Formand for klatreklub om stort stenskred: ‘Vi klatrer aldrig på den væg – den er ustabil’

Formand for klatreklub om stort stenskred: ‘Vi klatrer aldrig på den væg – den er ustabil’
20 tons sten rev sig lørdag løs fra den nordvestvendte klippe syd for Vang Pier. Foto: Berit Hvassum
| 21. FEB 2021 • 13:10

21. FEB 2021 • 13:10

Billed tekst her

Stenskredet skete 200 meter syd for DGI-broen i Vang. Foto: Berit Hvassum

Der er ingen tvivl om, at det ville være fatalt for en klatrer at blive ramt af sten fra et stenskred af den type, der lørdag eftermiddag brækkede cirka 20 tons granit af den kystvendte klippevæg, der befinder sig et par hundrede meter syd for Vang Pier.

Af samme grund har medlemmer af Bornholms Klatreklub aldrig været aktive i det område.

– Vi kender godt stedet. Det er en ustabil væg, det er umuligt at klatre op der, siger Jakob Hansen fra Bornholms Klatreklub.

Løse sten i Vang

Granitten i Vang og til dels Ringebakkerne er kendetegnet ved at den er sammensat af mange stykker. Jakob Hansen kalder det mosaikklippe. Den bornholmske klatreklub benytter sig derfor mest af Moseløkken Stenbrud ved Allinge. Her er granitten massiv, og dermed langt sikrere at bevæge sig rundt på.

– Hele Vang-området er klippestykker, der ligger løst ovenpå hinanden. Hvis der ryger et lillebitte stykke ud, udløser det ofte et mindre stenskred, Jakob Hansen, men skynder sig at tilføje, at stenskred ikke er et unormalt fænomen i klippeområder.

– Der er ikke nogen steder, hvor der ikke forekommer stenskred. Det er helt normalt, specielt i perioder med meget vand og frost. Det skete også i Randkløven, da vi havde frostvejr i efteråret og senest ved Opalsøen. 

Det er sket, at bornholmske klatrere er blevet ramt af sten under en opstigning. 

–  Af og til er der nogen der får nogle småsten i hovedet, det er derfor vi har hjelm på, når vi klatrer. Der sker det, at det man står og hiver i et stykke, og så ryger det ned. Det sker hele tiden, i hele verden. Det sker også på kystklipperne på Bornholm, på steder, hvor man har klatret siden 80erne. Men vi har ikke haft større uheld med sten. De højeste vægge vi har er 35 meter, så det bliver ikke så vildt, siger Jakob Hansen.

 

Forsigtig først på sæsonen

Ifølge Jakob Hansen er lørdagens stenskred i Vang ikke voldsomt stort. 

– 20 tons er ikke ret meget. En kubikmeter granit vejer cirka 3,5 tons. 20 tons kan lyde af meget, men det er faktisk meget lidt, siger han. 

I starten af april starter en ny klatresæson og medlemmerne af Bornholms Klatreklub er ivrige efter at komme ud, fordi klatrehallen i Rønne har været nedlukket hele vinteren.  Temperaturerne skal dog helst være oppe på ti grader, før det er varmt nok til at klatre udendørs. Og de første uger er man ekstra påpasselig, siger Jakob Hansen.

– Det, der har været fast i efteråret, kan være løst nu. Bare det at der løber mere vand ned gør at klipperne er mere ustabile. Så man er altid mere påpasselig først på sæsonen.