Slaus Stene bliver til levende historier

Slaus Stene bliver til levende historier
Slaus Stene danner rammerne til at mødes og høre gode historier. Arkivfoto: Jens Stubkjær
NYHED | ABONNENT | 11. JUL 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. JUL 2023 • 05:30

Nylars bruger som noget nyt de ret ukendte stenskulpturer Slaus Stene udenfor byen til at mødes og høre gode historier i en hyggelig stemning. Initiativet er det seneste blandt flere i en by, hvor man gerne vil komme hinanden ved.

Slaus Stene står i en lille skov langs cykelvejen på den nedlagte jernbanestrækning vest for Nylars. En samling helt specielle og ikke så kendte skulpturer.

De er alle skabt af Slau, hvis rigtige navn var Hans Schouv Andersen. Han havde tilnavnet Slau og var landmand på Uglegaard ved Nylars.

Alle de udsmykkede sten er marksten fra Uglegaards marker. Dem forarbejdede Slau med hammer og mejsel hjemme på gården, inden de blev placeret i den lille skov.

Motiverne er mest fra kendte eventyr og bornholmske historier. Og både de historier og Slaus stenskulpturer har man i Nylars i år fundet på en ny måde at formidle.

Starten gik i torsdags, hvor 32 mennesker mødtes ved Slau Stene, mest lokale fra Nylars, men også lidt turister her og der. De fik sig en historie fra en af Slaus skulptursten, startende med Krølle-Bølle og De Underjordiske.

Fra kirken ud i naturen

Sådan fortsætter det nogle uger endnu. På torsdag er turen kommet til en H.C. Andersen-historie, for dem havde Slau også et godt øje til.

– Det kom sig af, at menighedsrådene ved juletid stod for forskellige fortællinger i kirkerne. Både for børn og voksne. Så kom folk med tæpper og puder og hørte en historie, fortæller Gitte Sommer, formand for Nylars Borgerforening.

Timingen var fin, for netop i sidste uge blev Slaus Stene også udstyret med en informationstavle, betalt af Bornholms Brand.

– Vi tænkte, at det havde været så hyggeligt i kirken, så hvorfor ikke tage konceptet med ud i naturen her i sommerferien? siger Gitte Sommer.

Sådan gik det, og derfor er hun og Birgitte Ekstrøm nu på som historiefortællere ved Slaus Stene.

– Der var en, der sagde ”Skal vi ikke have en professionel fortæller på?”. Men jeg har været lærer i mange år, og Birgitte har været børnehaveklasselærer på Vestermarie Skole, så vi blev enige om, at vi er jo professionelle fortællere.

– Jeg synes, at det var rigtig flot, at der kom 32 i torsdags. Folk havde taget kaffe, frugt og tæpper med. Det passer fint med en halv times fortælling og en halv times hygge. Så er folk mættet, siger Gitte Sommer.

– Jeg tror helt sikkert, at det bliver en tradition. Det var super hyggeligt, og vi har nogle gode rammer til det dernede, siger hun.

Nylars vil holde sammen

Gitte Sommer trådte til som formand for borgerforeningen sidste år.

Hun fortæller, at arrangementerne ved Slaus Stene blot er de seneste i rækken i Nylars, hvor borgerforeningen lægger meget vægt på at komme hinanden ved, hilse på hinanden og lave noget sammen.

– Vi tænker i fællesskab og sammenhold. Det er vigtigt at tale sammen og hilse på hinanden, siger Gitte Sommer.

En ny hundeluftergård på den 30 år gamle tennisbane i skoven er sammen med en ny motionssti blandt de seneste initiativer for folk i Nylars. Og når tilflyttere kommer til Nylars, sørger borgerforeningen for at fylde en af foreningens muleposer med egern-logoet op med gode sager og komme ud og sige velkommen til alle.



Loppemarkedet skaber sammenhold i Nyvest

Philip Nielsen har fyldt sit bagagerum med ting og sager til Nyvest IF’s loppemarked i august. I dag har børnebørnene Lucas og Loui på 4 og 6 år været med ham.

En gang kunne halfesterne samle alle de forskellige afdelinger i idrætsforeningen Nyvest. I dag er loppemarkedet den begivenhed, der får skytterne, badmintonspillerne og alle de andre til at samles og trække samme vej i Nylars.


Philip Nielsen er fra Nylars. Det kan han sige uden at tøve, for nu er han 61 år, og han har boet i byen i hele sit liv.

Han er formand for badmintonspillerne i idrætsforeningen Nyvest. Og så står han sammen med Mathias Bojesen for at samle effekter ind til årets store samlende begivenhed, der kan få rigtig mange nyvestere til at trække samme vej:

Loppemarkedet. I år programsat til søndag den 6. august.

– Loppemarkedet er en af de sidste begivenheder, hvor alle afdelingerne i Nyvest mødes og laver noget sammen. Tidligere var der også halfesterne, men de er jo passé nu. Det var meget Tordenskjolds soldater, der arrangerede dem, og så var der vel heller ikke så mange penge i det, fortæller Philip Nielsen.

– Loppemarkederne giver noget sammenhold. Der kommer rigtig mange mennesker. Folk kommer også for at møde hinanden. Rigtig mange af de gamle nyvestere kommer og hjælper og føler stadig et kald med at komme op og hjælpe til, siger han.

– I hele min levetid har det været de samme ansigter, der har stået for alting i Nyvest. De er så blevet lidt ældre nu, og så må nogle af vi andre jo tage lidt over.

I år er fjerde år, hvor Philip Nielsen kører rundt og samler sager ind til Nyvests loppemarked. Arbejdet ligner sig selv, men er alligevel blev finpudset i takt med erfaringerne.

– Vi tager ikke imod møbler mere. Der er for stort et arbejde med det . Og når vi er ude og hente ting, fordeler vi dem i de forskellige kategorier med det samme, når vi læsser af. Før lagde vi bare det hele i en bunke og fordelte det først, når vi kom ind i hallen, fortæller han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT