Købmanden i Sorthat-Muleby: 'Det har aldrig været en drøm at have butik'

Købmanden i Sorthat-Muleby: 'Det har aldrig været en drøm at have butik'
Fredag og lørdag står Allan Funder Kaas selv i butikken. Men om torsdagen får han hælp af sin mor, da han også skal have tid til arbejdet som grafisk designer. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 19:12
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 19:12


Bornholms Tidende sætter fokus på Sorthat-Muleby

Vi sætter i de kommende dage fokus på Sorthat-Muleby.

Området er ren idyl, men er der noget liv her i bebyggelserne langs med skoven mellem Rønne og Hasle?

Hvem er det, der bor her, og hvorfor bor de her?

Hvad sker der her – er der noget erhvervsliv og foreningsliv, eller er det bare "sovebyer"?

Vi lægger ud med et interview med borgerforeningens formand, og vi er til affaldsindsamling. I de kommende dage møder vi blandt andre købmanden og hotelejeren.


Allan Funder Kaas vågnede op med en fremmed følelse i kroppen. Det var midt i maj 2017. I mange år havde han været selvstændig grafisk designer. Det var han sådan set stadigvæk, men denne dag vågnede han op med to titler. Grafisk designer og købmand. Tanken om, at han dagen før havde åbnet en købmandsbutik, var mærkelig at forholde sig til. Det var noget, han aldrig havde drømt om. Han havde faktisk aldrig forestillet sig, at han skulle binde sig til et sted på den måde. Men da den tidligere økologiske købmand i Hasle, Ernst Holz Hansen, spurgte, om Allan Kaas ville overtage hans livsværk på grund af sygdom, kunne han ikke sige nej.

– Først og fremmest boede familien og jeg allerede i den gamle købmandsbolig i Muleby, så lokalerne stod klar til det. Dernæst var det Ernst’ store ønske, at butikken kørte videre, fortæller 45-årige Allan Kaas.

Han havde selv handlet hos Ernst de seneste ti år, hvor de to mænd havde knyttet tætte bånd, så da butikken blev genåbnet på sin nye adresse i Muleby, var der ingen tvivl om, at navnet skulle være Ernst.

Fire år senere, samme fornemmelse

Nu har Allan Kaas drevet Ernst på Nyker Strandvej i fire år, og duften og følelsen, når man træder ind, er stadig den samme. Det er også stadigvæk økologiske og biodynamiske varer, der fylder hylderne på stigereolerne.

– Jeg har udvidet sortimentet en lille smule i løbet af årene, men det er ikke meget, siger Allan Kaas, der har holdt fast i at køre butikken videre i Ernst’ ånd.

Han forklarer, at her kan kunderne komme og købe specialvarer, som ikke findes i de andre dagligvarebutikker.

– Det er meget forskelligt, hvad folk kommer efter, men jeg oplever for eksempel flere være begejstrede over, at vi har økologiske gule flækærter. Det kan man ikke få så mange andre steder, siger Allan Kaas og smiler ved tanken om nogle af de mærkværdige varer, han har.

Der er både te fra Japan og græskarkerner fra Østrig. Det vigtigste er, at det er økologiske og gerne biodynamiske varer. Allan Kaas er meget omhyggelig med at bestille det helt rigtige og lige præcis det, som kunderne efterspørger.

– Jeg oplever jævnligt, at kunderne efterspørger noget specifikt, som jeg så bestiller hjem, og på den måde bliver det også en del af sortimentet, siger han.


I december 2020 kunne Allan Funder Kaas tilføje økologisk japansk te til varesortimentet. Foto: Jacob Jepsen

Nærmest et kollektiv

Siden butikken åbnede i 2017, har Allan Kaas beholdt arbejdet som selvstændig grafisk designer. Han har dog fundet ud af, at arbejdet som købmand giver ham noget uundværligt, som grafiker-jobbet ikke kan give ham.

– Jeg har et tæt forhold til de fleste af mine kunder, så der er meget socialt i det, siger Allan Kaas.

Netop forholdet til kunderne er noget af det mest specielle ved butikken, mener han.

– Der er en eller anden form for kollektiv stemning omkring det. Selvom det er mig, der ejer det, er kunderne lige så meget en del af butikken.

Faktisk kender han mange af sine kunder så godt, at han præcis ved, hvad de skal have.

– En kommer konsekvent for at købe 200 gram cornflakes, og en anden skal altid have æg. Hvis jeg så ikke har det på lageret, ærgrer jeg mig helt vildt.

Den stærke tilknytning til kunderne har især været bemærkelsesværdig under coronanedlukningen, hvor Allan Kaas har mærket et opsving i salget og flere besøg i butikken.

– Kunderne har givet sig ekstra god til at snakke, og det er så skønt. Jeg har i hvert fald ikke manglet socialt samvær, og jeg kan også mærke, kunderne har nydt det, fortæller han.


Allan Funder Kaas har indfør mere løsvægt til butikken. Lige nu er kerner, frø og havregryn placeret i baglokale, som ikke er synligt for kunderne. – Jeg informerer altid kunderne om, det er en mulighed at få løsvægt i mange forskellige fødevarer, siger han. Foto: Jacob Jepsen 

Fremtiden er op til fremtiden

Selvom Allan Kaas har gjort meget ud af at køre butikken videre i samme stil som Ernst, har han også udviklet lidt på konceptet. En af de større ting, han har indført, er mere løsvægt.

– Det er en måde, jeg kan skubbe til en mere bæredygtig udvikling, da det giver folk mulighed for at tage deres egen emballage med og kun få fyldt det op, som er nødvendigt. Jeg ved godt, det er en lille forskel, men alligevel et sted hvor jeg kan ændre lidt på folks måde at forbruge på, siger Allan Kaas.

Foreløbigt er hans plan, at han vil inddrage kontoret ved siden af butikken til at være et rum med varer, der kan købes i løsvægt.

Spørger man ind til købmandens andre fremtidige planer, bliver det hurtigt klart, at Allan Kaas befinder sig i noget af et limbo.

– Jeg elsker at bo i Muleby, men vi er også af en generation, der har brug for at flytte sig, siger han og uddyber:

– Det forholder sig altså sådan, at jeg kan ikke forestille mig, vi skal bo her og have butikken resten af livet, men jeg kan heller ikke forestille mig at flytte fra den.

Han understreger dog, at når familien en dag beslutter sig for at sælge, er det vigtigt for ham, at dem, der overtager huset, også overtager butikken i en samlet pakke. Men lige for tiden er det ikke noget, han bekymrer sig om.

– Fremtiden er op til fremtiden. For mig er der kun nu, og jeg insisterer på, at jeg ikke ved, hvad der skal ske, siger han.