Folkemødets direktør vil gerne fortsætte

Folkemødets direktør vil gerne fortsætte
Arkivfoto: Sarah Thun Kristensen
TOPNYHED | ABONNENT | 6. AUG 2024 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
6. AUG 2024 • 05:30

Folkemødets direktør, Peter Christiansen, agter at fortsætte på posten. Det siger han på den første arbejdsdag efter sommerferien. En ferie, han tidligere har bebudet skulle gå med at overveje sin fremtid.

Har du lyst til at fortsætte på posten? Da DR Bornholm stillede spørgsmålet til folkemødedirektør Peter Christiansen dagen efter Folkemødet, lød det kryptiske svar:

– Nu skal jeg på ferie, og så skal jeg tænke mig rigtig godt om.

Et par dage senere stoppede Vibe Klarup som folkemødeformand. Tidende spurgte på den baggrund Peter Christiansen, hvordan han så sin egen fremtid i Folkemødet.

– Den ser sådan ud, at jeg nu har halvanden uge, hvor jeg skal afslutte en masse ting og evaluere, og så går jeg på ferie. Og det glæder jeg mig til, svarede han uden at komme det nærmere.

Men Peter Christiansen er stadig direktør i Folkemødet. Mandag havde han første arbejdsdag i København efter sommerferien. August måned skal gå med evaluering og opsamling - blandt andet på det finansielle område, fortæller direktøren. I september og oktober skal der så snakkes om nye idéer og tanker, og i november og december bliver alle aftaler låst fast - og så kører det igen, som Peter Christiansen formulerer det om Folkemødet 2025.

Men hvad vil han i dag svare på spørgsmålet om, hvorvidt han mener, han har en fremtid i Folkemødet?

– Det synes jeg bestemt, jeg har. Jeg synes, det har været et rigtig godt folkemøde, og vi har selvfølgelig evalueret og fundet frem til, hvad vi skal gøre bedre, siger Peter Christiansen.

Hvad har evalueringen vist?

– Bestyrelsen udtrykte fuld opbakning til det, der er sket, og hvordan det er gået. Vi har fået evalueringer fra langt de fleste af vores partnere, der siger, det har været et virkelig, virkelig godt folkemøde - virkelig et af de allerbedste. Så på den måde synes jeg, vi står rigtig stærkt til at arbejde videre, fortæller folkemødedirektøren.

Har du lyst til at fortsætte som direktør?

– Ja, det har jeg. Jeg synes, vi har et rigtig godt hold og har gjort det rigtig godt. Vi har fået nogle rigtig gode rutiner og en organisation, som er bedre og mere solid. Det er dét, jeg er blevet ansat til at sørge for, så jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan det udfolder sig fremover.

Kritik af direktøren

Skriver man Peter Christiansen i søgefeltet på Tidendes hjemmeside, så er der flere artikler fra foråret og forsommeren, hvori der bliver udtalt kritik af folkemødedirektøren. Den 4. april handler en artikel om, at syv ansatte i Folkemødets organisation kritiserer direktøren for blandt andet at være 'uengageret' i det daglige arbejde. Et brev, der den 6. april får ham til at tage en pause fra sit arbejde.

Den 8. april fortæller den nu tidligere projektleder Louise Bjerregaard, at hun fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning.

– Jeg er slidt op, og det er mine kollegaer desværre også, udtaler Louise Bjerregaard til Tidende dengang med henvisning til problemer mellem direktøren og ansatte.

Peter Christiansen er åben for at tage al kritik ind, siger han i dag. Men sekretariatets evaluering af årets folkemødet har ifølge direktøren været 'rigtig god'

– Folk var enige om, at det var et af de allerbedste folkemøder. Der var et sekretariat, der ikke var blevet stresset, og folk var glade for afviklingen. Så vi havde en rigtig god evaluering, siger han og tilføjer, at der selvfølgelig også er en lang række ting, der kan gøres bedre og som der skal fokuseres på.

Omtrent 14 dage inden startskuddet til årets folkemøde er Peter Christiansen igen i pressens søgelys. Denne gang handler det om, at direktøren har sendt en mail ud til arrangører og partnere med en opfordring til at invitere demonstranter og aktivister op på scenen, så de kan fremføre deres synspunkt, hvis der opstår højlydte protester. Men det er altså en melding, der udløser kritik fra flere fronter - blandt andet fra politisk hold. En kritik, Peter Christiansen bliver overrasket over.

– For mig er det lidt en no-brainer, at man på Folkemødet af alle steder skal snakke med dem, man er mest uenig med. Det kommunikerede vi åbenbart ikke godt nok, og det skal jeg selvfølgelig også forstå, lære af og tage til mig, siger folkemødedirektøren, der mener, at det var måden, budskabet blev kommunikeret på, der skabte en 'masse røre.'

– Jeg synes jo, at vores strategi med at sige, at vi skal åbne op for aktivister, var rigtig god. Det lykkedes jo rigtig godt, og vi havde ét møde, der blev afbrudt - resten gik rigtig godt. Jeg har både mødt aktivister og partnere, der siger, det var rigtig godt, og de fik rigtig meget ud af at være med. Så på den måde har det været en rigtig god strategi, siger Peter Christiansen.

– Folkemødet er en institution, som er et åbent laboratorium, hvor man udvikler og tester nye idéer. Jeg synes, det er en rigtig god diskussion, hvad vi kan bruge Folkemødet til for at forbedre og styrke demokratiet.

Nødvendige konflikter

Når der har været kritik af dig som direktør, hvordan kan du så fortsætte?

– Det er jo bestyrelsen, der skal vurdere det. Når man får den opgave, jeg fik om at forandre Folkemødet og sikre det, og man så har nogle forandringsprocesser i gang, så er der altid nogle, der slår sig på det. Det kan være personale, interessenter og partnere, og det skal vi selvfølgelig håndtere, så vi får sikret, at Folkemødet er det, det skal være: et fantastisk mødested for rigtig mange mennesker til at fremme og udvikle demokratiet, siger Peter Christiansen.

– Jeg har selvfølgelig også lavet fejl, og det lærer jeg af. Men jeg har stadig meget solid opbakning i bestyrelsen. Nogle af de kampe eller konflikter, eller hvad du kalder dem, jeg har taget, har været nødvendige for at komme videre med Folkemødet. Sådan er det jo, når der kommer en ny chef, som vil noget, og som får et opdrag om at gøre nogle andre ting. Så skaber det lidt modstand rundt omkring i krogene. Det er nok det, vi har været igennem det sidste år på forskellige niveauer, siger folkemødedirektøren, der videre fortsætter:

– Det tror jeg er landet fornuftigt, og det kan jeg sagtens se mig selv i fremover. Men hvis bestyrelsen synes noget andet, så må det jo være det. Sådan er det i alle foreninger og virksomheder; at bestyrelsen til syvende og sidst bestemmer.

FÅ ABONNEMENT