Debat: Arrogant at undervurdere de bornholmske vælgere

Debat: Arrogant at undervurdere de bornholmske vælgere
"Efter indgåelsen af budgetforliget mellem S og V har der verseret en heftig og også følelsesladet debat blandt bornholmerne. En debat om værdier, prioriteringer, kommunens økonomi og hvilken retning, vi ønsker for vores ø", skriver Gitte Frigioni, spidskandidat for Nye Borgerlige til KV21. PR-foto
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 16. SEP 2021 • 10:00
Af:
Gitte Frigioni
spidskandidat
Nye Borgerlige
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
16. SEP 2021 • 10:00

Løn som forskyldt.

Det var ordene, som spontant kom over mig, da jeg læste fredagens dugfriske meningsmåling. For målingen er bornholmernes foreløbige dom over øens kommunalpolitikere.

Den seneste måling sender en syngende lussing fra de bornholmske vælgere til S og V, mens en kritisk opposition går markant frem og for første gang udfordrer de to gamle magtpartiers monopol på bornholmernes tillid.

Efter indgåelsen af budgetforliget mellem S og V har der verseret en heftig og også følelsesladet debat blandt bornholmerne. En debat om værdier, prioriteringer, kommunens økonomi og hvilken retning, vi ønsker for vores ø.

Vil vi mere af det samme, eller vil vi fremad og skabe noget fremfor at skændes om besparelser på det kommunale budget?

Det er reelt dét valg, som bornholmerne står overfor til november – og det er lige præcis, hvad den nye meningsmåling sætter fingeren på.

Det virkelig interessante ved den nye måling er, at den kommer lige i kølvandet på det budgetforlig, som åbenbart i al hast og ganske egenrådigt blev indgået mellem de to store partier S og V. Udenom en opposition, som har følt sig snigløbet og sat udenfor døren.

Borgmester Thomas Thors (S) beklager, at han nok ikke har ”været dygtig nok” til at sælge sit skandaløse budgetforlig med Venstre til sine vælgere. Samtidig beklager borgmesteren sig over, at bornholmerne åbenbart ikke forstår, hvilke alvorlige økonomiske udfordringer kommunen står overfor og dermed behovet for yderligere besparelser på velfærden på sædvanlig socialdemokratisk vis.

Ærlig talt, så finder jeg det temmelig arrogant at undervurdere de bornholmske vælgere.

Mon ikke bornholmerne har gennemskuet, at lige præcis kommunens økonomiske morads er resultatet af socialdemokraternes uansvarlige skalten og valten med borgernes penge i nu mere end ti år?

Og måske Søren Schow (V) heller ikke har forstået vælgernes budskab, når han i medierne fremturer med, at budgetaftalen med Thors er indgået ud fra et princip om ansvarlighed? Det her drejer sig rent faktisk om en sund borgerlig kerneværdi, nemlig respekten for borgernes tjente penge.

At oppositionen på begge sider af den politiske arena vejrer morgenluft, efter S og V’s enegang med dette respektløse budgetforlig kan vel ikke undre nogen.

Den yderste venstrefløj med viceborgmester Morten Riis (Ø) i spidsen stormer frem på en billig baggrund af sin forargelse over konsekvenserne af den politik han længe selv har været medansvarlig for.

Og på højre side i salen er man lettede over den uventede og heldige medgang, som tilsyneladende skaber næsten dødt løb mellem de fire største partier i kommunalbestyrelsen samt en kæphøj modvilje mod at pege på nogen indlysende kandidat til borgmesterkæden.

Måske er bornholmerne i virkeligheden begyndt at spørge sig selv, hvordan vi med verdens højeste samlede skattetryk og med millioner af kroner i kommunal udligning alligevel bliver underlagt kontinuerlige krav om nedskæringer på kernevelfærden, mens politikerne fråser videre.

Med planer om nyt rådhus til 150 millioner, en idrætshal i Snogebæk til seks millioner og madskolen til ti millioner., som i første omgang blev skyllet ud med badevandet med den tåbelige begrundelse, at der ikke var penge til driften af madskolen på en million kroner årligt. Hvordan kan det overhovedet komme bag på de ansvarlige politikere, at der er driftsomkostninger forbundet med et sådant projekt?

DASK var også på lukkehylden, men Socialdemokratiet og Venstre har efter massivt pres fra bornholmerne besluttet at lade tilbuddet fortsætte ind i 2023 (se redaktionens præcisering, red.). Gad vide hvor i budgettet de så vil finde pengene til fortsættelsen af de to børne- og ungetilbud. Altså, hvor skal der så spares? Nå nej, dem tager vi bare fra kassen i stedet for.

Det er ganske enkelt uansvarlig økonomiske politik, og det er frås med bornholmernes penge at aftale nye prestigeprojekter som et nyt rådhus for lånte penge. Det er ligeledes respektløst overfor borgerne at prioritere mursten fremfor mennesker. Det handler om prioriteringer. Det handler om værdier.

Lad os i stedet fokusere på en fornuftig økonomisk politik, der sikrer vores kernevelfærd og som investerer i fornuftige og langtidssigtede løsninger, der tiltrækker produktive børnefamilier.

 


Præcisering

I en pressemeddelse søndag skrev Socialdemokraitet, at dagbehandling- og skoletilbuddet DASK ville fortsætte. Dette er dog ikke korrekt, hvilket partiet selv rettede i en opfølgende pressemeddelelse, og borgmester Thomas Thors (S) har også understreget overfor Bornholms Tidende, at planen med DASK er uændret: DASK lukker i 2024, og det er op til børne- ogskoleudvalget at finde af, hvad der derefter skal ske med eleverne på DASK.