Manglende ledelse giver interne konflikter på plejecenter

Manglende ledelse giver interne konflikter på plejecenter
Der har været mange interne konflikter på Plejecenter Snorrebakken, fordi der mangler ledelse, har et tilsyn konstateret. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 20. MAR 2023 • 05:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
20. MAR 2023 • 05:30

Bornholms Ældreråd er bekymret over den manglende ledelse på en af afdelingerne på Plejecenter Snorrebakken. Et tilsyn i november konkluderede blandt andet, at det fører til interne konflikter.

Der mangler fast ledelse på en af afdelingerne på Plejecenter Snorrebakken, hvilket har en negativ betydning for både beboere, personale og pårørende.

Det er et af budskaberne fra Bornholms Ældreråd, der tirsdag holdt møde. Utilfredsheden bygger på det årlige tilsyn af kommunens plejecentre og -hjem, der blev udført af medarbejdere fra Center for Ældre i november. Efter tilsynet på Snorrebakken GH+IJ konkluderes det blandt andet:

– At den manglende ledelse giver interne konflikter, og uformel ledelse, som der bør være særlig ledelsesmæssigt fokus på. Det bemærkes, at nuværende situation med manglende leder har betydning for den faglige udvikling og beboernes hverdag, lyder det, hvorfor man anbefaler:

– At der hurtigst muligt iværksættes fast ledelse af afdeling GH+IJ, idet Tilsynet bemærker, at medarbejderne mangler nærværende ledelse i hverdagen. De problemer, som der omtales, er ikke opstået for nylig, men er, efter Tilsynets opfattelse, grundlagt i, at der har manglet ledelse i perioder igennem flere år.

Mindre ledelse og mere ansvar

Ved Tilsynet blev ledelsen varetaget af lederen fra Snorrebakkens afdeling EF, hvilket skyldes, at den nye teamleder, der blev ansat på afdeling GH+IJ har været ramt af først planlagt sygdom og derefter ferie, fortæller formand i social- og sundhedsudvalget, René Danielsson (DF).

Han anerkender, at det er et problem med manglende ledelse.

– Jeg tror ikke, der er nogen, som er interesseret i, at der ikke er god ledelse på de bornholmske arbejdspladser og slet ikke de kommunale. Det er også derfor, at der har været nogle problemer med arbejdsmiljøet deroppe. Det er en af konsekvenser ved, at ledelsen har været fraværende. Men jeg har det lidt sådan, at hvis man ansætter en eller anden tilfældig som leder, kan det være lige så godt som ingenting, siger René Danielsson, der allerhelst ser, at man får lavet en struktur- og kulturændring, hvor der ikke er samme behov for ledelse.

– Vi skal gerne derhen, hvor den enkelte medarbejder bliver mindre afhængig af deres nærmeste leder og påtager sig en større del af ansvaret. Jeg tror fuldt og fast på, at medarbejderne godt kan selv. De skal bare have lov, og så skal vi væk fra den kultur, hvor vi altid skal spørge et eller andet ledelsesled om lov, fortæller han og fortsætter:

– Det er klart, at der i den periode vil være en eller anden form for vakuum, og du kan jo ikke på kort tid gå ind og revolutionere en afdeling på Snorrebakken, hvor det i øvrigt måske også er nogle af de mest krævende og sårbare medborgere, der bor.

Man er stadig kun i den spæde start af processen, fortæller René Danielsson, og et forsigtigt bud vil være, at man først kan mærke den fulde effekt på arbejdspladserne om fire år.

– Det er ikke noget, du skaber hen over en weekend. Det sidste jeg kommer til, er at trykke på en stor panikknap, fordi det har man set før. Så tager folk deres tøj og går, og det kan det bornholmske ældreområde ikke holde til.

På trods af de ledelsesmæssige udfordringer på afdelingen på Snorrebakken, så udtrykker Bornholms Ældreråd generel tilfredshed med kommunens plejehjem- og centre.