Kendte skuespillere i hovedrollerne når Mühlendorph og co. tager hul på optagelserne til fjerde spillefilm

Kendte skuespillere i hovedrollerne når Mühlendorph og co. tager hul på optagelserne til fjerde spillefilm
Daniel Mühlendorph sammen med skuespillerne Morten Hee Andersen, Henrik Birch og Karen-Lise Mynster samt Christian Bengtson, som har skrevet og skal instruere "Krysantemum". Pr-foto: Thomas Howalt Andersen
| ABONNENT | 3. MAR 2021 • 10:18
| ABONNENT
3. MAR 2021 • 10:18

KULTUR

Den bornholmske filmproducent Daniel Mühlendorph, som bor i Allinge, men er medejer af Hyæne Film i København, fortæller, at filmproduktionsselskabet nu går i gang med filmatiseringen af sin tredje spillefilm, "Krysantemum".

Først kom "Danmarks sønner", som havde premiere i 2019, dernæst "Blokhavn", som er en animationsspillefilm, der havde premiere sidste år, mens den tredje spillefilm, "Hvor kragerne vender", har fået sin premiere udskudt på grund af corona, men kommer ud i biograferne til juni i år.

Og nu går altså indspilningen af "Krysantemum" i gang.

Det er spillefilmsdebutanten Christian Bengtson, der både har skrevet filmen og skal instruere den.

Han og Daniel Mühlendorph har arbejdet sammen et stykke tid. Det hele startede med, at ligeledes bornholmske Robin Hounisen fra Hyæne Film i 2018 producerede Bengtsons kortfilm "Draget", som blev indspillet på Bornholm.

– Den fik støtte fra flere bornholmske fonde og TV2/Bornholm, siger Daniel Mühlendorph.

– Filmen skulle være en visuel skitse, som kombineret med en spillefilmside skulle med i ansøgningen til Det Danske Filminstitut, og det har nu udviklet sig til, at vi har modtaget 6,9 millioner kroner i støtte fra talentpuljen New Danish Screen under Det Danske Filminstitut samt Den Vestdanske Filmpulje. Og personligt synes jeg, det fantastisk, at endnu en film, som er startet med en kortfilm på Bornholm, har skubbet et talent videre til en spillefilm.

Lisa Jespersen, som har instrueret "Hvor kragerne vender", er således også et af Daniel Mühlendorphs tidligere bekendtskaber.

Filmproducenten oplyser, at filmen skal indspilles fra den 8. marts til 23. april.

– Det er midt i corona, så vi arbejder meget med forhold, som sikrer, at vi ikke får smitte på holdet, fortæller han.

– Der er mange ekstra forberedelser på den konto, men vi føler, at vi er klar, og jeg tager selv til Nordjylland i løbet af onsdagen.

I en boble

Filmholdet vil opholde sig i Nordjylland af to omgange og så vidt muligt ikke tage hjem i weekenden, som man ellers gerne gør.

– Det er for at minimere risikoen for smitte, siger Daniel Mühlendorph.

– Jeg kommer nok selv til at rejse lidt frem og tilbage for også at passe kontoret, men ellers er vi deroppe i tre uger for at blive i en boble. Så tager vi på forlænget påskeferie og vender tilbage igen i to og en halv uge for at gøre filmen færdig. Det, er vi blevet enige om på holdet, er en god løsning. Robin Hounisen, som vi har ansat i Hyæne Film, er såkaldt line-producer og vil være med på holdet hver dag og tage sig af de mere lavpraktiske ting.

Men det er også nødvendigt, at du er der?

– Det handler blandt andet om at være der for en ny instruktør, så vi kan sparre om de ting, der kan opstå. Og jeg kan også bistå med at løse, hvad der måtte opstå rent produktionelt eller af økonomisk karakter, siger produceren.

Christian Bengtson er uddannet fra manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole i 2019. Siden Filmskolen har han været hovedforfatter på tre radiodramaserier på DR og været henholdsvis hovedforfatter og medforfatter på de to DR 3-serier "Noget om Emma" og "Lover".

I 2019 vandt han FilmFyns Talentpris for kortfilmen "Draget", og det er blevet til hele fire Robert-nomineringer for henholdsvis kortfilmene "Shiva", "Draget" og "Kaldet", som han selv har skrevet og instrueret, samt for "Noget om Emma".

Historien – og skuespillerne

Hyæne Film oplyser, at "Krysantemum" er et familiedrama om den unge mand Anders, som driver ulovligt salg af fyrværkeri i sin fritid. Han har ikke talt med sin far, Thomas, i årevis på grund af en familietragedie, som rev dem fra hinanden, men nu er de tvunget til en genforening, hvis fødegården skal reddes.

Det bliver startskuddet til en nervepirrende og bevægende fortælling om en familie, som igennem ulovlig transport og salg af livsfarligt fyrværkeri omsider får mulighed for at finde ud af mørket og måske finde tilgivelse. Men tør medlemmerne gribe chancen og nå det i tide?

Som sønnen Anders ses Morten Hee Andersen, som tidligere blandt andet har spillet hovedroller i dramaserier på DR1, først som Lars Mikkelsens præstesøn August i "Herrens veje" (2017) og derefter som den frygtindgydende psykopat Mike i "Fred til lands" (2019).

Som hans far, Thomas, der må konfronteres med sin fortid for at forsones med sin søn, ses Henrik Birch, som efter blandt andet Tobias Lindholms dramaserie "Efterforskningen" på TV 2 vender tilbage til den nordjyske dialekt, som han også fik så megen ros for som fisker i filmen "Klumpfisken" (2014) – som indbragte ham både en Bodil og en Robert for Bedste Mandlige Hovedrolle.

Midt imellem far og søn må Kamma, Anders' mor og Thomas' ekskone, navigere en kompliceret og opslidende linedans, en rolle der spilles af Karen-Lise Mynster, som er kendt fra et utal af store film-, tv- og teaterroller i en gloværdig karriere, der strækker sig over mere end 40 år. 

Senest som justitsminister i DR1's dramaserie "Når støvet har lagt sig" (2020) og som Jesper Christensens hustru i Søren Kragh Jacobsens "Lille Sommerfugl" (2020) – roller, der har udløst henholdsvis en Robert-nominering for Bedste Kvindelige Hovedrolle i en tv-serie og en Bodil-nominering for Bedste Kvindelige Birolle.