Mejeridirektør afviser kendskab til kritisk udledning af spildevand

Mejeridirektør afviser kendskab til kritisk udledning af spildevand
Per Olesen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 18:21
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 18:21

FORURENING

Regionskommunens spildevandsmyndighed gjorde flere gange i mails til direktør Per Olesen, Bornholms Andelsmejeri, opmærksom på, at pH-værdien i det spildevand, der blev udledt fra mejeriet til Rønne Renseanlæg, var alt for høj.

Regionskommunen efterlyste også flere gange forklaringer på hvorfor, og bad om en redegørelse for, hvad virksomheden vil gøre for at løse problemet.

Stærkt basisk spildevand giver problemer på Rønne Renseanlæg. Den biologiske del af renseprocessen går til, hvis spildevand med høj pH ledes ind i anlægget.

Ifølge Bornholms Forsyning og Bornholms Regionskommune udledte Bornholms Andelsmejeri både den 4. juli 2020 og den 8. januar 2021 henholdsvis 245 kubikmeter og 449,5 kubikmeter spildevand til de offentlige kloakker og renseanlægget i Rønne.

I begge tilfælde havde spildevandet en pH værdi, der var højere end den tilladte på mellem 5 og 8.

For at beskytte renseanlægget, var man derfor tvunget til at foretage et nødoverløb og lade spildevandet løbe urenset ud i Østersøen.

Svingende pH-værdi

Per Olesen har ønsket at udtale sig skriftligt til avisen. I en mail til Bornholms Tidende fastholder direktøren, at han ikke kender til de pågældende udledninger. Mejeriet vil gå i dialog med kommunen og Bornholms Forsyning, skriver Per Olesen.

Han forklarer:

"Det meste af mejeriets processpildevand renses på mejeriets eget rensningsanlæg. I 2020 sendte mejeriet ca. 10.000 m3 processpildevand til rensning hos Bornholms Forsyning. Udledningen til kommunal rensning sker, når mejeriets eget rensningsanlæg ikke har tilstrækkelig kapacitet. pH-værdien i processpildevandet svinger meget. Men set over et døgn, ligger pH-gennemsnittet tæt på 7-8.

Mejeriet har ikke kendskab til den foretagne udledning af urenset spildevand i Østersøen."

Hvilke kontrolforanstaltninger har mejeriet for at tjekke spildevandets pH værdi? Ifølge Bornholms Forsyning har I ikke en pH-måler på jeres afløbsbrønd – hvorfor ikke?

"Mejeriet er vant til at håndtere processpildevand på eget rensningsanlæg, hvor størstedelen renses. Her måler vi dagligt en pH på ca. 7-8 i vores udligningstank. Mejeriet har for år tilbage lavet en aftale med Rønne-Hasle Rensningsanlæg om ikke at benytte udligningstank til det kommunale spildevand, hvor spildevandet ville have blevet pH-udlignet, da dette gav lugtgener i rørledningen og dermed i folks huse.

Af samme årsag har vi ikke pH-måler på udløbet til kommunal rens, og vi er endvidere ikke blevet bedt om at montere en af Bornholms Forsyning."

Grønt image?

Hvordan harmonerer forureningerne fra mejeriet med et mejeri, der ifølge teksten på jeres kartoner med økologisk mælk støtter lokalsamfundet, dyrevelfærden og miljøet i en positiv retning?

"Det harmonerer ikke. Derfor arbejder vi også hårdt på at undgå forureninger i fremtiden."

Hvad tænker du om forbrugernes reaktion på forureningerne? Avisen har vi fået flere tilkendegivelser af, at forureningen af Præstemosen har betydet, at man ikke længere køber produkter fra Bornholms Andelsmejeri.

"Det er en naturlig og forståelig reaktion fra forbrugerne. Vi er kede af, at de vælger vores produkter fra, men vi vil arbejde hårdt på at gøre os fortjent til, at de køber dem igen."

Bæredygtighed og økonomi

Også ude i verden, hvor i sælger de fleste af jeres produkter, er det vigtigt for mange forbrugere, at den virksomhed, de f.eks. køber ost og smør fra, har en bæredygtig og miljøvenlig produktion og profil. Kan disse sager risikere at ramme jer økonomisk?

"Der er en risiko for det. Vi har mange kunder, der har fokus på miljøet. Sagerne har medført afvigelser/anmærkninger i vores interne kvalitetsprogram, hvoraf det fremgår, hvad der er sket, og hvad vi har gjort. Disse afvigelser/anmærkninger vil indgå ved eksterne kundeaudits, som vi har flere af hvert år. Så kan kunderne vurdere, om vi har gjort det godt nok."

Har mejeriet planer om at skabe en grøn og bæredygtig profil – og hvordan vil I i givet fald gøre det?

"Mejeriet arbejder hele tiden på at producere mere bæredygtigt. Herunder på at nedsætte forbruget af fossile brændstoffer ved bl.a. at anvende varmepumper. Mejeriets overskudsvarme anvendes i produktionen. Der er fokus på emballagetyperne, hvor der arbejdes for at øge andelen af genanvendt plast. Dette er dog ikke en let proces, da der er store krav til emballagens barriereevne og dermed produktets holdbarhed og i sidste ende madspild," skriver direktør Per Olesen, Bornholms Andelsmejeri, til Bornholms Tidende.