Debat: Det nye budgetforlig er omsorgssvigt

Debat: Det nye budgetforlig er omsorgssvigt
DASK er et ødækkende dagbehandligs-og skoletilbud til unge mellem 13 og 18 år, der ofte har en psykiatrisk diagnose. Foto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 15. SEP 2021 • 11:37
Af:
Lis Bech
tidligere amtssundhedplejerske
ledende sundhedplejerske på Bornholm
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
15. SEP 2021 • 11:37

Omsorgssvigt! Det er hvad Socialdemokratiet og Venstre på Bornholm står for med det nye budgetforlig. Det fremgik tydeligt af TV2/Bornholms ”360 live”-udsendelse onsdag aften den 8. september.

En udsendelse med gennemgang af det budget der nu er aftalt mellem S og V.

Ingen tvivl om hvad S og V står for:” Mursten frem for mennesker” blev der sagt flere gange!

Man har flot, og uden skelen sat børn og unges velfærd på pause – uden alternativer!!

Hvad var det nu vores statsminister sagde i nytårstalen: Vi skal prioritere børnene, ikke mindst de svageste! Det budskab er ikke nået til S på Bornholm.

DASK er et ødækkende dagbehandligs-og skoletilbud til unge mellem 13 og 18 år, der ofte har en psykiatrisk diagnose med mere, og som er påvirket efter utallige dårlige oplevelser i vores folkeskole. I budgetforliget hedder det så flot, at DASK skal udfases over to år.

En udfasning er nedsmeltning af et fantastisk tilbud til begavede unge med en psykiatrisk diagnose, der netop med dette kombinerede tilbud får hjælp og støtte til at komme videre.

Der er plads til ni elever, der er visiteret otte lige nu. Det er virkelig skadede børn. Skadede efter at have været i et skolesystem, der ikke er indstillet til dem, hvor de involverede lærere har været magtesløse.

Men kommer de i rigtige rammer, med den rette ekspertise, er det unge, der har ønsker og drømme om at komme videre i livet.

De nyeste indskrevne er kun 13 år. De kan se frem til endnu engang at skulle flyttes rundt i det skolesystem, de har dårlige erfaringer med for at tilgodese politikernes ønske om at sammenlægge alt, der kan sammenlægges. Det tror man, der kan spares ved.

DASK ligger ved 10. klassescentret og samarbejder med lærerne derfra, og børnene oplever – igen – at det er godt at gå i skole.

Flere har kun sporadisk gået i skole, fordi de ikke magter den almene skole.

Store børn har ikke magt! Men de har magt over sig selv. De bruger spisevægring, selvskadende adfærd, isolerer sig, bliver angste og nogle bliver afhængige af stoffer til at dæmpe afmagt og tankevirksomhed!

Hele psykiatritilbuddet til de unge – også de børn med angst i det almindelige skolesystem, som endelig er kommet så godt op at stå – undergraves af besparelser for et rådhusbyggeri!

DASK koster godt én million kroner om året. Hvad koster det, hvis først de unge går i spåner?

Det vi ser på budgettet er, at man har sat omkring seks millioner kroner af til unge i misbrug og anbringelse af unge.

Tidlig forebyggelse, helt ned på børnehaveplan, er rigtig vigtigt for barn og familien, billigere og bedre i det lange løb

Tænk over hvem du stemmer på! Magtudfoldelse i et byråd er ikke demokrati.

Har Socialdemorkatiet glemt de socialdemokratiske værdier som vores statsminister står for?