To havne stadig lukket efter stormfloden

To havne stadig lukket efter stormfloden
Allinge blev så hårdt ramt af stormfloden i oktober, at havnen endnu ikke er åbnet. Her ses en stor sten, som blev hentet op af havnen fredag cirka klokken 15.27. Foto: Pær Køie Kofod
NYHED | ABONNENT | 10. NOV 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
10. NOV 2023 • 15:30

Måske genåbner havnen i Allinge mandag, mens den i Sandvig er mere uvis. Der er umiddelbart intet bud på de samlede omkostninger efter skaderne i havnene.

Hvordan ser det ud med oprydningen i de bornholmske havne oven på stormfloden den 20.-21. oktober? Hvad er omfanget af skaderne, hvor meget kommer det hele til at koste?

Ja, spørgsmålene kommer væltende som en syndflod, men Aron Kjøller-Hansen, som er havnemester for de 10 kommunale havne, kan endnu ikke besvare dem præcist.

– Hvad det koster, aner jeg ikke, siger han.

– Så det kan jeg slet ikke svare på, men der bliver selvfølgelig regnet på det, og forsikringen skal ind over. Hvad skader angår, så er der sket rigtig mange, og dem er vi ved at opgøre. Her fredag eftermiddag håber vi på, at vi kan få løftet den mur op, som væltede i havnen i Allinge. Lykkes det, kan vi genåbne havnen.

Havnen har således været lukket siden stormfloden, og det samme gælder havnen i Sandvig, oplyser havnemesteren.

– Det er voldsomt, hvad der er sket, og jo mere, vi åbner op, desto mere får vi øje på, så jeg kan slet ikke sige, hvor vi præcis er henne i processen, siger han.

Men I har ryddet op lige siden stormfloden?

– Ja, det har vi – og forsøgt at gøre tingene op. Men der er også meget af det, vi ikke kan rydde op, fordi forsikringen skal ind over først og vurdere det. Vi skal have taksator på, før vi går videre. Man kan sige, at vi forsøger at få havnene gjort farbare, og så skal vi også gøre dem sikre.

– Men havnene i både Allinge og Sandvig er altså fortsat lukkede på grund af de mange skader. Allinge på grund af muren, som væltede, og hvor den ene halvdel endte i havnen, den anden ligger på molen, og Sandvig, fordi den er fuld af sten.

Har du et bud på, hvornår I kan åbne dem igen?

– Vi satser meget på, at vi kan åbne havnen i Allinge igen mandag morgen. Hvad angår Sandvig, så aner jeg det ikke. Der er to muligheder: Enten skal man lave en kørevej ud langs med molen, så vi kan få eksempelvis en gravko derud, som kan fiske stenene op, eller også skal vi have en meget stor stenfisker sejlet ind, som kan samle dem op. Lige nu aner vi ikke, hvordan vi griber det an, det bliver undersøgt.

Vognmand og dykker

I skal måske diskutere det med forsikringsselskabet?

– Lige præcis, det er forsikringsselskabet, der skal tage sig af de ting og sørge for, at havnen bliver tømt. Men det er vores anlægskoordinator, Jordan Kaczmarek, der tager sig af blandt andet forsikringsspørgsmål, og min opgave som havnemester er så at få havnene åbnet igen hurtigst muligt. Det er det, jeg prøver på.

Hvor mange er I, der arbejder med at rydde op i havnene?

– Jamen, vi er ikke ret mange. Vi har et serviceteam på to mand og en EGU-elev, som er på skole for tiden, dertil er der de to havnefogeder og nogle efterlønnere, som hjælper til et par timer om dagen – og så mig selv. Men vi køber selvfølgelig håndværkere ind efter behov. I dag (fredag, red.) skal vi have en vognmand og en dykker på til at hjælpe med at samle muren op i Allinge, siger Aron Kjøller-Hansen.

Tidende har fredag uden held forsøgt at få en kommentar fra Jordan Kaczmarek, som er anlægskoordinator hos Natur, Miljø og Fritid i regionskommunen.

Derfra oplyser Louise Lyng Bojesen, beredskabschef og centerchef for Natur, Miljø og Fritid, ligeledes fredag, at hun ikke har en kommentar før mandag, hvor hun vil give en foreløbig status på situationen i de bornholmske havne.