Russerstæres ”sorte sol” på Bornholm

Russerstæres ”sorte sol” på Bornholm
Stære skaber Sort Sol.
DELUXE | ABONNENT | 5. OKT 2024 • 19:05
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
5. OKT 2024 • 19:05

Stære samles i massevis på Bornholm i sensommeren og efteråret.

Fra august til oktober kommer mange russiske, finske og baltiske stære til Bornholm.

Her flyver de i mindre flokke rundt i øens byer og spiser havernes æder modne figner og morbær. Hver aften samles stærene til en stor flok og flyver til fælles overnatning i en større mose. Nogle gange er der så mange stære, at de skjuler solens nedgang, der kaldes for ”sort sol”. Hvis der samtidig kommer en jagende rovfugl vil alle stærene flyve op og danne en samlet amøbe, som udfører en dans på himlen for at forvirre rovfuglen.



Stæren ved redekassen.

 

Hvor kan den ”sorte sol” ses på Bornholm?

Engang var Svinemose i Almindingen det bedste sted. Senere blev det Baste Mose og nogle år efter var Ølene stedet, hvor mange bornholmere tog på aften tur for at se stærenes dans.

Men sådan er det ikke mere, de mange stære har fundet et andet sovested. TV 2 Bornholm kan fortælle, at der hver aften ved skumringen samles tusindvis af stære ved den hvide silo i Aakirkeby. Når det er mørkt, flyver de til nogle høje træer ved Dyrlægerne på vejen til Almindingen.

Hvorfor stærene er flyttet fra Ølene til det nye sted ved ingen. Heller ikke hvordan de fortæller andre stære om det nye sted. Sådan foregår det også i Sønderjylland, stære skifter soveplads efter forholdene.

Fakta om stæren

På Bornholm ankommer stærene om foråret i slutningen februar og begyndelsen af marts.

Derefter sidder den ”fornøjede” stær og synger, finder en mage og parrer sig med hende. Alle øens stære må åbenbart lægge æg på samme tid, for de er udruget samtidig, og alle stæreunger flyver ud af reden i slutningen af juni. Efter nogle dages spisning af de bornholmske kirsebær flyver alle stære mod sydvest til marsken i Sønderjylland hvor vegetar menuen udskiftes med marskens fede larver af stankelben.

De nordiske stære kan i marsken tælles i mange hundrede tusinde fugle. Fra oktober kommer også de russiske stære, og dermed kan der i alt være flere millioner stære i Sønderjylland. Hvis vinteren er mild bliver mange stære i landet, men ellers trækker de videre mod syd til Holland eller over Kanalen til den milde engelske vinter.



To unge stære parat til livet.

 

Den ”sorte sol” i Tøndermarsken

Der er flere sovepladser for stære i Sønderjylland.

De mest kendte er ved Kammerslusen i Ribe og Magisterkogen ved Tønder. I Ribe kan der i oktober være omkring 100.000 stære. Den største soveplads er dog i Magisterkogen ved Tønder, hvor der hver aften ved skumring samles fra en halv til over en million stære. Her ses fænomenet bedst fra diget ved Aventoft på den anden side af den tyske grænse. Man skal således huske sit pas. Men heller ikke her er der afdansningsbal af stære det samme sted. Der er flere lokale firmaer, der tilbyder ”Sort sol Safari” med busser. Turene varer tre timer og koster omkring 250 kroner pr. deltager uden garanti for stære. Men næsten skriver de.

De må således på forhånd have undersøgt om stærenes soveplads er ændret, så bussen kan køre til det nye sted.



En rød aftenhimmel med flyvende stære.

 

Personlige oplevelser med stære i Sønderjylland

Hvert eneste år i mange år har vi i oktober taget den samme vej som stærene.

Derfor har vi også set ”Sort Sol” mange gange, både fra Tønder og Kammerslusen ved Ribe. Selvom vi fravalgte de offentlige ture med guider og bus, har det altid været en stor oplevelse.

Vi har altid boet på hotel i Ribe. Dermed har vi for det meste set stærene ved Kammerslusen i nærheden af byen. Første gang er der langs landevejen et stort antal busser med folk der skulle opleve stære. Der var også mange privatbiler med fugle-interesserede, der udstyret med kikkerter og fotoapparater med lange telelinser skulle opleve stære.

Alle fik ligesom os en stor oplevelse af de mange stære, der i samlet flok kom flyvende, og lød ligesom et kørende tog. Selv om der ”kun” var 100.000 stære blev opvisningen afsluttet med klapsalver af de fremmødte. Der alle kørte hjem i mørket en oplevelse rigere.

Nogle dage efter ville vi have et gensyn med stærene. Der var hverken busser eller stære. Men de lokale fortalte, at stærene havde skiftet soveplads på grund af jagt. Det nye område fandt vi dagen efter i en park midt i Ribe. Her kom stærene flyvende, det var bare ikke den samme oplevelse.

Ved Kammerslusen var der en flot udsigt over marsken med stærene og Ribe Domkirke i silhuet. Det syn var næsten guddommeligt.



Stæreflok over marsken i Sønderjylland.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT