Politisk analyse: 10 veje ud af opbrudsvalget

Politisk analyse: 10 veje ud af opbrudsvalget
Hvilke partier kan gøre hvem til borgmester, hvis meningsmålingen bliver valgresultatet? Det er der mange svar på, for mandaternes fordeling giver ganske mange konstellationer, der godt kunne fortjene at komme under lup. Foto: Jacob Jepsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 17. OKT 2021 • 19:58
Jakob Marschner
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
17. OKT 2021 • 19:58

Tal- og bogstavleg efter endnu en meningsmåling, der får det politiske Bornholm til at ryste i sin grundvold. Det knager overalt i sprækkerne, og al snak om at valgresultatet vil blive bare cirka, som det plejer, er med denne måling blevet... netop snak. Noget helt usædvanligt er på vej. Spørgsmålet er alene hvad.

Hu hej for en måling! De bornholmske vælgere bliver ved at levere. Præcis hvad der bliver leveret, afhænger derimod helt af hvis sko man er i.

Er man socialdemokrat, Venstre-mand eller -kvinde, står de dybe panderynker snart i kø. Fire (4!) mandater står hvert af de to partier bag budgetforliget til: En halvering for Socialdemokratiet, tilbage fra otte mandater ved det seneste valg.

Kun en knivspids (0,3 procentpoint) er Socialdemokratiet nu større end Dansk Folkeparti. Med omvendt fortegn på den marginal vil S kun blive det tredjestørste parti på Bornholm.

Mere moderat tilbage går Venstre, hvor det bekymrende må være, at partiet er i næsten samme frie fald som Socialdemokratiet: Fra syv mandater ved meningsmålingen i august over fem mandater i september til nu altså fire mandater.

Omvendt må pessimismen snart være svær at bevare for Morten Riis og Enhedslisten: Fra to mandater ved det seneste valg over målinger på først tre og så fire. Så troede mange måske, at toppen var nået med fem mandater i septembermålingen.

Hvorefter Enhedslisten nu bliver målt til syv mandater! Snart så dobbelt så store som Socialdemokratiet, med 25,8 procent af vælgerne bag sig, lidt over hver fjerde vælger på Bornholm.

Blinker Enhedslisten neongult som helt, helt umulig at overse nu, virker Dansk Folkeparti på vej mod at levere en næsten lige så stor præstation: 17,4 procent i den nye meningsmåling er 1,7 procentpoint bedre end partiets resultat ved det seneste valg og en fremgang på 4,6 procentpoint siden september. På den normalt meget, meget vanskelige baggrund, at DF går tilbage på landsplan.

Den tilbagegang overalt i resten af landet er Linda Kofoed Persson, René Danielsson og resten af DF i gang med at sætte helt ud af kraft. Holder DF fast, når valgdagen kommer, så vil landsdækkende medier komme til at ringe til Linda Kofoed Persson. Hvis de altså gerne vil have historien om den sandsynligvis eneste kommune i landet, hvor DF går frem.

Hvilke partier kan gøre hvem til borgmester, hvis det her bliver valgresultatet? Det er der mange svar på, for mandaternes fordeling i den nye meningsmåling giver ganske mange konstellationer, der godt kunne fortjene at komme under lup. Så lad os prøve:

 

EL, S og SF

12 mandater

Morten Riis borgmester

Lige præcis nok til et flertal. For Enhedslisten et drømmeresultat, der vil åbne døren for Morten Riis' A-plan: At forstætte den nuværende konstituering med eller uden Kristendemokraterne – men med ham selv som borgmester. Tre mandater større end S vil Morten Riis selvklart kræve posten som borgmester.

Men kan Socialdemokratiet imødekomme det? Vil Thomas Thors og formand Anette Stæhr gå over i danmarkshistorien som dem, der banede vejen for Enhedslistens første borgmester udenfor København?

Det går durk imod Socialdemokratiets måde at opfatte sig selv på. Afgive noget som helst til Enhedslisten...? Helt utænkeligt for alle bornholmske socialdemokrater (nej: For alle socialdemokrater i Danmark) for bare en måneds tid siden. Men nu?

Om Socialdemokratiet kan sluge den meget bitre pille vil afhænge af hvilken trussel de ser i muligheden af, at Morten Riis kan finde et alternativt flertal helt udenom Socialdemokratiet. Dem vil han have mange af med dette resultat. Men han vil næppe have et flertal med et snuptag.

Tør Socialdemokratiet løbe an på, at Morten Riis må give op med hver eneste konstellation, som han prøver at tælle til 12 med? I så fald vil S sætte sig ned med armene over kors. Men det er medd risikoen for at ende helt udenfor døren, uden nogen poster af betydning.

Sandsynlighed: Omkring middel.

 

EL, S og SF

12 mandater

Thomas Thors borgmester

Socialdemokratiet vil muligvis prøve, men scenariet er helt uspiseligt for Morten Riis. Enhedslisten vil her være tre mandater større end Socialdemokratiet, og Riis vil naturligvis sige, at vælgerne har talt et meget klart sprog og vist, at det er ham, som flest vil have.

Sandsynlighed: Ude af billedet.

 

S og V

8 mandater

Fire mandater for lidt til et flertal, så nogen borgmester er der ikke i den her konstellation. Med fire mandater kan S og V måske glæde sig over, at de slipper for alt besværligt tovtrækkeri mellem to ligeværdige parter. Sandsynligvis dog en meget fattig trøst.

