Morten Riis om meningsmåling: Borgmesterposten er afgørende for os

Morten Riis om meningsmåling: Borgmesterposten er afgørende for os
Morten Riis (Ø), spids- og borgmesterkandidat for Enhedslisten, var sammen med partiet lørdag mødt op for at uddele flyers op til kommunalvalget den 16. november. Foto: Marie Hofman
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 16. OKT 2021 • 13:12
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
16. OKT 2021 • 13:12

Enhedslisten står til at vinde hele syv mandater ved det kommende kommunalvalg. Et resulat, der vil gøre partiet til kommunalbestyrelsens klart største med tre pladser mere end partierne Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, der alle står til fire mandater. Sådan lød den opsigtsvækkende konklusion fra en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for TV2 Bornholm i denne uge. 

Holder meningsmålingen stik kan Enhedslisten dermed blive tungen på vægtskålen, og partiets Morten Riis ende i borgmesterstolen. Smilet var derfor også bredt, da Bornholms Tidende fangede Morten Riis (Ø) på torvet i Rønne lørdag, hvor partierne var mødt op for at møde vælgere op til valget.  

Syv mandater siger meningsmålingen - hvad tænker du om det? 

– Det er jo helt vildt. Hvis det holder, er det jo fantastisk, og det håber vi jo selvfølgelig på, at det gør. Men vi er samtidig meget ydmyge omkring det, og vi afventer og ser, hvad resultatet bliver den 16. (november, dagen for kommunalvalget red.). Vi vil gerne lige have skudt bjørnen, før vi sælger skindet, siger Morten Riis (Ø). 

Skulle valget få det udfald, hvordan ser du så en mulig konstituering? 

– Vores udgangspunkt er jo, at vi i hovedtrækkene har været rigtig glade for den konstituering, som vi har været en del af. Så det vil også være vores udgangspunkt for en forhandling. Men jeg har ikke haft videre drøftelser med hverken de andre partier eller mit  eget parti om det, og jeg tænker heller ikke, at vi kommer til det, inden vi har et valgresultat. Socialdemokratiet er jo historisk set et borgmesterparti, så det er jo spørgsmålet, om de ville kunne pege på andre end sig selv i en konstituering, hvor vi sad på flere mandater. Vil de ikke det, så må vi se os om efter andre. For os er det afgørende, at jeg bliver borgmester, så det er, hvad vi går efter. Skulle man tage udgangspunkt i meningsmålingen i går, så er det jo også et ret tydeligt vink med en vognstang, at bornholmerne gerne vil have mig som borgmester.

Er det realistisk, at du ville kunne blive borgmester i en konstituering, der også rummede Socialdemokratiet?

– Jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skulle kunne gå med til det. Det var ikke en ret stor diskussion om, at vi pegede på dem sidst, så det burde ikke være anderledes, hvis det var den anden vej rundt. 

Kunne man forestille sig det scenarie, at man gik uden om midten og samarbejdede med DF, som også står stærkt i meningsmålingerne? 

– Rent politisk ville det være en sværere manøvre. Men der er ting, som Dansk Folkeparti peger på, som også er afgørende for at os, at vi får lavet en ny retning på. Det har at gøre med, hvordan kommunen ledes lige nu, hvor vi ønsker mere åbenhed, og at borgerne føler sig mere mødt og hørt. Vi har haft sagen om spærretid, men vi ser også inden for børneområdet, hvor der har været lidt en kultur om at være lidt teflonbelagt, når der kommer kritik. Det er blevet bedre, men vi er bare ikke i mål endnu, og den politik deler vi med Dansk Folkeparti. Når det er sagt er fællemængden i vores politik jo stadig i tråd med Socialdemokratiet og SF.

Du har tidligere sagt, at du ikke ville kunne pege på Thomas Thors (S) som borgmester, gælder det fortsat? 

– Det er igen et spørgsmål til, når vi har valgresultatet. Vores udgangspunkt er den konstituering, som vi er en del af. Derudover så har vi sagt, at det ville være naturligt for os, at dem, der blev de største, også var dem, der blev borgmestre. Skulle det omvendt blive Socialdemokratiet, så ville det også være svært for os at argumentere for, at vi ikke ville pege på Thomas Thors (S). Men jeg skal være ærlig at sige, at der er også sket en hel del siden Winni (Grosbøll, forhenværende borgmester red.) gik af som borgmester, og hvor diskussionen dengang om, hvem der skulle være borgmester, også var en relativt kort diskussion.