Opholdsforbud til fire unge: Ansatte i Snellemark Centret bekræfter utryghed

Opholdsforbud til fire unge: Ansatte i Snellemark Centret bekræfter utryghed
Ansatte og en af medejerne af Snellemarkcentret fortæller, at en gruppe unge har lavet hærværk og truet personalet i centret over en længere periode, men at politiets indsats nu har hjulpet. Arkivfoto
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 07:18
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 07:18

OPHOLDSFORBUD

Bornholms Politi har over en længere periode kæmpet med en større gruppe unge, der ifølge politiet har lavet hærværk og skabt utryghed ved Snellemark og i Snellemark Centret.

Det fortalte vicepolitiinspektør Hans-Henrik Dam i Bornholms Tidende tirsdag.

Medejer af centret Anette Stæhr bekræfter, at der har været store problemer med gruppen over det seneste stykke tid.

– Jeg har fået adskillelige henvendelser fra mine lejere om, at der var det her problem. Både under tvangslukningen i forbindelse med corona, men også efter genåbningen har der hen på eftermiddagen og aftenen samlet sig en gruppe unge mennesker, der har lavet hærværk. Vi har haft hærværk på vores toiletter adskillelige gange, og hvis vores lejere har sagt noget til dem, blev de overfuset. Politiet har direkte frarådet dem at gå i clinch med de unge mennesker for deres egen sikkerheds skyld, fortæller Anette Stæhr.

Blev værre under corona

Bornholms Tidende har også talt med nogle af de ansatte i Snellemark Centret.

De fortæller, at de har følt sig magtesløse og til tider utrygge, når de unge har opholdt sig i centret.

De ønsker ikke at stå frem med navn i artiklen af frygt for, at nogle af de unge vil opsøge dem.

De er derfor anonymiseret i artiklen, men Bornholms Tidende kender deres navne.

– De har truet mig og været så ubehagelige. En dag var det så slemt, at jeg måtte have min mand til at hente mig, fortæller den ene af dem.

Vedkommende fortæller, at det var værst under nedlukningen i forbindelse med corona, hvor de unge mødtes i Snellemark Centret.

– Det var værst under corona. De brugte os jo som opholdsstue. Det havde sådan set været i orden, hvis de havde opført sig ordentligt, men det gjorde de jo ikke, fortæller hun.

Den ansatte fortæller, at de unge har stået bag hærværk af handicaptoilettet i centret, og at de har kastet lecakugler fra blomsterkrukkerne på 1. sal udover gulvet og i nogle tilfælde ned på kunder, der stod i kø ved kiosken i Kvickly.

Når kunder og de ansatte har sagt noget til opførslen, har nogle af de unge truet dem, fortæller den ansatte.


Ifølge Bornholms Tidendes informationer er det dette område, som de fire unge har fået forbud mod at opholde sig i det næste halve år. Kort: Christina Skovmose

Ønske om centervagt

Problemerne med hærværk og den truende adfærd blev til sidst så stort, at lejerne efterspurgte en vagt i centret.

Det fik Anette Stæhr til at kontakte Bornholms Politi.

– Lejerne stillede et meget kraftigt ønske om, at vi ansatte en vagt i centret. Men jeg mener ikke, vi skal bruge fælles udgifter på sådan noget, når vi har et godt politi. Så jeg kontaktede Bornholms Politi, og de var heldigvis enige i, at det var en opgave for dem. De tog det meget alvorligt og var indstillede på at få gjort noget ved det, fortæller Anette Stæhr.

Også de ansatte har følt sig hørt af Bornholms Politi i situationen med de unge.

– Politiet har været en stor hjælp i det her. Lige så snart jeg har ringet, så er de kommet herned. De har gjort en kæmpe indsats for at hjælpe. De har også kunne høre på mig, at jeg var fuldstændig rystet, fortæller en af de ansatte.

Politiindsats hjalp

Bornholms Politi har udstedt et forbud mod at opholde sig ved Snellemark og i Snellemark Centret for fire af de unge i gruppen.

Forbuddet gælder det næste halve år.

Hos de ansatte, som Bornholms Tidende har talt med, giver opholdsforbuddet ro i maven.

– Jeg synes, det er fantastisk, for jeg har sagt til dem mange gange, at de ikke må være her, når de opfører sig sådan, men det har de været ligeglade med. Det har hjulpet meget allerede, at politiet er gået ind i det, siger en af dem.