Rejs til Amerika eller en isoleret ø: Drachmann valgte Bornholm

Rejs til Amerika eller en isoleret ø: Drachmann valgte Bornholm
Drachmanns debutbillede "Fra Bornholms Østkyst", 1869. (Bornholms Kunstmuseum)
| ABONNENT | 4. APR 2021 • 11:42
Af:
Peter Tiemroth
| ABONNENT
4. APR 2021 • 11:42

KULTUR

At Holger Drachmann i nogle få personlighedsdannende ungdomsår havde tætte forbindelser til Bornholm, skyldes dels en streng far, der ville unddrage sin søn et udsvævende studenterliv, samt mindst to gode "fødte" bornholmske kammerater.

Da det var generationer før SU'en, kunne faderen med trusler om økonomiske sanktioner stille sønnen over for et ultimativt valg. Enten kunne han tage over Atlanten til Amerika eller pakke sine malerrekvisitter og tage ophold på en isoleret ø her i Danmark.

Den unge døgenigt valgte Bornholm, hvor Drachmann to år tidligere – i 1865 – som nybagt student havde rejst rundt og havde gode studenterkammerater som den senere professor i medicinalhistorie Julius Petersen og maleren Kristian Zahrtmann.

Dekorerede for Hjorth

I sagfører Erichsens hjem i Laksegade i Rønne havde han set Erichsens unge charmerende og begavede datter Vilhelmine, som Zahrtmann allerede dengang havde malet, og som sikkert har medvirket til, at Drachmann i nogle år kom igen og igen.

En lang række malerier vidner om, at Drachmann faktisk var ganske flittig på den isolerede ø midt i Østersøen, hvor han flittigt besøgte Erichsens i Laksegade og Hjorths Terracottafabrik i Krystalgade, "hvis græske og etruskiske vaser jeg pryder med de yndigste moderne Landskaber."

Vakte opsigt

I datidens lillebyer – Rønne og Nexø – har den lange Drachmann, flanerende med sin store bredskyggede hat og sit muntre og poserende – og indimellem ligefrem støjende – væsen helt givet tiltrukket sig en vis ikke uberettiget opmærksomhed.

I Nexø boede og underholdt han sig på Munkegaarden, hvor konsul Munch drev købmandshandel og landbrug på den ejendom, der senere blev til Holms Hotel. Munchs datter var forlovet med Julius Petersen, der var søn af øens folketingsmand Findanus Petersen og selv i øvrigt blev farfar til digteren Gustaf Munch-Petersen.

I Kurt L. Frederiksens nye biografi "Holger Drachmann – Vi vil fred her til lands" på Gyldendal fortælles det, at den sangvinske Drachmann vakte opmærksom i Laksegade, da han foranstaltede, at en gruppe fra Casino-teatret i København sang serenader i tusmørket under Vilhelmines vinduer.

Kort ægteskabelig lykke

Da Drachmann i 1869 debuterede på Charlottenborg Forårsudstilling med "Fra Bornholms Østkyst" fra Aarsdale-kanten, steg hans stjerne hos familien Erichsen. Samme år friede han og blev i december forlovet med den kun 17-årige Vilhelmine.

Året efter fik han i København tilsendt sin første kasse med keramik fra Hjorths i Rønne, som han dekorerede med motiver fra Hammershus, Rø og Randkløveskåret. Også under en rejse til London, hvor Hjorths dengang havde stor omsætning, påtog han sig lignende arbejder.

Da Vilhelmine og Holger i 1871 var blevet gift – 19 og 25 år gamle – slog parret sig ned i København. Tre år senere fik de datteren Eva. Kort efter gik de fra hinanden, og herefter afløser Skagen Bornholm som legeplads for datidens digterfyrste.



FÅ ABONNEMENT