Den største udfordring i etableringen af den kommende naturnationalpark hænger ifølge Søren Friese sammen med selv projektets eksistensberettigelse:
– Der er mange, der ikke anerkender den grundpræmis, at biodiversiteten er i krise, og at det skal løses. For dem er det en ubelejlig forandring af noget, de er glade for. Det kan jeg også selv reagere på. Hvis der er nogen, der laver noget om i mit nærområde, uden at jeg helt forstår hvorfor.
Af samme grund har mødet med brugerne og offentligheden stor betydning for den øverste chef for Naturstyrelsen Bornholm.
– Jeg håber, at jeg får kørt en proces, så dem, som ikke får det som de gerne vil have det, alligevel føler, at de er blevet hørt. Når der er så mange forskellige holdninger, så må der jo træffes nogle valg. Så det er mit inderlige ønske, at vi fremstår så åbent, som vi skal, at vi får argumenteret ordentligt for de beslutninger, vi træffer, og at folk kan leve med de beslutninger, der bliver taget til sin tid.
I september indkaldes den lokale projektgruppe til møde på Bornholm, mens de nationale projektgrupper indkaldes til Naturstyrelsens hovedkontor i Randbøl. Endemålet bliver fremstilling af en forvaltningsplan, der beskriver naturnationalparkernes endelig udformning og forvaltning.