Gravgaard: Tid til demokratisk fornyelse af Folkemødet
Folkemødet fortjener en ledelse, der afspejler de værdier, det hylder.
Folkemødet på Bornholm er blevet et nationalt symbol på demokratisk dialog og åbenhed. Det er derfor dybt problematisk, at organisationen bag festivalen selv opererer på en måde, der synes at modsige disse værdier. I løbet af det seneste år har vi været vidne til en række hændelser, der har sået tvivl om Foreningen Folkemødets evne til at lede festivalen på en måde, der er tro mod det demokratiske ideal.
En selvudnævnt forening med lukkede bestyrelsesmøder, hemmeligholdte generalforsamlinger og et hemmeligt regnskab er simpelthen ikke foreneligt med de værdier, Folkemødet burde stå for. Det nuværende ledelsessystem har ikke kun resulteret i en række interne magtkampe og en usund organisationskultur, men har også kastet en skygge over Folkemødets ry som et sted for åbenhed og dialog.
De seneste måneder har kun bekræftet behovet for en fundamental fornyelse. Vi har set en direktør, der på trods af flere forsøg på at forbedre organisationen, gang på gang har været genstand for kritik og negativ opmærksomhed. Hans håndtering af kriser og konflikter har efterladt mange spørgsmål og har sat en unødvendig belastning på både organisationen og festivalen som helhed. Hans seneste sygemelding – efter en demonstrativ tilbagevenden fra ferie – og den pludselige afgang af bestyrelsesformanden, som gentagne gange har støttet ham, understreger kun den organisatoriske ustabilitet.
Selvom årets folkemøde blev en succes, er det tydeligt, at selve strukturen bag arrangementet er i alvorlig krise. Det er tid til, at Foreningen Folkemødet ser sig selv i spejlet og anerkender behovet for en demokratisk omstrukturering. En organisation, der hylder demokrati, bør også selv være demokratisk i sin ledelse og drift.
Vi opfordrer til, at Folkemødet får en ny, demokratisk styreform, hvor åbenhed og gennemsigtighed er grundpillerne. Bestyrelsesmøder og generalforsamlinger bør være åbne for offentligheden, og der bør være en reel dialog mellem ledelsen og de borgere, som festivalen er til for. Endvidere bør ledelsen have rod på Bornholm, både i fysisk tilstedeværelse og i skattebetaling, for at sikre en tættere forbindelse til og forståelse for det lokalsamfund, der bærer Folkemødet.
Hvis Folkemødet skal fortsætte med at være et fyrtårn for demokratisk dialog i Danmark, må det ledes på en måde, der afspejler de værdier, det hylder.

NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration