæg i Helsinki, der modtager affald fra 643.000 indbyggere, er ligeså tåbeligt.

Vi bruger ikke længere lossepladser. De første lossepladser på Bornholm – også kaldet køkkenmøddinger – blev etableret for mere en 7.000-8.000 år siden, da Bornholm blev bosat. Den sidste losseplads lukkede på Bornholm omkring 1994, cirka to år efter at Bofa startede forbrændingsanlægget.

Ifølge Eurostat er Danmark europamester i ikke at bruge lossepladser/deponier. Mindre end tre procent af vores husholdningsaffald bliver deponeret.

I dag har vi kontrolleret deponi

Vi skal passe på ressourcerne, naturen og vores grundvand. Vi kan ikke blot dumpe vores affald på en losseplads.

I takt med øget miljøbevidsthed og udbredelse af affaldsforbrænding opstod behovet for at lukke og forsegle gamle lossepladser og bygge nye deponier, der var i stand til at opbevare affald som er farligere for miljøet.

Et kontrolleret deponi er konstrueret, så vi på bedst mulig måde sikrer, at affaldet ikke forurener omgivelserne. I bunden af deponiet er der dræn og en supertæt membran, som sikrer, at perkolat (forurenet regnvand) bliver opsamlet og renset.

Et kontrolleret deponi er under nøje overvågning, mens det fyldes. Kun materialer, som ikke kan genbruges eller udnyttes til energi, må deponeres.

På Bornholm har vi to typer deponier:

• Opfyldningsarealerne ved Rønne Havn, godkendt til ren jord, knust nedbrydningsmateriale og asfalt.

• Det kontrollerede deponi ved forbrændingsanlægget til pvc, pcb, asbest, mineraluld og lignende.

Affaldsprodukter, som ikke må deponeres på Bornholm, sejles væk til rest-Danmark eller Norge.

Affaldsbehandlingsregel nummer 1: Uanset hvor gode vi bliver til genanvendelse, så vil der altid være behov for deponering af visse affaldsfraktioner, men det er sidste udvej.

Bofa er et lille affaldsbehandlingscenter

Bofas aktivitet er fuldt på højde med det, man gør andre steder. Vores affald bliver sorteret, genanvendt, brændt eller lagt i deponi efter samme regler, som gælder i hele Danmark og EU.

Men vi har ingen industri på Bornholm, som kan anvende genbrugsmaterialer, så derfor bliver det sejlet væk. Jo mere vi genanvender – jo mere skal sendes væk.

Bofa modtager og behandler cirka 62.000 ton affald om året. Af dette er knapt 20 procent af husstandenes dagrenovation pap, papir og glas.

Det er de cirka 11.000 ton affald, som nu skal deles op i 10 affaldsfraktioner, indsamles og behandles separat. Det lyder af meget affald, men det er det ikke: 1 kg per fraktion per husstand om ugen i gennemsnit.

Det bliver en meget dyr aktivitet. Her gælder 80/20-reglen måske? 80 procent af Bofas omkostninger bruges på 20 procent af produktionen?

Det er indsamlingen af dette affald, som hele den bornholmske affaldsdebat har handlet om siden 2021:

Hvordan gør vi det?

Hvor meget må det koste? Samt hvor er demokratiet henne?

 

 

Mikael Boldt

Civilingeniør med mere end 30 års erfaring med affaldsplanlægning, genbrug og cirkulær økonomi, EU, Østeuropa og Asien. Ikke ansat af Bofa eller tilknyttet nogen af de aktører, som er omkring den kommende affaldsindsamling på Bornholm.

 



En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT