Politiet har udstedt fire opholdsforbud: Større gruppe unge skaber utryghed

Politiet har udstedt fire opholdsforbud: Større gruppe unge skaber utryghed
Vicepolitiinspektør Hans-Henrik Dam fortæller, at Bornholms Politi har set sig nødsaget til at udstede opholdsforbud til indtil videre fire unge, der er med i en større gruppe, som politiet mener skaber utryghed omkring Snellemark og Snellemark Centret. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. JUN 2021 • 17:56
| ABONNENT
7. JUN 2021 • 17:56

OPHOLDSFORBUD

Det seneste halve år har Bornholms Politi haft problemer med en større gruppe unge, de mener, skaber uro i Rønne.

Det har ført til, at politiet har udstedt opholdsforbud til fire af dem, så disse unge i det næste halve år ikke må opholde sig i området ved Snellemark og Snellemark Centret.

Det fortæller Hans-Henrik Dam, der er vicepolitiinspektør hos Bornholms Politi.

– Vi har gennem en længere periode haft en større gruppe unge, der er fra 11-12 år op til 17-18 år, som har haft det, vi kalder en uhensigtsmæssig adfærd overfor almindelige borgere i et specifikt område i indre by. Det er primært omkring Snellemark og Snellemark Centret, at de har haft den her adfærd. Det er slagsmål, det er voldelig adfærd, det er råben, det er skrigen, det er støjende og fornærmende optræden overfor andre mennesker, fortæller han.

Vil begrænse urolig adfærd

Bornholms Politi har ifølge vicepolitiinspektøren udstedt opholdsforbuddene i håb om, at der kommer mere ro på i området.

– Vi har set på, hvad vi kan gøre for at få bragt orden på det her. Det er simpelthen ikke en adfærd, vi som myndighed kan acceptere. Borgere i den her politikreds skal føle sig trygge, når de går ned og handler eller skal tage en bus eller skal færdes rundt i byen. Det har vi vurderet, det kniber lidt med i det her område. Derfor har vi været i værktøjskassen og set, hvad vi rent lovgivningsmæssigt kan gøre. Vi har også et meget tæt samarbejde med kommunen omkring lige den her gruppe, men vi har altså også set os nødsaget til at udstede opholdsforbud, for at begrænse den her adfærd og skabe noget tryghed for borgerne igen. I øjeblikket har vi udstedt fire opholdsforbud, og vi vurderer løbende, hvorvidt vi skal udstede flere endnu, fortæller Hans-Henrik Dam.

Forbud i et halvt år

Vicepolitiinspektøren fortæller, at et opholdsforbud ikke udstedes for hvad som helst.

Der skal være tale om flere overtrædelser af lovgivningen, før politiet tager den sanktion i brug.

– Enten skal man have overtrådt den almindelige lovgivning, altså ordensbekendtgørelsen, eller man skal have overtrådt straffeloven gentagende gange inden for en kortere periode. Og så har vi valgt at sige, at man også skal være over 15 år. Hvis de ikke er over 15 år, kan vi ikke håndhæve det her opholdsforbud, altså så kan vi ikke give dem en bøde for overtrædelsen. Så de fire, der indtil videre har fået et opholdsforbud, er allesammen over 15 år, siger Hans-Henrik Dam.

Opholdsforbuddet kan vare op til to år og derefter forlænges, hvis politiet mener, der er behov for det.

Bornholms Politi har i dette tilfælde sat opholdsforbuddet til at gælde et halvt år.

– Vi siger, okay det her er unge mennesker, de har mulighed for at forbedre sig indenfor den kortere periode, så i stedet for at give et toårigt forbud, så har de fået et halvt års forbud. Det var det mindste, vi kunne give, hvor det stadig gav mening. Så har man et halvt år til at vise, at nu kan man godt finde ud af at opføre sig ordentligt, siger han.


Ifølge Bornholms Tidendes informationer er det dette område, som de fire unge har fået forbud mod at opholde sig i det næste halve år. Kort: Christina Skovmose

Ikke første gang at forbud er i brug

Opholdsforbud er ifølge Hans-Henrik Dam ikke en sanktion, som politiet ofte gør brug af på Bornholm, men det hænder.

– Det er nogle år siden, vi gjorde det sidst. Der var det i forbindelse med nogle problemer, vi havde ved Store Torv. Specielt med en række berusede personer. Der brugte vi det, og der havde det den ønskede effekt. Og det har vi så taget i brug igen. Så det er ikke noget nyt, at vi bruger det, vi bruger det bare ikke særligt ofte, siger han.

Da der her er tale om meget unge mennesker, har Bornholms Politi ifølge vicepolitiinspektøren også involveret kommunen.

Hvad der helt præcist er årsag til, at problemet med gruppen af unge er opstået det seneste halve år, ved politiet ikke med sikkerhed. Hans-Henrik Dam vil ikke afvise, at nedlukningen i forbindelse med corona kan have spillet ind, men han tror ikke, det er den eneste forklaring.

– Det er så nemt at tilskrive coronaen alt, og det kan godt være, det har noget indflydelse på det, det har det sikkert, man har ikke kunne komme i idrætsklub, ungdomsklub og alle de ting, hvor man mødes, og så har man hængt lidt ud på gadehjørnerne. Det kan sagtens være det, men der kan også være nogle andre ting, der spiller ind. Det kan være den almindelige opdragelse, miljø og mistrivsel, siger han.

Trækker streg i sandet

Det er politiets forhåbning, at udstedelsen af opholdsforbuddet sammen med kommunens indsatser kan være med til at få de unge på rette spor igen.

– Vi har flere mødefora, hvor vi arbejder med det her. Specielt med kommunen. De har serviceloven, de kan understøtte med, hvor de har nogle helt andre værktøjer, end politiet har. Så derfor har vi et tæt samarbejde. Hele den her mission går ud på, at vi får rettet de unge op, inden de kommer helt galt afsted, siger Hans-Henrik Dam.

Men hjælper et opholdsforbud på det?

– Siden vi iværksatte de her opholdsforbud, har vi haft bemærkelsesværdig ro på, så jeg håber da, det har den fornødne effekt. Men nu er det jo ikke så lang tid, det har kørt, og det er jo en effekt, der gerne skulle holde hen over hele sommeren, så vi ikke bliver nødt til at forlænge opholdsforbuddet eller udvide det. Men missionen er helt klar. Vi skal have nogle gode mennesker ud af de her unge og have rettet dem op. Men vi er også nødt til trække en streg i sandet, når det går udover almindelige borgere og forretningsdrivende. Det kan vi ikke stå og se på. Og hvis man ikke kan forstå det ved almindelig tale og tilrettevisning, jamen så har vi en lovgivning, vi er nødt til at få i spil, siger han.

Mulighed for flere forbud

Gruppen af unge tæller ifølge politiet flere end de fire personer, der har fået opholdsforbud.

Det er derfor ikke sikkert, at problemet er løst ved de opholdsforbud, der er givet indtil videre, siger Hans-Henrik Dam.

– Vi kigger løbende på, om de her opholdsforbud virker, som de skal, og om der er bevæggrund for, at vi laver flere eller laver det andre steder. Nu har vi en prøveperiode, der hedder et halvt år, så håber jeg ikke, vi skal ud i en forlængelse, men at de pågældende unge har lært noget af det, siger han.

Bornholms Tidende har været i kontakt med en af de unge, der har fået et opholdsforbud, og i den forbindelse har vi set, hvordan opholdsforbuddet er udformet.