Beslutningen står ved magt: Det skal der ske med DASK

Beslutningen står ved magt: Det skal der ske med DASK
Thomas Thors fortæller, at udfasningen af DASK stadig er gældende. Foto:
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT | 13. SEP 2021 • 14:17
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT
13. SEP 2021 • 14:17

Beslutningen om at lukke DASK fra 2024 står ved magt. Det fortæller Thomas Thors. Ifølge ham bliver det op til børne- og skoleudvalget at vurdere, hvor målgruppen skal være fra 2024.

Udfasningen af DASK er ikke aflyst, understreger borgmester Thomas Thors.

Socialdemokratiet sendte søndag eftermiddag en pressemeddelse til samtlige bornholmske medier, hvori der stod, at partiet havde lyttet til kritikken ovenpå budgetforliget og nu havde ændret beslutningen om at lukke Madskolen på Paradisbakkeskolen.

I samme pressemeddelelse stod der, at dagbehandling- og skoletilbuddet DASK fortsætter, hvilket den lokale tv-station videreformidlede i en artikel. I en præcisering af pressemeddelelsen skrev Socialdemokratiet dog efterfølgende, at beslutningen om at udfase DASK ikke er ændret.

Der har derfor været tvivl om, hvad der var op og ned i sagen.

Bornholmstidende har derfor spurgt Thomas Thors, der var med til at træffe beslutningen om at lukke DASK i forbindelse med budgetforliget.

– Samtalerne i weekenden har ikke ændret på finansieringen. DASK kører videre i halvandet år, og så er det børne- og skoleudvalget, der skal vurdere tilbuddets videre skæbne, siger han.

Udvalg skal se på fremtidigt tilbud

Politikere fra Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Enhedslisten kalder det rent spin, at Socialdemokratiet skrev DASK ind i forbindelse med beslutningen om at bevare Madskolen.

Det afviser Thomas Thors.

– Det korte og det lange er, at vi prøver at beskytte de sårbare elever ved at bevare tilbuddet det næste halvandet år, mens børne- og skoleudvalget så har mulighed for at arbejde videre med, hvilke tilbud, der skal være fremover. I forhold til Madskolen kan jeg sige, at vi har lyttet til, hvad der er blevet sagt, og vi giver dem derfor mulighed for at køre det videre i et år, siger han.

Beslutningen om at udfase DASK står ved magt, men hvorvidt der fortsat vil blive visiteret unge til tilbuddet, vil Thomas Thors ikke svare konkret på.

– Foreløbig er det en udfasning, og så må børne- og skoleudvalget undervejs finde ud af, om der skal skrives flere elever ind i tilbuddet, siger han.

Penge målrettet sårbare unge

I pressemeddelelsen skrev Socialdemokratiet også, at der skal laves en evaluering i 2023, så børne- og skoleudvalget "kan sikre det bedst mulige fremadrettede tilbud".

I 2021 blev der netop lavet en evaluering af DASK, som var yderst positiv.

På baggrund af den, besluttede børne- og skoleudvalget i juni at anbefale, at DASK skulle fortsætte i den nuværende form og endda opprioriteres.

Men i budgetforliget gik Socialdemokratiet og Venstre mod den anbefaling.

Thomas Thors mener, at der skal laves en evaluering af tilbuddene på specialområdet i 2023, så børne- og skoleudvalget kan arbejde med en plan for, hvilke tilbud, der skal være fra 2024. Den nuværende evaluering af DASK kan ifølge Thomas Thors indgå i det arbejde.

Han giver ikke selv et konkret bud på, hvilket tilbud, der skal være til målgruppen for DASK i fremtiden, men siger, at der er afsat penge til at gribe de unge andre steder indenfor specialområdet.

– I dag er der jo kanaliseret penge til Heldagsskolen og Paradisbakkeskolen med henblik på, at der skal være tilbud til de sårbare elever der. Vi har vores STIME-projekt for sårbare unge og vi arbejder også videre med Ung På Vej (tilbud under heltidsundervisningen, red.), så der er midler i systemet, som er målrettet de sårbare unge, siger han.