Liggetid næsten halveret: Ejendomsmægler spår, at fremgangen fortsætter

Liggetid næsten halveret: Ejendomsmægler spår, at fremgangen fortsætter
Den gennemsnitlige liggetid på husene til salg i Østerlars er faldet markant fra 2019 til 2020, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris er samtidig steget. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. MAJ 2021 • 17:34
| ABONNENT
9. MAJ 2021 • 17:34

Bornholms Tidende har den seneste uge sat fokus på Østerlars.

Vi har snakket med byens borgere om, hvordan det er at bo i Østerlars, hvad der kendetegner lokalsamfundet og hvilke udviklingsmuligheder, de ser i byen.

I dag runder vi vores artikelserie af med at se på, hvordan det går med ejendomshandlen i Østerlars, og får ejendomsmægler Martin W. Kok-Hansen fra Danbolig Bornholm til at give et bud på, hvordan udviklingen bliver det næste stykke tid.

Liggetiden er faldet

Ifølge tal, som boligportalen Boliga.dk har hentet for Bornholms Tidende, er den gennemsnitlige liggetid på villa og rækkehuse til salg i Østerlars gået fra 141 dage i 2019 til 74 dage i 2020.

Det er en meget positiv udvikling, men også et billede på en generel tendens i boligsalget på Bornholm, siger Martin W. Kok-Hansen.

– Det er faktisk ret flot, at liggetiden er kommet derned. Det viser, at Østerlars også er med i den gode udvikling, som Bornholm er i lige nu. Udbuddet af boliger har været lavt, så når der har været huse til salg, er de blevet solgt hurtigt. Liggetiden er generelt faldet de fleste steder på Bornholm, siger han.

Når liggetiden er faldet så meget i Østerlars, siger det ifølge ejendomsmægleren også noget om, hvad opfattelsen er af Østerlars hos køberne.

– Det siger mig, at det er et attraktivt område og et sted, som folk gerne vil købe bolig i, når der kommer boliger til salg. Der kan jo være mange grunde til, at man ender med at købe i Østerlars. Det kan være, det er selve byen, man gerne vil bo i, men det kan også være, fordi man får mere for pengene der, end i for eksempel Gudhjem, som jo ligger meget tæt på Østerlars, siger Martin W. Kok-Hansen.

Et alternativ til Gudhjem

Nærheden til Gudhjem er uden tvivl et aktiv for Østerlars, når man ser på bolighandel, mener Martin W. Kok-Hansen.

– Vi er tæt på Gudhjem, som jo er meget populært. Og der er ejendommene i Østerlars bare lidt billigere end i kystbyerne. Så Østerlars er blandt andet attraktiv, fordi det er et alternativ til Gudhjem, ligesom vi ser med Svaneke og Aarsdale, hvor nogle ender med at købe i Årsdale, selvom de startede med at kigge i Svaneke, fordi de får mere for pengene i Aarsdale, siger han.

Det kan især komme til at betyde noget, hvis køber er tilflytter og ikke lokal bornholmer, mener Martin W. Kok-Hansen.

– Vi har en del tilflyttere, der gerne vil til Bornholm og bo i de her år, og de kigger ofte flere steder på øen, hvor de lokale bornholmere ofte er meget stedbestemte. Hvis man bor og er opvokset i Rønne, flytter man sjældent til Nexø. Men sådan ser købere ovre fra ikke på det. Hvis de kan få flere kvadratmeter for pengene i Østerlars end i Gudhjem, så vil de måske være mere tilbøjelige til at købe i Østerlars, siger Martin W. Kok-Hansen.

Kvadratmeterpris er steget

Og Østerlars skiller sig netop ud på kvadratmeterprisen.

Ifølge tallene fra Boliga.dk er Østerlars fortsat blandt de byer på Bornholm, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er lavest. Kun Klemensker, Østermarie og Aakirkeby har en lavere gennemsnitlig kvadratmeterpris end Østerlars.

Men selvom kvadratmeterprisen er blandt de laveste på Bornholm, er den også steget i Østerlars.

Den er nemlig gået fra 4267 kroner i 2019 til 6162 kroner i 2020.

– Det er ret flot. Men man skal være forsigtig med at tolke på de tal, for det kan være, det er nogle gode, moderniserede ejendomme, der har været til salg, og når der samtidig er få boliger til salg, så gør det jo, at prisen kommer op. Men kvadratmeterprisen er generalt steget på Bornholm, og der følger Østerlars godt med, siger Martin W. Kok-Hansen.

Tror udvikling fortsætter

Udover en lavere kvadratmeterpris end i kystbyerne, er der ifølge ejendomsmægleren også andre ting, der gør Østerlars attraktiv for køberne.

– Det er jo en af de byer, der stadig har en brugs. Så der er indkøbsmuligheder i byen. Det betyder meget. Og så betyder det også noget positivt, at friskolen er der, så man kan få sine børn i skole tæt på, hivs man nu er en børnefamilie, der skal købe, siger Martin W. Kok-Hansen.


Grafik: Selvom den gennemsnitlige kvadratmeterpris er steget i Østerlars, er den stadig lavere end i nabobyen Gudhjem og på Bornholm generelt. Kilde til tal: Boliga.dk. Grafik: Christina Skovmose


Ifølge tallene fra Boliga.dk er antallet af handler af villa og rækkehuse også steget de sidste par år.

I 2018 var det fem handler, i 2019 ti og i 2020 18.

Martin W. Kok-Hansen tror, den positive udvikling i Østerlars vil fortsætte de næste år frem.

– Det er en positiv udvikling, som jeg formoder, vi bliver ved med at se, fordi det er der, man kan få mange kvadratmeter for pengene. 20 procent af dem, jeg sælger til, er tilflyttere, som gerne vil til Bornholm, og jeg har stadig kontakt til en del, som gerne vil rykke herover. Der er en del tilflyttere, der synes, at friskoler er en god idé, og derfor godt kan finde på at flytte efter det. Og så har de ikke et problem med, hvis de skal køre 25 minutter til arbejde. De er vant til at skulle køre meget mere på Sjælland, siger han.