Opposition, forening og forælder er enige: 'Socialdemokratiets udmelding om DASK er ren spin'

Opposition, forening og forælder er enige: 'Socialdemokratiets udmelding om DASK er ren spin'
Der har været forvirring om dagbehandling- og skoletilbuddet DASKs skæbne, efter socialdemokraterne sendte en pressemeddelelse i weekenden. Foto: Jacob Jepsen
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT | 13. SEP 2021 • 14:00
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT
13. SEP 2021 • 14:00

Socialdemokratiet skriver i en pressemeddelse, at dagbehandling- og skoletilbuddet DASK fortsætter. Men det er ren spin, mener flere kilder. Beslutningen om at udfase tilbuddet er reelt en lukning, medmindre der kommer en konkret udmelding om andet, siger Morten Riis (EL).

 

Søndag eftermiddag skrev TV2/Bornholm, at dagbehandling- og skoletilbuddet DASK fortsætter.

Historien kom på baggrund af en pressemeddelse fra Socialdemokratiet, hvori der stod, at partiet havde taget de seneste dages kritik af lukningen af Madskolen på Paradisbakkeskolen til sig, og at man i enighed med budgetpartneren Venstre ændrer beslutningen.

I pressemeddelelsen fremgik det også, at DASK fortsætter, og at de unge ikke svigtes.

Efterfølgende kom så en præsisering af udmeldingen, hvor der stod: "DASK fortsætter i den forstand at budgetforliget ikke ændres. DASK er derved fuldt finansieret i 2022, og halvt finansieret i 2023. Herefter skal der forelægge en evaluering, så Børne- og skoleudvalget kan sikre det bedst mulige fremadrettede tilbud".

Der er dermed ikke truffet nogen ny beslutning vedrørende DASK.

Den del af budgetforliget står stadig ved magt.

Det gik også op for Anders Bech, der er far til en elev i DASK, da han læste nyheden.

– Lige da jeg så det, tænkte jeg, hvor er det dejligt. Men da jeg så stille og roligt fik læst, hvad udmeldingen var, gik det for mig, at intet er forandret. Det er så groft at spinne historien på den måde. Det er virkelig at manipulere, siger han.

Forælder savner svar

Anders Bech er fortørnet over, at Socialdemokratiet fremstiller det som om, at de ikke lukker DASK, når virkeligheden er en anden.

– Jeg kan hverken høre eller se, at der er noget nyt i det her. Venstre og Socialdemokratiet vil rigtig gerne have, at det skal se ud som om, de forlænger DASK. Jeg ser partimedlemmer, der skriver på facebook, at beslutningen er ændret. Jeg ser forældre i DASK, der bliver så glade og tror, at det er reddet. Men virkeligheden er jo, at man udfaser DASK over de næste to år og dermed reelt lukker det. Men det bliver meldt ud som noget nyt, samtidig med at man skriver, at man vil tilføre penge til Madskolen, siger han.

I udmeldingen fra Socialdemokratiet står der også, at DASK skal evalueres, og det undrer Anders Bech, da der blev lavet en omfattende evaluering af tilbuddet i 2021.

– Hvorfor bruger man ikke den evaluering, der netop er lavet? Og hvordan vil man evaluere et sted, der er ved at blive udfaset? Det giver jo ingen mening, siger han.

Anders Bech mener, at Socialdemokratiet og Venstre skylder at give svar på, hvad de har tænkt sig at stille op med den målgruppe, der går i tilbuddet i dag, når finansieringen af DASK ophører i 2023.

– Jeg savner svar på, for det første om udfasningen af DASK er aflyst, om man alligevel vil visitere nye elever til DASK, om personalet nu kan tænke i at udvikle i stedet for at afvikle tilbuddet, og så mangler der fortsat en konkret melding om, hvilke ansvarlige tilbud, man vil lave for den her målgruppe i stedet, siger han.

Politisk undren

Fra politisk side er der også undren efter søndagens udmelding fra Socialdemokratiet.

Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti mener heller ikke, at der i virkeligheden er noget nyt i forhold til beslutningen om DASK.

– Der var sat penge af til DASK frem til sommeren 2023. Det er der ikke ændret på. Nu skal DASK bare evalueres, men det er DASK jo lige blevet. Så hvad er det egentlig, der er blevet ændret i forhold til budgetforliget?, spørger hun.

Kirstine van Sabben fra Bornholmerlisten undrer sig også over udmeldingen om, at tilbuddet skal evalueres. Igen igen.

– Der er jo ikke noget nyt i det her. Jo, de siger nu, at man skal evaluere DASK i 2023. Men det giver jo ingen mening, for DASK er jo lige blevet evalueret, siger hun.

DASK står fortsat lukke i 2023/2024, hvis der ikke bliver tilført penge eller visiteret elever dertil, påpeger Kirstine van Sabben.

– Der er ikke nogen nye penge i det, som de nu laver. Der bliver stadig ikke flere, der bliver visiteret til DASK, så DASK vil stadig ikke tage nye elever ind. Det er jo at holde folk for nar, siger hun.

Udvalgsformand: Der er ikke noget nyt

Morten Riis fra enhedslisten er formand for børne- og skoleudvalget, som tidligere har anbefalet kommunalbestyrelsen at bevare DASK og endda opprioritere det.

Han kalder også forligspartiernes udmelding om DASK for ren spin.

– De prøver at spinne sig ud af det. Jeg kan ikke se, at der er sket noget som helst nyt. Der er stadig ikke tilført nye midler, og der er heller ikke formuleret noget på skrift i forhold til, om elever kan visiteres dertil. Som jeg forstå udmeldingen, er der kun sørget for fuld finansiering til DASK i 2022 og halv finansiering i 2023, siger han.

Hvis Socialdemokratiet og Venstre virkelig har ændret mening, skal de melde det klart ud på skrift, mener Morten Riis.

– Hvis der er tale om en reel ændring, så skal de sige åbent, at der skal visiteres nye elever. Hvis der ikke visiteres nye elever, bliver finansieringen jo forringet og så bliver DASK gradvist udsultet. Så risikerer vi, at det bliver en selvopfyldende profiti, for når der bliver visiteret færre og færre børn, er der til sidst ikke noget DASK, siger han.

Forening kalder det popularitetspolitik

DASK er et dagbehandling- og skoletilbud for blandt andet elever med autisme.

Hos Autismeforeningen Bornholm undrer formanden Karina Bundgaard sig også over, at Socialdemokratiet og Venstres udmedling om DASK fremstilles som noget nyt.

– Jeg kan ikke se, at der er noget nyt i det her. Så længe vi ikke har set nogle tal på en fortsat finansiering, så tror jeg ikke på det. Vi har jo set det ske før, at man udfaser et tilbud ved ikke at visitere til det, siger Karina Bundgaard.

Hun mener lige som de øvrige kilder, at udmeldingen om DASK er et forsøg på spinne historien positiv for Socialdemokratiet og Venstre.

– Det kommer helt klart, fordi de er trætte af den kritik, der er kommet af budgetforliget. De ved godt, at det ser grimt ud at være så ligeglad med de meste sårbare børn og unge. Man er bekymret for sine stemmer. Det er meget tydeligt, når man vender sådan på tallerknen. Det er popularitetspolitik, man fører, og det er uholdbart, siger hun.

 


Fakta om DASK

DASK hører under Ungdomsskolen og er et dagbehandlings-og skoletilbud, der er målrettet unge mellem 13 og 18 år, der ofte har en psykiatrisk diagnose.

Det er ofte diagnoser indenfor autismesoektrummet, angst, OCD, spiseforstyrrelse, selvskadende adfærd og/ eller ADD.

Eleverne har typisk haft stort skolefravær eller har været uden undervisning længe.

Center for Børn og Unge visiterer til DASK, og det er den unges sagsbehandler, der indstiller til DASK. Det foregår efter folkeskolelovens paragraf 20 stk.

5. Der er plads til ni elever i DASK-klassen, og på nuværende tidspunkt går der otte.

Eleverne i DASK-klassen får undervisning i dansk, engelsk og matematik. Derudover arbejder de med fag som life skills, feuerstein, styrke og motion og billedkunst.

Eleverne bliver både undervist i grupper og individuelt efter behov.

Der er mulighed for, at eleverne kan tage 9. og 10. klasses afgangseksamen i dansk, engelsk og matematik.

DASK samarbejder med Ung På Vej, hvor eleverne kan deltage i undervisning i en større gruppe, når de er klar.

Kilde: ungbornholm.dk.