'Det er vigtigt at samle affald og at møde sine naboer'

'Det er vigtigt at samle affald og at møde sine naboer'
Lucas på to et halvt år putter et stykke slikpapir i affaldssækken, som holdes af Peter Cornelius Pedersen. Til højre er det snart 12-årige Viola. De øvrige børn i familien, som var ude at samle affald, er Julia på syv og Olivia på 14 år. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 13:21
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 13:21




Bornholms Tidende sætter fokus på Sorthat-Muleby

Vi sætter i de kommende dage fokus på Sorthat-Muleby.

Området er ren idyl, men er der noget liv her i bebyggelserne langs med skoven mellem Rønne og Hasle?

Hvem er det, der bor her, og hvorfor bor de her?

Hvad sker der her – er der noget erhvervsliv og foreningsliv, eller er det bare "sovebyer"?

Vi lægger ud med et interview med borgerforeningens formand, og vi er til affaldsindsamling. I de kommende dage møder vi blandt andre købmanden og hotelejeren.



Lucas på to et halvt år bliver distraheret af en parkeret vejtromle. Men den slags skal der også være tid til, når familien er på tur, så Lucas’ far, Peter Cornelius Pedersen, venter en stund, inden han får Lucas med sig.

Familien med far og mor og fire børn er lørdag formiddag på affaldsindsamling langs med Nyker Strandvej. Sorthat-Muleby Borgerforening holder det årlige Ren Dag-arrangement, hvor man mødes ved naturlegepladsen for at fordele ruterne.

Det er borgerforeningens første arrangement efter længere tids coronanedlukning. 20-25 personer i alle aldre er mødt op. Opgaven er at samle affald langs med Nyker Strandvej fra Skovly til Hvide Hus, langs vejene ned mod havet – Havvej og Levkavej, og omkring de tre søer, Safirsøen, Pyritsøen og Smaragdsøen.


Lørdagens affaldsindsamling var det første arrangement i Sorthat-Muleby Borgerforening i længere tid. Foto: Jens-Erik Larsen

Godt arrangement

– Vi er med hvert år. Det er hyggeligt. Man møder sine naboer, og det er et godt formål, hvor man giver en vigtig viden videre til børnene. Vi får en god snak undervejs. Da Viola for eksempel fandt en aluminiumsdåse, talte vi om, hvor lang tid det ville tage naturen at nedbryde den, siger Peter Cornelius Pedersen.

– Det er et godt arrangement, og når vi kommer tilbage til naturlegepladsen med det affald, vi har samlet, slutter vi af med sandwich og sodavand. Vi er også medlemmer i borgerforeningen, men da vi er en stor børnefamilie, hvor der er meget andet at løbe til, er vi nødt til at sortere mellem, hvad vi er med i, siger Peter Cornelius Pedersen.

Flere børnefamilier

Familien flyttede til Sorthat for 11 år siden:

– Min kone er bornholmer, og jeg er fra Nordsjælland. Vi flyttede hertil for at være tæt på skov og strand, og vi har ikke fortrudt. Da vi flyttede hertil, var her også en børnehave. Det var dejligt at have institutionen så tæt på. Men den lukkede efter et par år. Men jeg synes alligevel, at der er kommet en del flere børnefamilier til i de senere år, og børnene har legekammerater på vejen, siger Peter Cornelius Pedersen.

80-årige Arne Hansen, der har boet i området siden 1993, er fast deltager, når Sorthat-Muleby Borgerforening inviterer til Ren Dag. – Vi skal holde naturen ren, siger han. Foto: Jens-Erik Larsen