Nej, Bornholm var ikke helt glemt
I en montre på udstillingen ser man en række silkebånd, som ifølge museumsinspektør Jakob Seerup vidner om, at Bornholm ikke var helt uden den omgivende verdens bevågenhed i forbindelse med bombardementerne den 7. og 8. maj 1945.
Båndene stammer fra kranse, som blev lagt på graven for de ni dræbte i Rønne efter bombardementerne.
– Ceremonien fandt sted den 16. maj, og det er jo en lidt ironisk ting, at et sovjetisk hornorkester gik forrest og spillede sørgemarchen. Men det er en pointe i sig selv, at sådan kan krig være – de samme, som kaster bomberne, kan være dem, der spiller til begravelsen, siger han og fortsætter:
– Vi har jo den her fortælling, som bornholmerne har fortalt sig selv og alle andre, om, at Bornholm blev glemt og overset, og at man var ligeglade med bornholmerne. Men i den forbindelse synes jeg, at den her montre repræsenterer en modfortælling, nemlig at Bornholm overhovedet ikke var glemt. Der var kranse fra Sverige og Norge, den franske ambassadør og Australien, fra Canada og amerikanerne og også den sovjetiske ambassadør. Paradoksalt nok viser det her, at Bornholm faktisk var relativt højt på dagsordenen i det internationale spil.
– Det, der bare er problemet, er, at det kan bornholmerne ikke se, når de går rundt på gaden i Rønne og Nexø, de ser bare, at byerne er blevet smadret, og de kan jo ikke vide, at der foregår det her politiske spil, som egentlig er ret intenst, også selv om det tager 11 måneder. Der bliver forhandlet, og der er for eksempel også en forespørgselsdebat om Bornholm i det britiske underhus. Jeg vil meget gerne anerkende, at mange bornholmere har følt sig klemt, men jeg vil også gerne stærkt pointere, at meget altså peger i den stik modsatte retning, og at Bornholm ingenlunde var glemt. Der var altså bare en meget speciel storpolitisk situation, siger Jakob Seerup.