Mor og datter forvandler gamle duge til nyt tøj: 'Genbrug er heldigvis blevet en trend'

Mor og datter forvandler gamle duge til nyt tøj: 'Genbrug er heldigvis blevet en trend'
Elise Cosmus Diederichsen og hendes mand har sommerhus i Sandvig, hvor hun og datteren Mathilde Cosmus Østerbye snart udstiller deres kollektion af tøj syet med overskudsstof og vintage tekstiler. Det sker i Rådstuen i uge 29. Foto: Jacob Jepsen.
GENBRUG | SANDVIG | ABONNENT | 16. JUL 2021 • 19:45
GENBRUG | SANDVIG | ABONNENT
16. JUL 2021 • 19:45

I annekset ved et sommerhus på Krølle Bøllevej hænger en række bluser og kjoler på bøjler.

De er hver især et unikum. Håndsyede og med hver deres sammensætning af farver og mønstre.

Tøjet er nemlig lavet af gammelt overskudsstof, duge og sengetøj, som Mathilde Cosmus Østerbye og Elise Cosmus Diederichsen finder i genbrugsbutikker og på loppemarkeder i hele landet og særligt på Bornholm.

De to, der er mor og datter, har produceret tøj på den måde de sidste tre år.

Og i uge 29 udstiller de deres kollektion i Rådstuen i Sandvig.

Det startede med en gul kjole

Interessen for at lave deres eget tøj startede tidligt, fortæller Elise Cosmus Diederichsen, der til dagligt arbejder som ergoterapeut i København.

– Jeg har altid syet og syet rigtig meget til mine børn. Mathilde var fra en tidlig alder meget bevidst om, hvad hun ville have på. Det var lag på lag og mange forskellige mønstre på én gang. Hun lignede et lille fastelavnsris. Hendes interesse for tøj og bevidstheden om, hvad hun ville have på fortsatte. For tre år siden var hun så på et loppemarked, hvor hun fandt det fineste gule stof og spurgte, om jeg ikke ville sy en kjole ud af det til hende, siger Elise Cosmus Diederichsen.

Mathilde supplerer sin mor og fortæller, at hun på det tidspunkt arbejdede på Designmuseet i København, hvor hendes kolleger lagde mærke til kjolen og opfordrede hende til at få lavet flere.

– På museet har de ansatte jo virkelig øje for kvalitetsstof, og de kunne se, at kjolen var lavet af det her fine, gennemvævede stof. De sagde, "det skal I da sælge!". Det havde vi aldrig gjort før, så det var lidt grænseoverskridende at kaste sig ud i, men omvendt synes vi jo også, det var en rigtig god idé, fortæller Mathilde Cosmus Østerbye.

Respekt for håndværket

Herefter begyndte hun og Elise Cosmus Diederichsen at købe mere overskudsstof og udtænke forskellige designs.

Elise Cosmus Diederichsen syede de første sæt, og Mathilde oprettede en profil på det sociale medie Instagram og en hjemmeside, hvorfra de kunne sælge tøjet.

Siden da har de udvidet produktionen til kjoler, skjorter, shorts, tasker og håraccessories.

Elise Cosmus Diederichsen står for syarbejdet, mens Mathilde tager billeder af tøjet, lægger det ud på Instagram og står for kontakten med kunderne.

På den måde kombinerer de deres forskellige styrker, fortæller Elise Cosmus Diederichsen.

– Vi supplerer hinanden godt, og så synes jeg, det er fedt at lave det sammen med Mathilde, fordi hun har så mange gode idéer. Syarbejdet er en stor passion for mig, så jeg nyder også at lave det, siger hun.

Udover at være uddannet ergoterapeut er Elise Cosmus Diederichsen også uddannet konservator.

En uddannelse, der har givet hende en særlig indgangsvinkel til det gamle stof, hun syer tøjet af.

– På konservatoruddannelsen bliver man meget bevidst om de håndværksmæssige processer, der ligger bag et kunstværk, og man får stor respekt for det. Den bevidsthed har jeg også i forhold til det gamle stof. Der ligger utrolig meget håndværk i kvalitetsstoffet, og det er rigtig sjovt at finde en måde at bruge det til noget i stedet for at lade det gå til spilde, siger hun.

Mathilde Cosmus Østerbye agerer selv model for tøjmærket Cosmus Coporated, som hun driver sammen med sin mor, Elise Cosmus Diederichsen. Privatfoto

Ressourcebevidst familie

Bevidstheden om håndværk og ressourceforbrug er ifølge Elise Cosmus Diederichsen nedarvet fra generation til generation i familien Cosmus.

Hendes mormor, hvis pigenavn var Cosmus, var ifølge Elise Cosmus Diederichsen ekstraordinært dygtig til håndarbejde.

Hendes datter, Elise Cosmus Diederichsens mor, syede også selv og var bevidst om ikke at lade noget gå til spilde. Hun reparererede det, der gik i stykker, i stedet for at smide ud.

Det tog Elise med sig videre i sit voksenliv. I stedet for at købe nyt, arvede hun tøj til sine børn og syede selv.

Hendes to nu voksne børn har ikke købt nyt tøj de sidste to år.

De vil hellere finde tøj i genbrugsbutikker eller få syet noget af overskudsstof.

Det handler både om at nedbringe deres ressourceforbrug, men også om at få tøj af bedre kvalitet, fortæller Mathilde Cosmus Østerbye.

Begge dele kan ifølge hende tilgodeses ved at bruge de gamle duge og det sengetøj, der findes i genbrugsbutikkerne og på loppemarkederne.

– Det stof, vi finder, er så smukt. Man kan næsten ikke se forskel på for- og bagside, fordi dem, der har vævet det, har været så vanvittigt dygtige. Det her gennemvævede stof holder også i længere tid, fordi det er meget mere slidstærkt, end meget af det stof, der bliver produceret i dag, forklarer hun.

Sværere at finde stof end tidligere

Efter de startede Cosmus Coporated, har Mathilde Cosmus Østerbye og Elise Cosmus Diederichsen opdaget, at de er flere, der syer gammelt stof om til tøj.

De ser det på Instagram og mærker det i genbrugsbutikkerne.

– Da vi startede for tre år siden, var der ikke så mange, der gjorde det, men pludselig eksploderede det bare. Damerne i genbrugsforretningerne fortæller, at der er stor efterspørgsel på det, og det er også blevet sværere at finde overskudsstof nu, i forhold til da vi begyndte. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt for os, men overordnet synes vi bare, det er fedt, at det bliver brugt, og vi er jo glade for, at genbrug er blevet en trend, siger Elise Cosmus Diederichsen.

Indtil videre er deres eget projekt med tøjet et bijob ved siden af deres almindelige arbejde og studieliv.

Men på sigt ser Mathilde Cosmus Østerbye og Elise Cosmus Diederichsen gerne, at virksomheden vokser.

– Det kunne være sjovt, hvis det blev større, men vi skal også kunne følge med. Vi tager det skridt for skridt. Jeg er realist, og hvis man skal leve af det her, så skal man nok ikke bo i København, som vi gør nu. Men vi kommer i hvert fald ikke til at stoppe, for det er simpelthen for sjovt til, at vi kan lade være, siger Elise Cosmus Diederichsen.

Indtil videre laver de kun tøj til kvinder i Cosmus Coporated, men på sigt kommer der sandsynligvis også en kollektion til mænd, fortæller Elise Cosmus Diederichsen. Foto: Jacob Jepsen