Leif Olsen om forureninger fra mejeriet: 'Det er fuldstændig uacceptabelt'

Leif Olsen om forureninger fra mejeriet: 'Det er fuldstændig uacceptabelt'
Leif Olsen mener, at fremover skal miljøudvalget med det samme orienteres om forureningssager på Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 20:54
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 20:54
FORURENING

– Det er fuldstændig uacceptabelt.

Det siger Leif Olsen (SF), formand for regionskommunens natur- og miljøudvalg, om forureningerne fra Bornholms Andelsmejeri.

Han er desuden stærkt utilfreds med, at det ikke er via det kommunale embedsværk, men via Bornholms Tidende, at han har fået kendskab til, at der ud over forureningen af Præstemosen i Klemensker har været andre tilfælde af forurening fra Bornholms Andelsmejeri.

Præstemosen og det omkringliggende vandsystem blev ramt af forurening fra mejeriet den 3. november sidste år. Den 8. august skete en forurening af vandløbet i Præsteskoven. Derudover har der været mindst to tilfælde af nødoverløb ved Rønne Renseanlæg, hvor urenset spildevand fra mejeriet er blevet ledt direkte ud i Østersøen.

Formanden sætter forureningerne og den manglende orientering af udvalget om sagerne på udvalgets dagsorden på mødet den 5. februar.

Samtlige forureningssager

Leif Olsen har bedt embedsværket om oplysninger om samtlige forureningssager vedrørende mejeriet siden 2018 – og samtlige forureninger fra virksomheder på Bornholm siden 2018.

Han vil på udvalgsmødet indstille, at der indføres en ny procedure for, hvordan udvalget og offentligheden fremover orienteres om forureningssager.

Politikerne skal med andre ord have besked med det samme, når sådan noget sker, mener Leif Olsen.

– Det her er ikke godt nok, siger formanden.

Hvorfor vil du have at der indføres en ny procedure omkring forureningssager?

– Det er fordi, at i modsætning til, hvad du tror, så bliver jeg ikke orienteret.

Hvorfor?

– Fordi det er i princippet en administrativ beslutning. Dér er kompetencen lagt. Det vil jeg så tillade mig at mene er en fejl. Der har kompetencen ligget de seneste otte år, og der vil jeg mene, at når vi næste gang laver en kompetenceplan, skal vi overveje, om det skal være på den måde, siger Leif Olsen.

Det er ikke godt nok

Den 13. januar 2020 bragte Bornholms Tidende en artikel om, at forureningen af Præstemosen med spildevand fra mejeriet den 3. november 2020 ikke var den eneste. Også den 8. august 2020 blev vandløbsstrækningen i Præsteskoven forurenet med spildevand fra mejeriet.

– Der stod i jeres artikel, at der også havde været en sag i august. Dét havde jeg ikke hørt om. Og det er bare ikke godt nok set fra mit synspunkt som politiker. Den gang den store sag i november var der omkring mejeriet (forureningen af Præstemosen, red.), så bad jeg om en redegørelse for den sag, som vi fik på udvalgsmødet i december, men i den redegørelse blev der ikke nævnt noget om sagen fra august, siger Leif Olsen.

– Det er vigtigt, vi bliver orienteret, for det er jo vores ansvar, og fordi hvis vi ikke bliver orienteret, så kan vi ikke handle. Det er trods alt kommunalbestyrelsen, der bestemmer spildevandplanen og tilladelser til udledning af spildevand. Det er os, der har ansvaret, siger Leif Olsen.

Hvad mener du om forureningerne og om, at der fra Rønne Renseanlæg er blevet udledt store mængder urenset spildevand fra mejeriet ud i Østersøen?

– Det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg vil ikke afvise, at der kan være en nødsituation, hvor man kan blive nødt til det (at udlede spildevand direkte i Østersøen, red.). Men det må aldrig blive noget, man bare gør. Vi snakker om Bright Green Island, vi snakker om, vi skal passe på vores natur og miljø. Og ja, det skal vi – lige præcis, siger Leif Olsen.