Med arbejdsnedlæggelsen onsdag morgen ville sygeplejerskerne gerne sende et signal om, at for ringe bemanding og højt arbejdspres også er et problem på Bornholms Hospital. De forudgående dage har der været tilsvarende aktioner på andre hospitaler.
– Det er et velkendt fænomen, at den eneste grund til, at afdelingerne overhovedet kan køre, er, at sygeplejersker er utroligt velvillige og flinke til at tage ekstravagter, og der er en grænse for, hvor længe man kan blive ved med det. Selvfølgelig kan det lade sig gøre at tage ekstravagter, hvis det er nogle få sygemeldinger eller en enkelt opsigelse. Men hvis man virkelig står og mangler kollegaer, fordi folk bliver kede af at arbejde på den måde og siger op, så er det klart, at man måske finder et arbejde i et vikarbureau eller et sted i kommunen, siger hun.
Manglen på hænder har stået på i lang tid, og tendensen bliver forværret år for år, mener Louise Riisager. Hun har set kolleger forlade hospitalsafdelinger, fordi de er kede af den løbende effektivisering i sundhedsvæsnet.
– Vi skal løbe stærkere og bliver ikke honoreret for det, siger hun.
– Folk flygter fra deres stillinger, fordi de er kede af, at det ikke hænger sammen. Det er ikke en tilfredsstillelse at gå på arbejde, hvis du ikke kan udføre dit arbejde godt nok. Og hvis du hele tiden går derhjemme og er nervøs for, at telefonen ringer, og du bliver kaldt ind på dine fridage, så bliver det bare for tungt.