Venstre ønsker et opgør med detailstyring og minuttyranni

Venstre ønsker et opgør med detailstyring og minuttyranni
Carsten Scheibye (V) vil have social- og sundhedsudvalget til at kigge på muligheden for en forsøgsordning, der giver medarbejdere og ledelse i ældreplejen mere frihed til selv at planlægge deres arbejde. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 5. JAN 2021 • 18:18
Af:
henrik-nielsen

5. JAN 2021 • 18:18
ÆLDRE

Politikerne skal slippe de menneskelige ressourcer på ældreområdet fri, gøre op med detailstyringen og vise medarbejderne tillid. Sådan lyder det fra Venstres medlem af social- og sundhedsudvalget, Carsten Scheibye. I en pressemeddelelse skriver han, at fokus skal helt væk fra detailstyring og over på eksempelvis trivslen og tilfredsheden hos de ældre medborgere.

– Vi skal ikke fokusere blindt på produktivitet i gammeldags forstand som antal besøg pr. medarbejder pr. time eller lignende, men langt mere på resultaterne. Hvis det står til Venstre og mig, skal vi nu en gang for alle have afskaffet alt, der handler om minuttyranni og detailstyring, siger han i pressemeddelelsen.

Ifølge Venstre skal det være slut med at opstille detaljerede mål, der flytter for meget fokus over på processen snarere end resultatet. Vejen dertil går blandt andet via en afskaffelse af alt selvskabt minuttyranni og registreringer.

Det vil ifølge Carsten Scheibye sige, at produktivitetsmål som antal besøg pr. hjemmehjælper pr. dag og service baseret på antal minutter til for eksempel skift af en bandage skal være fortid.

– Vi skal se på behovene og resultaterne for borgerne. Det er ældre medborgeres livskvalitet, siger venstremanden.


Et spørgsmål om menneskesyn

Venstre mener, at kommunalpolitikerne skal vise medarbejderne tillid og give dem mulighed for, at de selv tilrettelægger arbejdet og dermed får større kontrol over deres dagligdag.

– Større frihed i planlægningen reducerer stress, øger trivslen, nedbringer sygefraværet og understøtter derved fastholdelse og rekruttering af medarbejdere. Det er almen kendt og bør være en del af den politiske tilgang til ledelse, siger Carsten Scheibye i pressemeddelelsen.

Kort og godt handler det om mennesker, og det er mennesker, der skaber resultaterne, anfører han.

– Nogle vil spørge, om afskaffelse af detailstyring betyder, at nogle medarbejdere vil misbruge den frihed. Det afhænger af menneskesyn. Jeg og Venstre er overbeviste om, at medarbejdere og ledere vil kvittere positivt. Vi tror på, at metodefrihed og mere kontrol over eget arbejde medfører mindre stres, øger motivation og kreativitet samt skaber arbejdsglæde, der betyder bedre omsorg og service til de ældre medborgere. Det giver dermed efter Venstres og min opfattelse positive resultater, siger Carsten Scheibye.

Et godt tilbud til borgerne

Venstre vil have social- og sundhedsudvalget til at tage spørgsmålet op. I første omgang overvejer partiet, om der kan laves en forsøgsordning, hvor medarbejderne og ledelsen formulerer muligheder sammen. Venstre er dog åbner over for andre tilgange, som den kommunale administration og andre partier og lister kan spille ind med.

– Det kan være besnærende at ville kontrollere alle mulige ting. Problemet er imidlertid, at minuttyranni og detailstyring begrænser ledelse og medarbejdere, og fokus flyttes væk fra det, det handler om, nemlig at give vores borgere et godt tilbud. Vi politikere skal dermed turde tage det ansvar på os, det medfører at fjerne al mulig detailstyring, siger Carsten Scheibye, som mener, at det grundlæggende er op til politikerne at vise, at de tør tage det ansvar, det er at skabe mere rum for ledelse og medarbejdere.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 11-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Prisniveauet efter weekenden ser svagt stigende ud - helt som det plejer. Det ser ihvertfald ud til, at nattens lave priser ikke varer ved. Derfor... brug strømmen mellem 00-06, hvis du kan. Opdateret 13.15. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning