Ny køkkenchef på Christianshøjkroen: 'Det skal være bornholmernes sted'

Ny køkkenchef på Christianshøjkroen: 'Det skal være bornholmernes sted'
Christine Bredahl i den gamle Rømerstue, som fortsat bliver Christianshøjkroens primære spiserum. Dertil kommer den gamle jagtstue og en ny spiseafdeling i kroens sydligste ende. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 19:08
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 19:08

ERHVERV

Efter et halvt års stilstand gør Christianshøjkroens nye team klar til at åbne dørene. Det sker formentlig i den kommende weekend.

– Vi har lidt tekniske udfordringer, og jeg ved ikke præcist, hvornår de er løst, men vi satser på fredag, siger Christine Bredahl ondsdag ved frokosttid.

Der står mormormad og gamle danske klassikere på kortet, når det nye Michael Møller–koncept rulles ud på den tidligere gourmetrestaurant i Almindingen. Farvel til nødderistet havtaske med havtornkompot, goddag til stegt flæsk og persillesovs.

30 kokke under sig

Vejen til jobbet på Christianshøjkroen har været kringlet og så alligevel ikke. For Christine Bredahl er undfanget på den gamle skole i Vang og har sammenlagt tilbragt mange år af sit liv på Bornholm. Den 53-årige køkkenchef kom i 1992 i kokkelære hos Steff Mortensen i Sandvig. Derefter har basen heddet Amagerbro, men som ung tilbragte hun blandt andet nogle år i Portland og Seattle, hvor hun har familie. Hjemme igen blev hun køkkenchef hos Claus Meyer og på Kokkeriet "før det blev Michelin".

Sidste år blev hun hjemsendt fra jobbet som køkkenchef i Gate Gourmet, lufthavnens største cateringfirma med flyselskaberne som største kunde, og 30 kokke under sig.

Flytteplaner tog pludselig fart

I mellemtiden havde hun mødt Niels Christophersen fra Bornholm. Dengang, i 2003, sad han på Falckstationen i Smørum og tog sig af alle Falck-udkørsler på Bornholm. Han beholder indtil videre sit nuværende job i Københavns Lufthavn, men parret har længe leget med tanken om at flytte til Bornholm.

– Hver gang vi fik tid til overs tog vi herover, siger Christine Bredahl. For tre år siden overtog parret en flexbolig i Nylars.

– Planen var, at vi kunne flytte til Bornholm og blive gamle, fortæller Christine Bredahl.

Men så kom corona, både Christine og Niels blev hjemsendt, og det blev til flexboligen i Nylars. Pludselig tog planen om at slå sig ned på Bornholm fart.

– Jeg så Michael Møllers opslag om, at de manglede folk, og sendte mit CV til dem og skrev, at jeg manglede nogle kokke at råbe af og nogle gryder at røre i. De ringede samme dag, siger Christina Bredahl.


Christine Bredahl og mågestellet. Foto: Anette Vestergaard

Næsten frie tøjler

Christina Bredahl kendte ikke Michael Møller på forhånd. Men det kom hun hurtigt til.

– Vi klikkede med det samme. Vi har samme kreative tilgang til tingene, men jeg kan også gå over i driftmode. Michael har nogle meget, meget stærke holdninger til det her sted, men han har også travlt med alle de andre steder. Så da han var blevet overbevist om, at jeg vidste, hvilken vej han ville, har jeg næsten fået frie tøjler, siger Christine Bredahl.

Vejen går tilbage i tiden, for både Michael Møller og Christine Bredahl ønsker at bringe Christianshøjkroen tilbage til den gamle position som bornholmernes foretrukne feststed. Kyllingemoderen skal i spil, udendørsarealerne skal i spil, og de gamle mormorgryder skal i spil.

– Det skal være bornholmernes sted. På alle måder. Dansefester for folk over 60. Et rigtig godt julemarked, farmers market ude på plænen, vinterbar i Kyllingemoderen, kommer det i flæng fra kroens nye køkkenchef.

Gule ærter og brunkål

Først og sidst handler det nye Christianshøj om at ære de lokale traditioner og ikke mindst det sociale aspekt af maden.

– Mad kan løfte et selskab. Det kan være Babettes Gæstebud, men det kan også være med små midler, hvis frikadellen er god, siger Christine Bredahl.

Christianshøjmenuen kommer til at følge de danske årstider. Sommermenukortet kører i tre måneder med klassiske signaturretter som gammeldags grydestegt kylling med rabarberkompot og agurkesalat og nye kartofler fra Vellensby.

– Så skal vi have en stor spætte på med nye kartofler og smørsovs og en god bøf med hjemmelavet bearnaisesovs.

Til dessert har Christine Bredahl besluttet sig for at lægge ud med rødgrød og rabarbertrifli, mens frokostkortet byder på klassisk smørrebrød i en lidt opdateret version.

Kaffegæster kan få jordbærlagkage, bløde teboller, roulade og kringle fra Bager Dam i Aakirkeby. Besøger man Christianshøj en vinteraften, vil man kunne finde gule ærter, brunkål og bankekød på menuen.

Kaner og kildefester

Når man hører om Christines store interesse for historie, er det ikke svært at forstå, hvorfor hun søgte jobbet som køkkenchef på Christianshøj.

– Hele historiesiden af Christianshøj interesserer mig helt vildt. Med Koldekilde lige derovre, og Jomfrubjerget og Lilleborg deroppe ... det her sted har fungeret i mange hundrede år, siger hun.

Stedet repræsenterer en perlerække af bornholmske traditioner, fra de berømte kildefester, til sommerballer, koncerter, vinteraktiviteter for børn med bål og kaner, sangfester og dans.

Det skal altsammen bringes tilbage, hvis Christine Bredahl får sin vilje.

Ja, vi har en vegetarret

Ønsket om at genindføre de lokale traditioner vil også kunne ses på råvarerne. Fødevarerne skal indsamles fra de lokale. Figner, svampe, persille, kartofler, og hvorfor ikke også blomster?

– Vi vil gerne købe lokalt, hvor vi kan. Nogle gange kan der være en tendens til at iværksætteriet bliver lidt fremmedgørende for bornholmerne. Men virkeligheden er jo, at der er rigtig mange bornholmere, der render rundt derhjemme og er madnørder og havenørder. Hvis man kunne åbne andre bornholmeres øjne for det, kunne det være spændende, siger Christine Bredahl.

Hun lover, at der også bliver tænkt på de tynde københavnere, der går meget op i bæredygtig mad i den moderne version af begrebet.

– Ja, vi har en vegetarret. Nu, mens der er nye kartofler, laver vi en tærte med nye kartofler og syltede tomater og spinatsalat. Og værtsskabet er i højsædet, så man kan altid række en finger i vejret og sige: kunne man finde ud af noget med mig?