Oversygeplejerske: 'Vi kommer til at mangle folk med specialkompetencer'

Oversygeplejerske: 'Vi kommer til at mangle folk med specialkompetencer'
Sygeplejesker i strejke på Bornholms Hospital i onsdags. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 18. SEP 2021 • 16:00
Jakob Nørmark
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
18. SEP 2021 • 16:00

Oversygeplejerske Peter Juul Jensen kan godt forstå sygeplejerskernes utilfredshed med Bornholms Hospitals bemanding, som blandt andet skyldes, at mange sygeplejersker med specialviden lige nu forlader arbejdsmarkedet. Han peger på, at der i fremtiden skal være flere initiativer for at rekruttere medarbejdere.

I onsdags nedlagde omkring 50 sygeplejersker arbejdet på Bornholms Hospital for at markere deres utilfredshed med bemandingen på afdelingerne – og den generelle mangel på sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen.

– Jeg kan sagtens følge dem i, at det i perioder kan være hårdt. Især i de situationer, hvor der er mangel på personale, er det hårdt at være kollega, siger oversygeplejerske Peter Juul Jensen fra medicinsk afdeling.

Han forklarer, at der kan blive trukket store veksler på bestemte medarbejdere, når mange kolleger har længere fraværsperioder på grund af syge- eller barselsorlov.

– Indimellem har vi afsnit, hvor op til et tocifret antal personer er på barsel. Hvis de, som mangler har specialviden, og der kun er få tilbage med specialviden, er det klart, at det gerne er dem, vi trækker på hele tiden for at løse nogle særlige problemstillinger. For hospitalet lukker jo ikke.

En sygeplejerske er jo ikke bare en sygeplejerske. På almindelige sengeafsnit har jeg brug for, at der er sygeplejersker med meget, meget dybe kompetencer inden for kræftbehandling, smertebehandling, lungemedicin og så videre. De har ingen formel specialuddannelse, men i praksis kræver det mange års erfaring

Peter Juul Jensen
Oversygeplejerske


Mange går på pension

Sygeplejersker med særlige kompetencer kan være svære at erstatte, og for øjeblikket tager Bornholms Hospital afsked med forholdsvis mange medarbejdere, der efter et langt arbejdsliv har gjort sig svære at undvære.

– Vores alderssammensætning har gennem de seneste ti år været præget af, at vi heldigvis har en enormt høj anciennitet og en trofast medarbejderstab. Men det betyder også, at der er mange, der går på pension.

Har I været igennem den fase?

– Nej, vi er midt i den, vil jeg sige. De første steder, hvor underskuddet opstår, er på de mere generelle afdelinger, hvor specialafdelingerne følger efter lidt senere. Vi er dér, hvor specialafdelingerne er virkelig presset af, at mange forlader arbejdsmarkedet. Vi kommer til at mangle folk med specialkompetencer. Dét bliver udfordringen de kommende år, siger Peter Juul Jensen.

– En sygeplejerske er jo ikke bare en sygeplejerske. På almindelige sengeafsnit har jeg brug for, at der er sygeplejersker med meget, meget dybe kompetencer inden for kræftbehandling, smertebehandling, lungemedicin og så videre. De har ingen formel specialuddannelse, men i praksis kræver det mange års erfaring.

Sygeplejersker bliver iværksættere

I torsdagsavisen fortalte sygeplejerske Louise Riisager, der er arbejdsmiljørepræsentant på intensivafdelingen, om sygeplejerskernes tålmodighed, der er ved at slippe op med det resultat, at nogle forlader faget.

– Det er et velkendt fænomen, at den eneste grund til, at afdelingerne overhovedet kan køre, er, at sygeplejersker er utroligt velvillige og flinke til at tage ekstravagter, og der er en grænse for, hvor længe man kan blive ved med det, sagde hun.

Oversygeplejersken kan godt genkende den karakteristik.

– En sygeplejerske er jo meget løsningsorienteret og kan få alting til at hænge sammen, og det gør dem efterspurgte i andre fag – især i opgangstider. Det betyder, at forbavsende mange sygeplejersker bliver iværksættere, og så rykker de ud af faget. Og det er ærgerligt, siger Peter Juul Jensen, som ikke vil problematisere, at nogle sygeplejersker vælger at skifte arbejdsgiver til regionskommunen, hvor de skiftende arbejdstider ikke nødvendigvis er lige så krævende, som på hospitalet.

Et landsdækkende problem

– Det er vigtigt, at det ikke bliver en konkurrence mellem hospitalet og kommunen, hvor vi stjæler fra hinanden, men at vi faktisk prøver at finde nogle løsninger i rekrutteringssituationen.

Hovedproblemet er, påpeger Peter Juul Jensen, at danske hospitaler generelt mangler hænder. Derfor kan andre hospitaler sjældent udlåne den type sygeplejersker, som akut måtte mangle på Bornholms Hospital.

– På institutionsbasis er det begrænset, hvilket samarbejde der er, for andre steder mangler de også personale. Overordnet er Bornholm jo ikke anderledes end resten af landet, og dog har vi nogle særlige udfordringer med rekrutteringen, siger Peter Juul Jensen.

En af disse særlige udfordringer er den geografiske isolation og den samlede jobsituation i familien.

– Som i andre erhverv er der en ægtefælle og børn, som også skal med. Så for os skal der mere arbejde til, når vi rekrutterer.

Brug for ø-initiativer

– Hvis vi skulle rekruttere flere, kunne vi godt bruge nogle særlige muligheder for at tilbyde boliger og kortere ophold, og det har vi kun i begrænset omfang mulighed for. Jeg tror faktisk, at vi på Bornholm kunne være attraktive for nogle, som har lyst til at prøve drømmen af. Men det er svært at kunne levere de behov, der skal til for at sikre tryghed for familien. Vi arbejder på det hver dag, og det lykkes heldigvis indimellem.

Hospitalet har et godt samarbejde med Rune Holm og de andre i tilflytterteamet, fortæller Peter Juul Jensen, som gerne så, at Bornholms higen efter arbejdskraft på tværs af brancher blev markedsført endnu mere tydeligt.

– Jeg tror, vi skal have nogle mere håndfaste ø-initiativer i forhold til at få skabt opmærksomhed om livet på Bornholm. Jeg kunne da godt tænke mig, at næste gang Jensen opslår en stillingsannonce efter smede, at det er ret tydeligt i jobannoncen, at en meget god kompetence for en smed, der skal flytte til Bornholm, er, at han er gift med en sygeplejerske eller en læge. For det er jo de samme problemer, vi har. Jeg tror, vi kunne gøre meget bedre i fællesskab. Det kunne være rigtig sjovt.

– Jeg kan sagtens følge dem i, at det i perioder kan være hårdt. Især i de situationer, hvor der er mangel på personale, er det hårdt at være kollega, siger oversygeplejerske Peter Juul Jensen fra medicinsk afdeling. Arkivfoto: Jacob Jepsen

FÅ ABONNEMENT