Beof: 'Ikke muligt at neutralisere spildevand i tanke ved Skovly'

Beof: 'Ikke muligt at neutralisere spildevand i tanke ved Skovly'
Spildevandstanke ved Skovly mellem Sorthat-Muleby og Rønne. Foto: Jens-Erik
| ABONNENT | 26. JAN 2021 • 15:37
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
26. JAN 2021 • 15:37

FORURENING

Bornholms Forsyning hverken kan eller skal neutralisere alt for basisk spildevand fra Bornholms Andelsmejeri i Klemensker i to spildevandstanke ved Skovly mellem Sorthat-Muleby og Rønne, inden det løber til Rønne Renseanlæg.

Det fastslår Bornholms Energi & Forsyning over for Bornholms Tidende.

Den 19. januar sagde direktør Per Olesen, Bornholms Andelsmejeri, ifølge TV2/Bornholm, til tv-stationen, at mejeriet har en aftale, hvor kommunen i spildevandstankene ved Skovly i Rønne sørger for at blande syre og base, så en eventuel forhøjet pH-værdi i mejeri-spildevandet, der ledes til de offentlige kloakker, bliver neutral, før vandet når renseanlægget i Rønne.

Mejeriet har kun pligt til at levere spildevandet "frisk" til den offentlige kloak, som Per Olesen udtrykte det.

Det sker ifølge Per Olesen for at undgå de lugtgener, der tidligere har været fra mejeriet.

Regnvandstanke

Det er ikke en forklaring, man kan genkende hos Bornholms Energi & Forsyning.

Tankene ved Skovly, der hver kan rumme omkring 1.000 kubikmeter vand, og pumpestationen her, er gamle spildevandstanke og en del af kloaksystemet, der leder spildevand fra Hasle, Klemensker, Sorthat-Muleby og Nyker til Rønne Renseanlæg.

I dag fungerer de primært som buffertanke til opbevaring af regnvand for at forhindre overløb, når der kommer store mængder regnvand eller voldsomme skybrud med regnmængder, som pumperne har svært ved at klare, forklarer Ole Dissing, afdelingschef, Vand & Spildevand hos Bornholms Energi og Forsyning.

– Når der kommer rigtig meget regnvand, så kan pumperne ikke holde for, men til gengæld så kan vi bruge de tanke som buffer. Det vil sige, at i dagligdagen er der ikke noget vand i dem, men når det regner, vil vandet stige op der. Vi pumper hele tiden. Når det holder op med at regne, vil vandstanden i tankene stille og roligt falde igen. Det er en buffer, så man ikke laver et overløb på et regnvandsbetinget overløb derude.

I værste fald, når det regner rigtig meget, så kan der komme et ganske almindeligt regnvandsbetinget overløb, som man har mange steder, forklarer Ole Dissing.

I teorien

Hvis mejeriet i Klemensker har et akut uheld med udledning af forurenende spildevand, så kan Bornholms Energi & Forsyning i teorien forhindre eller forsinke en forurening ved at stoppe pumperne ved gennemløbet ved Skovly, hvis de vel at mærke alarmerer os i det øjeblik, uheldet er ude.

– Er der et uheld med spildevand på mejeriet, så der løber noget ud i kloakken, der ikke skal løbe ud, så kan vi i teorien stoppe pumperne ved tankene ved Skovly, så spildevandet ikke kommer videre, lade det stå, så det langsomt bliver blandet og fortyndet med regnvand og andet spildevand og derefter lede det videre til renseanlægget.

– Så kunne vi i princippet stå derude med en håndholdt pH-måler og sige: "Okay, nu er det blandet så meget op, at vi kan køre det videre til byen." Men det er et scenarie, som jo kun kan forekomme under helt særlige omstændigheder og vil være en helt manuel proces.

– Det er ganske enkelt virksomhedernes og borgernes ansvar, at man ikke kommer noget i vores fælles kloaksystem, der ikke skal være der, siger Ole Dissing.

Ingen blandingsmuligheder

Bornholms Energi og Forsyning afviser, at forsyningen skal, har pligt til eller mulighed for at blande syre og base i spildevand fra mejeriet i tankene ved pumpestationen ved Skovly og dermed neutralisere spildevand herfra, der er for surt eller for basisk, inden det når renseanlægget i Rønne, som mejeridirektør Per Olesen har sagt.

– Det er helt ukendt for os, at der skal være en sådan aftale, og den skal i givet fald være indgået med BRK – det er slet ikke en aftale, som vi har mulighed for at kunne indgå, idet det er BRK, som er myndighed på området, siger Ole Dissing.

Det er ifølge Bornholms Regionskommune den enkelte virksomheds ansvar, at det spildevand, virksomheden udleder til det offentlige kloaknet og et renseanlæg, er neutralt og lever op til de krav og normer, der stilles til spildevandet fra regionskommunen.

Afviser problemer med spildevandet

I interviewet med TV2/Bornholm afviser direktør Per Olesen, at mejeriet har problemer med spildevandet.

Også over for Bornholms Tidende har Per Olesen flere gange afvist, at mejeriet har problemer med spildevand eller kender til udledning af spildevand med for høj pH-værdi, der har givet anledning til nødoverløb fra renseanlægget i Rønne.

 


Tankene ved Skovly

Spildevandstankene ved Skovly blev etableret omkring 1990 – før etableringen af Rønne Renseanlæg i 1996 – fordi alt spildevand fra Klemensker, Nyker, Sorthat-Muleby og Hasle blev ledt direkte ud i Østersøen fra stranden ved Skovly. Det gav alvorlige problemer med colibakterier i badevandet.

Spildevandet løb nu i stedet gennem tankene, hvor slammet blev bundfældet. På den måde forhindrede man, at en del af colibakterierne røg ud med spildevandet.

I 1996 etablerede de daværende Rønne og Hasle kommuner så i fællesskab renseanlægget i Rønne, og der blev i den forbindelse etableret en pumpestation ved tankene i Skovly, så spildevandet nu – som i dag – blev pumpet ind til rensning i renseanlægget.

 


Mejeriet skal levere spildevandet frisk

I indslaget den 19. januar i TV2/Bornholm siger direktør Per Olesen, Bornholms Andelsmejeri:

"Vi har en udligningstank, hvor vi udligner vores spildevand, det løb igennem den udligningstank og udlignede, og så løb det så ud i det offentlige system, hvorefter de så rensede vores spildevand.

Det, der så var problemet her, det var jo så, at der begyndte at komme lugtgener i rørsystemet rundt omkring, altså svovlbrinte, og derfor så henvendte kommunen sig til os, om de ikke kunne modtage vores spildevand frisk, og det vil sige, vi skulle lede det udenom vores udligningstank og direkte ud i det offentlige system.

Det gjorde så, at de ville lave udligningen ude ved tanke ude ved Skovly, før de sendte det ud til renseanlægget, ved at de så lavede pH justeringen derude.

Det er sådan set den måde, vi har kørt de sidste 25 år på sammen med forsyningen.

Vi afleverer vores spildevand til forsyningen, og det gør vi ud fra de aftaler, vi har lavet i tidernes morgen, og det er den måde, det kører, og vi betaler jo for at få renset vores spildevand, ligesom alle private personer gør og alle andre virksomheder, så det er jo ikke sådan, at vi styrer, hvad forsyningen gør med spildevandet efterfølgende.

Vi afleverer det, som vi nu har aftalt det ved, at vi skal levere det frisk ud for at undgå, at der kommer lugtgener i rørsystemerne og hjemme hos folk."



FÅ ABONNEMENT