Modstanden vokser: Jeg flytter, hvis de hegner Almindingen ind

Modstanden vokser: Jeg flytter, hvis de hegner Almindingen ind
Edgar Pedersen og Anette Azalie er hestemennesker. De kan ikke se pointen i at hegne Almindingen ind, sådan som det er planen med den kommende naturnationalpark. Foto: Berit Hvassum
NATUR | ALMINDINGEN | ABONNENT | 12. AUG 2021 • 07:39
NATUR | ALMINDINGEN | ABONNENT
12. AUG 2021 • 07:39

Hesteejendommene ligger tæt langs de gamle stengærder, der omkranser Almindingen, – og det er der en grund til. Skoven benyttes flittigt af hestefolket, både til skovture og træning. Bornholms travbane ligger midt i den store skov midt på øen, og det tager ikke mere end fem minutter at komme fra staldene til en af de mange grusveje, der gennemskærer Almindingen på kryds og tværs.

Travsporten har været omdrejningspunktet i Edgar Pedersens liv siden han var 15. Han har boet på Dyndevej siden 1983 og vundet mere end 200 løb på travbanen. Han har trænet alle sine heste i Almindingen. Ikke i fart, men i udholdenhed.

– Vi kørte en times tid i skoven, og det gav aldrig problemer. Vi kørte jo ikke hurtigt, og folk flyttede sig bare, når vi kom, siger han.

Skovfolkene var glade for travhestene dengang, fordi de holdt græsset nede på vejene, fortæller han.

Heste løber ikke ind i nogen

For tre år siden udstedte Naturstyrelsen Bornholm imidlertid et forbud mod travheste i Almindingen.

– Det skete under påskud af, at der var nogen, der var kommet til skade. Men jeg har ikke hørt om nogen konkrete eksempler, så jeg tvivler meget på det, siger Anette Azalie.

– Jeg kender heste og de løber ikke ind i nogen. Du kan godt galoppere på lige strækninger, men du sætter jo hesten ned i tempo, hvis der kommer nogen, siger hun.

Tog sine heste med til Bornholm

Det var netop ønsket om at skabe gode rammer om et liv med heste, der fik Anette Azalie til at skifte København ud med en ejendom på Nydamsvej på Bornholm.

Hun rider i skoven hver dag. Datteren Simone, der læser jura i København, er med så ofte, det kan lade sig gøre.

Nu er Anette Azalie bange for at den kommende naturnationalpark også vil lukke hendes heste ude.

– Heste vil ikke kunne komme ind over færistene, siger hun.

Og hvis de kunne, kan der hurtigt opstå farlige situationer, hvis Naturstyrelsen for eksempel sætter vilde heste ind til at afgræsse, siger de to modstandere.

– De kommer op at slås, siger Edgar Pedersen.

Han synes, naturnationalparken er en tosset idé. Især er han fortørnet over, at det er staten, der vil begrænse bornholmernes adgang til Almindingen.

– Almindingen er bornholmernes skov. Det har den altid været, siger han.

Bekymret for dyrenes trivsel

Når biologerne og miljøministeren skal forklare, hvorfor det er en god idé med naturnationalparker, taler de om biodiversitetskrise og den sjette masseuddøen. Anette Azalie er imidlertid ikke overbevist om, at naturnationalparker er den rigtige måde at beskytte biodiversiteten på.

– Så skal man hellere lave en nationalpark, eller frede de områder, der skal beskyttes. Naturnationalpark betyder, at man lukker naturen inde bag et stort hegn og sætter store græssere ud – det kan være bison, heste eller køer – og så skal man sørge for, at andre ikke kan komme ind. Det er ikke naturligt.

Hun er især bekymret for dyrenes trivsel.

– Der er lavet en lov om, at de ikke skal passe dyrene, ligesom hvis det var vores. Hvis jeg ikke sørger for at passe mine heste og give dem mad, så ryger jeg i fængel op til fire måneder. Men ovre i skoven må de gerne vanrøgte dyrene. De kan ikke flytte sig, hvis de bliver sultne, og de får ikke behandling, når de er syge.

Demonstration i Rønne

Nu arbejder Anette Azalie på at mobilisere modstand mod den kommende naturnationalpark i Almindingen, dels ved at opsøge modstandere i de øvrige områder i landet, der er udpeget til at få en naturnationalpark, dels ved at prøve at samle lokale modstandere til demonstration på Store Torv i Rønne den 30. august.

Hvis det ikke lykkes at bremse indhegningen af Almindingen, har Anette Azalie gjort stillingen op.

– Så flytter jeg fra Bornholm. Jeg flyttede herover for at kunne færdes frit i skoven, og det kan jeg ikke, hvis der bliver sat hegn op hele vejen rundt.

 


Forhistorien

Regeringen indgik i juni 2020 en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at igangsætte forberedelsen af to naturnationalparker ved Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland. De to naturnationalparker vil blive etableret i løbet af de kommende år, men planerne har mødt modstand i Gribskov kommune, hvor kommunalbestyrelsen har ytret skepsis mod at hegne store skovområder inde.

 


888.000.000

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet vedtog i april en natur- og biodiversitetspakke, der sikrer 888 millioner kroner over tre år til forbedring biodiversiteten i Danmark. Heraf går fem millioner til etablering af naturnationalpark på Bornholm.