Borgmester og udvalgsformand: ‘Opholdsforbud er bekymrende og tegn på mistrivsel’

Borgmester og udvalgsformand: ‘Opholdsforbud er bekymrende og tegn på mistrivsel’
Morten Riis er bekymret over den adfærd, som nu har udløst et opholdsforbud til fire unge. Han mener, at der skal være en bedre overlevering mellem politi og kommune samt et fritidstilbud, der kan beskæftige de unge. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 07:47
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 07:47

Bornholms Tidende har den sidste tid skrevet om en gruppe unge, der holder til forskellige steder i Rønne og ifølge nogle erhvervsdrivende og Bornholms Politi har skabt utryghed med deres adfærd.

Det har fået politiet til at udstede opholdsforbud til fire af de unge, så de ikke længere må opholde sig ved Snellemark og i Snellemarkcentret.

Ifølge Bornholms Tidendes kilder i Snellemarkcentret eskalerede den utryghedsskabende adfærd under nedlukningen i vintermånederne, hvor de unge brugte meget tid i centret.

Problematikken har også været diskuteret på seneste møde i Kredsrådet, som er den formelle ramme om samarbejdet mellem Bornholms Politi og kommunen.

Trist og bekymrende

Her deltog borgmester Thomas Thors (S) og Morten Riis (EL), der er formand for børne- og skoleudvalget.

De synes begge, det er bekymrende, at problemet med de unge har vokset sig så stort, at politiet har besluttet at udstede opholdsforbud. En sanktion, der ifølge politiet sjældent er i brug på Bornholm.

Morten Riis mener, at de unges adfærd sandsynligvis er et udtryk for mistrivsel.

– Jeg synes selvfølgelig, det her er trist og bekymrende. Og jeg tænker, at det i en eller anden grad handler om, at der er nogle unge mennesker, der savner noget meningsfuldt at give sig til, og måske også savner, formoder jeg uden at kende personerne, en stærkere familieramme, siger Morten Riis.

Det samme mener Thomas Thors.

Han håber, at et endnu større samarbejde mellem de aktører, der er omkring de unge, kan afhjælpe problemet.

– Det er selvfølgelig bekymrende, at der er unge mennesker, som i så tidlig en alder skal udsættes for opholdsforbud. Jeg håber, at der kan komme en dialog mellem politi, kommune og forældre om, hvordan man skal håndtere den her problematik, siger han.


Borgmester Thomas Thors sidder i Kredsrådet sammen med Bornholms Politi, hvor han er blevet orienteret om de gruppe unge, der ifølge politiet skaber utryghed i et område i Rønne. Han er bekymret over udviklingen og håber, at et bedre samarbejde mellem myndigheder og kommunen kan få de unge på rette køl. Foto: Jacob Jepsen

Forbud er ikke nok

I sidste uge kunne Bornholms Tidende fortælle, at der også er problemer med de samme unge omkring Meny ved Store Torv i Rønne.

Her fortalte Meny-købmand Susanne Wridt, at de unge er provokerende og truende overfor hende, de ansatte og nogle af kunderne.

Ifølge hende har opholdsforbuddet i Snellemark sendt de unge endnu mere i armene på hende og de ansatte i Meny.

Opholdsforbuddet har altså tilsyneladende ikke ændret på de unges adfærd indtil videre, men blot sendt dem videre i byen.

Morten Riis forstår politiets beslutning om at udstede opholdsforbuddet, men han mener også, at der skal gøres mere og andet.

– Ud fra et politimæssigt syn kan jeg godt se nødvendigheden af det, men jeg tænker, at man også er nødt til at have fat i de her unge og se på, hvad det er for nogle behov, de har, siden de har den her adfærd. Og det er jo helt klart en kommunal opgave, siger han.

Bedre samarbejde

Thomas Thors mener også, at der skal en større indsats til ved siden af opholdsforbuddet.

Ifølge ham forsøger kommunen og politiet at håndtere problematikken gennem SSP, det kriminalpræventive samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi.

– Vi har en SSP-medarbejder i kommunen, som arbejder sammen med tilsvarende ansatte i politiet. Det er der, problematikkerne bliver drøftet. Også hvilke tiltag, der skal vedtages, for at lette de unges livssituation, for det her er jo et udtrykt for, at de ikke har det godt, og der er det selvfølgelig vores bestræbelse at finde en løsning sammen med politiet, siger han.

Morten Riis fortæller, at man i kommunen også prøver at finde ud af, hvordan man generelt kan blive bedre til at arbejde på tværs af myndigheder og fagpersoner omkring unge, der mistrives.

Det arbejde gik ifølge børne- og skoleudvalgsformanden i gang, efter der på bare to år var fire unge, der døde af overdoser på Bornholm.

– Vi skal sikre, at der er en god dialog mellem politiet og det administrative apperat, så der er en overlevering af, hvad det er for nogle udfordringer, man oplever, og hvad det er for nogle personer, man snakker om. Det er der ved at blive etableret et forum for, og det kommer til at rulle efter sommerferien, siger han.


Fire unge har fået forbud mod at opholde sig i dette område af Rønne, da de ifølge politiet skaber utryghed i området. De fire er en del af en større gruppe, som ifølge politiet er unge i alderen 12 til 17 år. Kort: Christina Skovmose

Et alternativ til at lave ballade

Udover at forbedre overleveringen mellem politi og kommune, handler det ifølge børne- og skoleudvalgsformanden også om at have et alternativ til at gå på gaderne og lave ballade.

– Når man strejfer formålsløst rundt og i et eller andet omfang og chikanerer andre mennesker, så er det nok fordi, man måske savner noget andet og bedre at give sig til. Og at man savner nogle voksne, der fortæller en, hvad man kunne lave i stedet. Jeg tænker, at der skal være en eller anden ramme, som vi skal forsøge at trække de her unge mennesker ind i. Og det kan godt være, at de rammer, vi har nu, ikke er interessante for dem, siger han.

Morten Riis håber, at den midlertidige skatepark, der er ved at blive bygget i den gamle remise ved Nørrekås i Rønne, kan være sådan et alternativ.

– Det er nok de her mere ustyrede ungdomsaktiviteter, som for eksempel det, vi laver på Remisen, som kunne passe til det. Det er ikke et styret tilbud, men et sted, hvor vores gadeplansmedarbejdere nok lidt oftere vil lægge vejen forbi. Ligesom de gør i Værftet i Nexø. Jeg håber, det kan afhjælpe den del, der handler om at give de unge beskæftigelse i fritiden. Og så er der den del, der handler om den mere personrettede og familierettede indsats. Der er vi også nødt til at være skarpere som kommune, siger han.