Smalt rødt flertal i ny måling: Hver fjerde vil stemme på Enhedslisten
Ifølge en ny meningsmåling fra TV 2/Bornholm har Enhedslisten og spidskandidat Morten Riis nu markant større opbakning end Socialdemokratiet. Foto: Jacob Jepsen

MENINGSMÅLING | BORNHOLM
15. OKT 2021 • 14:03
Jakob Nørmark
Journalist

Smalt rødt flertal i ny måling: Hver fjerde vil stemme på Enhedslisten

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre står alle til fire mandater.


Enhedslisten har nu markant større opbakning end Socialdemokratiet, og de tre røde partier har en mulighed for at opnå flertal uden midterpartierne fra valgforbundet med Kristendemokraterne, De Konservative og Radikale.

Det er hovedkonklusionen på en frisk meningsmåling, som Jysk Analyse har foretaget for TV 2/Bornholm i denne uge. 1.028 stemmeberettigede i Bornholms Regionskommune har deltaget i undersøgelsen, og 26 procent af dem svarer, at de foretrækker Enhedslisten. Dette resultat vil gøre Enhedslisten til kommunalbestyrelsens klart største parti med tre pladser flere end Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, der alle står til fire mandater.

 Klik på grafikken for at se den i en større udgave.


De to "store partier" bag budgetforliget kan dermed kun mønstre otte mandater, og medmindre folkestemningen vender inden 16. november, virker det mere og mere sandsynligt, at budgetaftalen for 2022 med rådhusbyggeriet som kardinalpunktet vil blive genåbnet.

SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet samt Alternativet, der ikke står til at få en plads i byrådssalen, kan tilsammen mønstre 50 procent af stemmerne. Målingen giver de tre røde partier 12 mandater, hvilket er nok til at få et flertal i en kommunalbestyrelse med 23 pladser.

Fire partier står til at blive valgt ind med ét mandat: De Konservative (i så fald det eneste nye parti), Kristendemokraterne, Bornholmerlisten og SF.

I august – inden budgetforhandlingerne – blev Venstre målt til 24 procent. Siden da er Søren Schows parti gået ti procentpoint tilbage. I samme periode er Dansk Folkeparti gået et par procentpoint frem, og med 17 procent ligger Linda Kofoed Perssons parti langt over de nationale målinger.

Lørdag er der en måned til valgdagen, 16. november.

Om målingen

Undersøgelsen er foretaget af Jysk Analyse for TV 2/Bornholm den 11.–14. oktober 2021 som telefoninterview med et repræsentativt udsnit på 1028 stemmeberettigede borgere i Bornholms Regionskommune.Flere nyheder