Grønt lys for 450 meter sandstrand i Nexø

Grønt lys for 450 meter sandstrand i Nexø
Den nye strand kommer til at strække sig fra indsejlingen til Nexø Havn (forrest i billedet) og helt ud til kajakklubben i Nexø. Foto: Per Frost
Lørdag 20. juni 2020 • 13:03
Af:
elisabeth-krogh
Lørdag 20. juni 2020 • 13:03
OMRÅDEUDVIKLING

– Det vil få Nexø på banen, mener Kell Hansen, formand for Erhvervsgruppe Øst i Nexø om den strandpark, som nu er et stort skridt nærmere efter tre års arbejde med områdeudvikling af Nexø.

Strandparken er både på land og på vand. Den vigtigste del af strandparken bliver en næsten 450 meter lang sandstrand, hvor der i dag er en stenet bugt på strækningen mellem roklubben og indsejlingen til Nexø Havn. Men også en kabelbane i bugten, en ny mole ved roklubben samt flere stenrev er en del af det store projekt.

Tilladelsen fra Kystdirektoratet kom endelig i denne uge, næsten et halvt år efter at Bornholms Regionskommune indsendte ansøgningen til direktoratet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes hverken en konsekvensvurdering for projektet eller en miljøvurdering (VVM) af projektet, fremgår det af tilladelsen til Bornholms Regionskommune den 17. juni.

Sandstrand om et til to år

Samtidig kommer der nu en tidshorisont på, hvornår nexøboerne senest kan forvente at tage til stranden i egen by.

Tilladelsen fra Kystdirektoratet bortfalder, hvis anlægsarbejdet ikke er afsluttet inden 31. december 2025. Der planlægges dog med at anlægge strandparken i to etaper, hvor første etape forventes at være fra 2021 til 2022, hvor sandstranden anlægges. Her skal blandt andet også et eksisterende stendepot flyttes, etableres en ny mole og en søsætningsbro ved kajakklubben samt de nye rev i bugten.

I etape to, som forventes at være fra 2023 til 2025, er planen at etablere kabelbanen.

Strandparken har været på vej siden 2017, hvor områdeudviklingen af Nexø blev indledt med borgermøder. Det var her, der fra flere var ønsker om strand, strandpromenade og bedre forhold for vandsport og kajakroere.

Næste skridt i forhold til strandparken er budgetforhandlingerne i september / oktober, siger Søren Møller Christensen, formand for styregruppen for områdeudviklingen i Nexø, og leder af Udvikling og Byg.

 
 


Nexø satser på strandparken

Økonomi-, erhvervs- og planudvalget godkendte onsdag et opdateret byfornyelsesprogram for områdefornyelsen i Nexø, hvor strandparken nu sættes helt i front som et lokomotiv for hele områdefornyelsen i Nexø, mens andre dele tones ned.

Og det er en rigtig god ide, mener Kell Hansen, formand for Erhvervsgruppe Øst og medlem af styregruppen for områdefornyelsen.

– Det et strategisk rigtigt, at indsatsen er spidset mere til. Strandparken bliver et samlingssted for både herboende og turister, og det er spændende, at man nu kanaliserer mere energi ud til strandparkdelen af områdefornyelsen, siger Kell Hansen.

Han peger på, at der er masser af turister i Nexø, når man snakker handel.

– Men vi skal skabe nogle rammer, så det bliver mere interessant for dem også at blive og være i byen. Noget, der får folk til at standse op, mener erhvervsgruppens formand.

Kell Hansen understreger, at der også er andre vigtige indsatsområder.

– Forbindelsen mellem by og havn er ligeså strategisk. Også i midtbyen skal vi skabe et rum, hvor det er lækkert at opholde sig. Det, og strandparken er de to vigtigste strategiske områder i områdefornyelsen.

Men så prioriterer I samtidig noget andet ned?

– Ud fra de ressourcer vi har, sætter vi noget på lavere blus. Det handler om at have fokus, og få Nexø på banen med de to indsatser, mener Kell Hansen.

Ikke flere penge til kulturhus

I det nye forslag til byfornyelsesprogram for Nexø er indsatsområderne reduceret fra syv til seks.

Udover strandparken, er de andre indsatsområder: Branding og kommunikation, sammenhæng og aktiviteter mellem bymidte og havn, et kultur- og medborgerhus, center- og trafikplanlægning, samt tilflytning til Nexø – nye boligprojekter.

Mens strandparken nu prioriteres op, bliver indsatsområdet Nexø Torv fjernet som et selvstændigt punkt, og i stedet indarbejdet i indsatsområdet Sammenhæng og aktiviteter mellem bymidte og havn som en fælles strategi for at skabe bedre sammenhæng og fælles aktiviteter i byen og på havnen. Indsatsområdet Kultur- og medborgerhus forbliver i programmet, men der vil ikke blive afsat flere penge til kulturhuset.

