Søfartsstyrelsen undersøger manøvrer med Express 1

Søfartsstyrelsen undersøger manøvrer med Express 1
| 11. MAJ 2021 • 15:17

11. MAJ 2021 • 15:17

SEJLADS

Ifølge TV 2/Bornholm oplyser Søfartsstyrelsen i et skriftligt svar, at styrelsen i øjeblikket behandler to sager om en episode, der fandt sted i Rønne Havn den 5. april. Da Express 1 anløb havnen denne eftermiddag, havde den således problemer med at lægge til ved færgelejet, beskriver tv-stationen. Pludseligt opstået hårdt vejr betød, at hurtigfærgen måtte sejle ud efter første forsøg og vente på slæbebåden Ursus, og kaptajnen sendte blandt andet færgen til krydstogtkajen, inden det lykkedes at få Express 1 til kaj ved færgeleje et.

Til TV 2/Bornholm skriver Søfartsstyrelsen blandt andet:

"Vi er bekendt med episoden og har to sager herom under behandling, jf. at Søfartsstyrelsen har til opgave at føre tilsyn med overholdelse af søsikkerhedslovgivning".

Tv-stationen oplyser også, at pr- og kommunikationschef i Bornholmslinjen Jesper Maack har oplyst, at rederiet har orienteret Søfartsstyrelsen om den usædvanlige manøvre og afventer svar.

Til Bornholms Tidende har kommunikationschefen tidligere i et opklarende svar skriftligt oplyst, at han på dagen for episoden sendte en meddelelse til pressen om, at færgen var blevet "overrasket af meget voldsomme vindstød på kanten af nogle vilde snebyger".

Det er på den baggrund – skriver han i mailen til Bornholms Tidende – man skal opfatte de manøvrer, der bliver foretaget. De finder sted under svære vindforhold med sigtbarhed på nærmest ingenting. "Derfor slæbebåden – og derfor perioden ved den anden kaj, indtil sne og vind var passeret", noterer han.

Erik Nielsen, som bor i Rønne og gennem en årrække har interesseret sig for skibe og deres positioner, har fået adgang til Søfartsstyrelsens AIS-data fra den 5. april. På baggrund af de data har han sammen med Christian Engell, som også interesserer sig for sagen, kunnet lave en video, som man kan se herunder, og som viser både Express 1's og slæbebåden Ursus' manøvrer om eftermiddagen den 5. april.