Kommunen fik DASK ved vælgermøde

Kommunen fik DASK ved vælgermøde
Udsnit af tilhørerne ved vælgermødet om udfordrede børn og unge. Omkring 50 havde fundet vej til Aakirkeby-Hallerne. Foto: Jens-Erik Larsen
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 17. SEP 2021 • 16:00
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
17. SEP 2021 • 16:00

Lang ventetid på hjælp til børn og stor frustration omkring tilbuddet DASK, der ikke blev reddet med budgetforliget: Fire medlemmer af kommunalbestyrelsen og syv håbefulde kandidater udenfor fik deres sag for ved vælgermøde i Aakirkeby.

En tur lige ind i løvens hule. Det blev oplevelsen for kandidater fra 11 partier, da en række handicaporganisationer torsdag aften holdt vælgermøde i Aakirkeby-Hallerne.

Temaet var børn og unge og særligt de mest udfordrede med de største problemer. Vælgermødet havde været planlagt længe, men kom nu til at ligge knapt to uger inde i den meget varme debat om vilkårene for netop børn og unge, der begyndte med budgetforliget og fortsat er i gang.

Budgetforliget reddede ikke skole- og behandlingstilbuddet DASK, hvorfra flere fortalere var mødt op i Aakirkeby. De 11 kandidater fik også et indblik i kommunens lange ventetid på at få hjælp til et barn fra PPR, hvor fagfolk indenfor blandt andet psykologi og pædagogik arbejder med børn, der ikke trives optimalt: Op til 14 måneder.

– Det er en stor udfordring med al for lang ventetid på en PPR-undersøgelse. Den lange ventetid har stor indvirkning på de her børn og deres familier, sagde Iben Busch (K).

I mødet med nogle af dem, der har erfaring med regionskommunens tilbud til børn og unge som pårørende eller fagpersoner, gjorde de 11 politikere i panelet stort set alle sammen det, at de lyttede og gav folk medhold.

– 14 måneders sagsbehandling er umenneskeligt, sagde Karen Lynn Jacobsen (S).

– 14 måneders sagsbehandling er uanstændigt, sagde Matilde Lissau (R).

Udsnit af tilhørerne ved vælgermødet om udfordrede børn og unge. Omkiring 50 havde fundet vej til Aakirkeby-Hallerne. Foto: Jens-Erik Larsen

Ny kritik af budget

Som de allerede valgte politikere havde Linda Kofoed Persson (DF), Kirstine van Sabben (BL), Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) og Nicklas Fick (EL) et forspring i viden og dermed en fordel i panelet. Den fordel brugte Linda Kofoed Persson til at trække en lige linje fra de lange PPR-ventetider til det budgetforlig, som DF ikke kom med i.

Med budgetforliget skete der også det, at kommunalbestyrelsen fra næste år får råderet over færre af de penge, der blev sat af men ikke brugt året før. Hidtil har kommunalbestyrelsens udvalg kunnet bruge op til fem procent af sidste års ubrugte penge, men med budgetforliget bliver den andel sat ned til tre procent.

De sidste to procent skal nu gå i kommunekassen, der også kommer til at fiannsiere en stor del af det planlagte rådhusbyggeri. Det har fået partierne udenfor budgetforliget til at tale om en umiddelbart skjult besparelse, ligesom ændringen til kun at måtte bruge tre procent af sidste års ubrugte penge har givet næring til slagordet "Mursten frem for mennesker", som partierne udenfor forliget med det samme brugte, når de skulle beskrive forliget.

– 14 måneders ventetid på PPR er dybt kritisabelt. Vi har faktisk ansat flere til at lave PPR, men det førte bare til, at der kom flere henvisninger til PPR, oplyste Linda Kofoed Persson først.

– Men med det nye kommunebudget kommer vi til at kunne overføre færre af de ubrugte penge, så det bliver snart sværere for os at finde penge på den her måde.

Kim Andersen over 30 års erfaring som pædagog i specialtilbud. Ved vælgermødet i Aakirkeby advarede han igen mod at skære på kommunens tilbud til udfordrede børn og unge. Foto: Jens-Erik Larsen