Forventer investeringer i Nexø

Strandparken vurderes at kunne styrke Nexø markant i forhold til livskvalitet, erhvervsudvikling og tilflytning. Den vil åbne byen mod vandet og blive et nyt rekreativt område og igangsætte udviklingen af den nye bydel, som der er planer om på Nordfiletgrunden – en stor byggegrund helt ud til kysten nord for havnen.

I området ligger allerede Værftet med legeland og skaterhal, kunsthåndværkervirksomheder, museer, flere butikker og caféer og to potentielle byudviklingsprojekter (Molen og Nordfiletgrunden).

Kommunen anslår, at den offentlige investering på sigt vil kunne afføde private investeringer, der er 5-20 gange højere. Det forventes også, at strandparken vil have stor betydning for udvikling af tursiterhvervene i Nexø. Strandparken vil være en ny type af bynær strand på Bornholm og den nærmeste større strand for et stort opland mod nord og vest.

Strandparken

På kyststrækningen fra indsejlingen til Nexø Havn og nordpå til Nexø Kajakklub etableres nye stenrev i havet, som skaber et roligt vandområde med sandstrande bag forkastningen med mulighed for badning og vandaktiviteter som kajaksejlads og stand up paddling. Der anlægges også en strandpromenade. Den nuværende stensætning mod havet brydes ned, når stranden skal anlægges.

Strandparkprojektet er delt i to faser, hvor den første etape indeholder etablering af selve strandparken. Og en fase 2 med anlæg af kabelbane i bugten til aktiviteter som vandski og wakeboard. Der skal også etableres sauna for vinterbadere samt toiletter. Fase 2 er ikke er en del af byfornyelsesprogrammet.

Strandparken er en del af områdefornyelsesprojektet, og kommunen har længe ventet på, at Kystdirektoratet skulle give tilladelse til strandparken.

Arbejdsgruppen bag forkastning og strandpark består på nuværende tidspunkt af repræsentanter for Nexø Kajakklub, Østtinget, Erhvervsgruppe Øst, Nexø Havn samt den private investor K. E. Larsen.

Første fase er beregnet til at koste omkring 17 millioner kroner som finansieres dels fra tilskud til områdeudvikling fra staten, dels af kommunen, og dels skal indhentes fra fonde.

De samlede bruttoudgifter for områdefornyelsen i Nexø er nu 24,37 mio. kr.

Økonomi-, erhvervs- og planudvalget indstiller at det reviderede byfornyelsesprogram godkendes og sendes videre til trafik-, bygge- og boligstyrelsen, og at anlægsforslagene for realiseringen af byfornyelsesprogrammet sendes til budgetforhandlingerne for 2021.

 

 
 

Fra idé til plan – det er der sket

Nexø blev sammen med Aakirkeby og Rønne i 2017 år udpeget til nye områdefornyelsesprojekter.

I januar 2018 blev der holdt idemøder med nexøboerne for at kickstarte en områdeudvikling af Nexø. Hele 108 ideer kom frem på idémøderne.

Blandt andet ideen om en strandpark i den nordlige del af Nexø og en forkastning (et kunstigt rev) ud for kysten.

Efterfølgende blev et områdefornyelsesprojekt udarbejdet for Nexø. Strandparken blev en vigtig del af projektet.

I november 2018 godkendte kommunalbestyrelsen en anlægsbevilling på 2.248.980 kroner til områdefornyelse i Nexø.

Siden blev flere arkitektforslag for strandparken udarbejdet, og arkitektfirmaet Hasløv og Kjærsgaard har tegnet forslaget, som blev indsendt til Kystdirektoratet.

I april 2019 var meldingen fra arbejdsgruppen for strandparkprojektet og styregruppen bag områdefornyelsen i Nexø, at arbejdet med strandparken ville kunne begynde sidste sommer, og man fik ændret på anlægsbevillingen til områdefornyelsen, så den kunne opdeles i etaper og dermed komme hurtigere i gang.

En ansøgning om strandparken blev dog først sendt ind 2. januar 2020.

Kystdirektoratet skal give tilladelse, fordi der skal etableres anlæg og rev på søterritoriet.

29. maj 2020 godkendte styregruppen for områdefornyelsen et revideret byfornyelsesprogram.

17. juni 2020 gav Kystdirektoratet tilladelse til strandparken.

Gennemførelsen af områdefornyelsen ventes at vare frem til november 2023.

 


FÅ ABONNEMENT