Hvad kan kommunerne gøre bedre for udsatte børn og unge set med dine øjne?
– Først og fremmest kan de være mere opmærksomme på, at når børn og unge selv rækker ud, så har de brug for at møde nogen, der er nysgerrige. Og de kan prøve at give slip på den meget instrumentelle tilgang. Det er selvfølgelig en udfordring, når man er et system. Jeg er selv uddannet socialrådgiver, og jeg ved, at der er en lovgivning, man skal leve op til. Men der er altså også mulighed for lidt elastik, og loven giver faktisk ret mange muligheder.
– Vi har brug for et fleksibelt system, og vi har brug for et mere åbent og børnevenligt system. Vi har også brug for, at vi sætter fokus på, at kommune kan noget og har en vigtig rolle, for de jo har nøglen til at tage beslutninger i de her børn og unges liv, men vi skal også være åbne for, at der kommer noget viden udefra. Altså for eksempel fra en organisation som Børns Vilkår, som taler med rigtig mange børn og unge, og nu også fra Joannahuset, som også er kommet til.
– Børn har brug for, at der er nogen, der understøtter deres rettigheder og deres retssikkerhed. For en ting er at have rettigheder, men hvis man ikke kender til dem eller ikke bliver støttet i at bruge dem, så er det jo ligegyldigt at have dem. Det skal vi have et system, der kan. Så når du spørger, hvad kommunerne kan gøre bedre, så skal de anerkende, at det er der brug for, og at der er nogen, der skal gøre det. Og at det kan man ikke, når man også sidder med myndighedskasketten på. Man kan ikke sidde på begge sider af skrivebordet. Når man træffer beslutninger og afgørelser, så må man også have en forståelse for, at man ikke samtidig kan sidde ovre på den anden side og være fuldstændig i barnets perspektiv. Det er der nogle andre, der skal. Det er vigtigt, at man ser sine egne begrænsninger. Det skal vi også i Joannahuset. Vi kan ikke træffe afgørelser i de her sager, men vi kan stå ved siden af børnene og støtte dem i deres rettigheder.