 

S, V, K, KD og BL

11 mandater

Så nu lader vi Socialdemokratiet og Venstre gå rundt mellem bordene på Green Solution House, hvor magten skal fordeles. Hvis målingen her bliver valgresultatet, vil de mangle 100 gram: Det nødvendige tolvte mandat, der til en start kunne give det mening at sætte sig ned og begynde at forhandle.

Kan de her fem partier selv tælle til 12, når et valgresultat har afløst alle målinger som den her, bliver konstellationen her stadig overordentlig besværlig. Bornholmerlisten har så godt som svoret på hverken at ville gøre Thomas Thors (S) eller Søren Schow (V) til borgmester. Og efter budgetforliget synes Kristendemokraterne heller ikke, at de skylder S og V noget.

Sandsynlighed: Ude af billedet.

 

S, V, K og KD

10 mandater

Piller man Bornholmerlisten ud af ligningen, vil Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Kristendemokraterne ifølge denne meningsmåling mangle to mandater i at kunne tælle til 12. Så lige nu er der ikke nogen pølse på dette her skind.

Kan S og V derimod stoppe det frie fald, som de lige nu befinder sig i, og kan de endda få et mandat mere hver og begge få fem, vil de have flertal med Konservative og Kristendemokraterne. Og så kan det godt begynde at ligne noget.

Både K og KD vil gå efter fuld valuta for gver sit mandat. Det ligger til begge partier, at de søger indflydelse. Den kan Konservative her få på en måde, der ikke vil tvinge lokalformand Jacob Trøst til at ringe til hovedkvarteret i København og forklare, hvorfor man har lagt konservative stemmer til en Enhedslisten-borgmester.

De fire partier vil kunne fortælle hinanden, at de nu som gamle, ansvarlige partier må gå sammen for at holde den yderste venstrefløj udenfor indflydelse. For det vil de alle sammen gerne.

Vejen bliver noget mere tung for Kristendemokraterne end for Konservative. Pr. budgetforliget at regne synes Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) ikke, at han skylder S noget. Og han vil gerne være formand for socialudvalget igen. Så måske, men hans regning til S kan godt blive, at borgmesteren skal være fra Venstre.

Holder denne meningsmåling vand nogenlunde, ligner denne konstellation samtidig Søren Schows eneste mulighed for at blive borgmester.

Sandsynlighed: Under middel.

 

S, V og DF

12 mandater

Tre gange 4 mandater giver 12 mandater og flertal. Men det er situationen med Bornholmerlisten herover om igen – endda med den krølle, at Dansk Folkeparti betydeligt før Bornholmerlisten meldte ud, at man ikke lægger stemmer til Søren Schow som borgmester. At DF heller ikke lægger stemmer til Thors har også stået klart siden før budgetforliget, der kun mejslede ud i beton, at det gør DF ikke.

Sandsynlighed: Ude af billedet

 

V, DF, K, KD og BL

11 mandater

Søren Schow borgmester

Den klassiske blå blok mangler i denne måling ét mandat i at kunne tælle til 12. Og selv hvis valget skulle give et klassisk blåt flertal, vil DF og BL's modvilje mod Søren Schow gøre det umuligt for ham at blive borgmester på et blåt flertal.

For både DF og BL vil det komme tæt på vælgerbedrag alligevel at pege på Schow som borgmester. Det sker ikke. René Danielsson er også i rummet, og selv uden ham sker det ikke.

Sandsynlighed: Ude af billedet.

 

V, DF, K, KD og BL

11 mandater

Linda Kofoed Persson borgmester

Søren Schow kan næppe pege på Linda Kofoed Persson (DF) som borgmester, hvis blå blok får mandat nummer 12 og et flertal. Men ser han det som sin og Venstres bedste eller eneste chance for indflydelse, kan han alligevel godt gøre forsøget.

DF vil selvfølgelig tage imod, og Bornholmerlisten bør heller ikke blive dem, der sætter sig imod. Så bliver jokeren, om Konservative og Kristendemokraterne finder, at konstellationen her er den bedste vej til indflydelse – eller om de kan tælle til 12 på en måde, som de tror mere på.

Sandsynlighed: Lav.

 

EL, DF og SF

12 mandater

Morten Riis borgmester

Morten Riis' letteste vej til borgmesterposten, hvis denne måling bliver valgresultatet. Hans og Linda Kofoed Perssons indbyrdes forhold er godt. Det er blevet styrket i de seneste fire år sammen i børne- og skoleudvalget, kun yderligere styrket efter forliget om budgettet.

Med EL og DF's 11 mandater tilsammen vil SF være mest oplagt som partiet til at levere det tolvte og sidste mandat. Imod kan kun tale, at Leif Olsen og resten af SF er bange for, at SF vil blive de næste, der bliver spist af Enhedslisten.

Og så igen: Den risiko vil også eksistere, hvis SF holder sig ude og lader EL og DF se sig omkring efter et andet mandat nummer 12. Og Leif Olsen vil også gerne være udvalgsformand igen. Begge dele taler for, at SF i dette scenarie vil gå med.

Sandsynlighed: Høj

 

EL, DF og et parti mere

Mindst 12 mandater

Morten Riis borgmester

Står SF derimod af, vil Morten Riis med denne måling have fem andre partier at begynde at interessere sig for. Selv hvis man regner Venstre fra, vil han stadig have fire tilbage: Socialdemokratiet og tre små partier med hver ét mandat.

Også en ret ideel situation for Morten Riis, der vil have meget at give væk af til det ene parti, som han har brug for. Det vil nok tage lidt tid, men hans chance for at samle et flertal vil være gode.

Sandsynlighed: Ret høj