'Vi kan holde et godt folkemøde i Allinge'

'Vi kan holde et godt folkemøde i Allinge'
Hvis politikerne følger anbefalingerne fra eksperterne, så bliver det muligt at holde et godt folkemøde i år, lyder det fra direktør Camilla Laudrup. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| 24. APR 2021 • 09:41
Henrik Nielsen
Journalist

24. APR 2021 • 09:41

POLITIK

Det har længe ligget fast, at årets udgave af Folkemødet bliver en hybrid mellem det fysiske møde i Allinge og digitale elementer. Spørgsmålet har været, hvordan fordelingen bliver, og svaret kom et skridt nærmere, da en ekspertgruppe fredag præsenterede sine anbefalinger til, hvordan store kulturelle arrangementer kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt.

Folkemødet hører til i kategorien udendørs arrangementer med siddende publikum, hvor ekspertgruppen blandt andet anbefaler, at lokaliteten skal inddeles i sektioner, så deltagerne er fysisk adskilt i mindre grupper med 500 mennesker i hver. Den nævner også et arealkrav og krav om coronapas.

Det er krav, Foreningen Folkemødet er klar til at honorere, så hvis de politiske forhandlinger ender med et resultat, der matcher eksperternes anbefalinger, så er den politiske festival klar til at trykke på knappen, lyder det fra direktør Camilla Laudrup.

– Som det ser ud nu, så mener vi, at vi kan holde et godt folkemøde i Allinge, og det mener vi, fordi vi i rigtig lang tid har prøvet at forberede os på at kunne lave et indhegnet, folkemødeområde, som kan være sektionsopdelt. Så må man sige, at det er åbenlyst, at vi ikke kommer til at være lige så mange samlet til Folkemødet, som vi plejer, men vi forventer stadigvæk et godt folkemøde med fokus på demokrati, samtale og nye ideer. Det har vi virkelig brug for, siger hun.

Klar i startboksen

I første omgang venter Camilla Laudrup og Folkemødets stab med at melde noget ud til arrangørerne, indtil der ligger en politisk aftale for, hvordan ekspertgruppens anbefalinger skal udmøntes.

– Det er nogle anbefalinger fra en ekspertgruppe, og så har vi tidligere set, at så skal politikerne først derefter vurdere og så træffe beslutning. Jeg synes, at vi alle har lært, at man må væbne sig med tålmodighed, indtil der fra politisk side er truffet endelig beslutning, siger folkemødedirektøren.

Når hun kigger på anbefalingerne fra ekspertgruppen, er hun dog fortrøstningsfuld.

– Det er faktisk muligt at samle mennesker om store kulturelle arrangementer udenfor, under åben himmel, det er jo i høj grad Folkemødet. Man skal sektionsopdele og indhegne og sørge for, at man lever op til en hel række coronatiltag. Og der vil vi bare sige, at Folkemødet er klar til at trykke på knappen og lave et sundhedsmæssigt sikkert og super godt, spændende politisk arrangement, så snart vi får de endelige udmeldinger. Vi har stået klar i startboksen i lang tid og forberedt os på at lave et coronatilpasset folkemøde sammen med vores mange arrangører, lyder det fra Camilla Laudrup.

Essensen af Folkemødet

Som nævnt bliver årets folkemøde en blanding af fysiske arrangementer i Allinge og digitale indslag. Men selvom mødet ikke kommer til at foregå, som det plejer, er direktøren sikker på, at det nok skal blive godt.

– Vi forventer, at vi får et rigtig, rigtig godt folkemøde, som er essensen af det, Folkemødet skal være, nemlig gode debatter mellem politikere og civilsamfund, mellem erhvervsliv og kulturliv, altså mellem borgere og beslutningstagere, siger hun.

Om det digitale også får en rolle at spille ved fremtidige udgave af Folkemødet, kan Camilla Laudrup ikke sige noget præcist om, men hun glæder sig til at gøre sig nogle erfaringer.

– Fremadrettet vil kernen af Folkemødet stadig være det fysiske møde mellem mennesker og foregå på Bornholm, men det digitale har vist os, at det har potentiale, og derfor er vi nysgerrige efter at finde ud af, hvad erfaringerne bliver i år. Nu prøver vi noget helt nyt, hvor vi laver en kombination af noget fysisk og digitalt, og så tænker vi, at vi får nogle erfaringer, og så må vi se på det, siger Camilla Laudrup.